A vb-címvédő legyőzésével lett rekordgyőztes Nigéria

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.08. 19:00
null
A torna legjobb játékosának megválasztott Kelechi Iheanacho góllal vette ki a részét Mexikó legyőzéséből (Fotó: Reuters)
Az Arab Emírségekben megrendezett U17-es világbajnokság döntőjében Nigéria 3–0-ra legyőzte a címvédő Mexikót, így negyedszer szerzett aranyérmet, ezzel pedig immár egyedül áll az örökranglista első helyén.


Érdekesség, hogy a két csapat egymás ellen kezdte meg a világbajnokságot, és most egymás ellen is zárta. Akkor a nigériaiak a mesternégyest szerző Kelechi Iheanacho vezérletével Nigéria 6–1-re kiütötte Mexikót.

A címvédő közép-amerikaiak ezt követően azonban alaposan belelendültek, Irak (3–1) és Svédország (1–0) legyőzésével kiharcolták a továbbjutást, majd a kieséses szakaszban Olaszországot két vállra fektetésével (2–0) a brazilok elleni negyeddöntőt. Itt óriási csatában, a tizenegyespárbaj 12. körében diadalmaskodtak, majd az argentinok 3–0-s legyőzésével döntőbe jutottak.

Nigéria nagy küzdelemben ikszelt Svédországgal (3–3), majd Irak kitömése (5–0) után Iránt (4–1), Uruguayt (2–0) és második nekifutásra a svédeket (3–0) is megverte.

A döntőt ismét az afrikaiak kezdték jobban és Aguirre öngóljával már a 9. percben vezetéshez jutottak – a Yahaya elől tisztázni igyekvő védő saját kapuja jobb alsó sarkába lőtt (1–0). A második játékrész elején Gudino ráadásul olyan szerencsétlenül ütötte ki Muhammed távoli lövését, hogy a labda épp Iheanachóhoz pattant, a torna legjobb játékosának választott támadó pedig közelről nem hibázott (2–0).

Negyedórával a vége előtt Ochoa 8 méteres fejesénél még közel jártak a mexikóiak a szépítéshez, gólt azonban ma nem tudtak szerezni, sőt Nigéria Muhammed 20 méteres, a kapufát is érintő, bal felső sarokban kikötő szabadrúgásával végül 3–0-ra nyert, és megszerezte negyedik világbajnoki címét, amivel maga mögé utasította az eddig holtversenyben első Brazíliát.



A bronzmérkőzésen a svédek 4–1-re kiütötték Argentínát. A találkozó hőse az „új Ibrahimovic”, Valmir Berisha volt, aki háromszor is eredményesnek bizonyult, és hét találatával a gólkirályi címet is elhódította.

U17-ES VILÁGBAJNOKSÁG (ARAB EMÍRSÉGEK)
DÖNTŐ
NIGÉRIA–MEXIKÓ 3–0 (1–0)
Abu-dzabi. V: Thompson (skót)
NIGÉRIA: Alampasu – Muhammed, Bello, Abubakar, Okon –Alfa (Ezeh, 80.), Nwakali, Idowu – Iheanacho, Yahaya – Awoniyi
MEXIKÓ: Gudino – Aguirre, Terán, Wbias, O. Rodríguez – Ochoa, Govea (E. Hernández, 68.), Rivas, L. Hernández (Tovar a szünetben) – Díaz, Jaimes (Granados, 60.)
Gólszerző: Aguirre (9. – öngól), Iheanacho (55.), Muhammed (81.)

A 3. HELYÉRT
Svédország–Argentína 4–1 (3–1)
G: Berisha (7., 24., 57.), Strandberg (20.), ill. Compagnucci (44.)

A TORNA DÍJAZOTTJAI
Gólkirály:
Valmir Berisha (Svédország) 7 gól
A legjobb játékos:
Kelechi Iheanacho (Nigéria)
A legjobb kapus:
Dele Alpasu (Nigéria)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik