Tekintse meg az új dublini futballszentélyt!

Vágólapra másolva!
2010.08.05. 17:15
null
Kattintson a képre! Képgaléria – így lett Aviva Stadion a Lansdowne Roadból (Fotók: Action Images)
A Manchester United szerda esti bemutató mérkőzése volt az első labdarúgó-esemény az új dublini arénában, ám úgy sejtjük, igazából a jövő szerdán veszik birtokba az ír futballszurkolók az Aviva Stadiont: akkor Írország–Argentína mérkőzést rendeznek benne. Nézzük, hogyan fest az építmény!

A kapuit 1872-ban megnyitó Lansdowne Road mind a labdarúgás, mint a rögbi szerelmesei szemében szentélynek számított, úgyhogy a helyére tervezett új stadion tervezőinek és építőinek ügyelniük kellett minden mozdulatukra. Hogy végül siker koronázta-e a tevékenységüket, azaz például reprodukálható-e az új üvegpalota falai között az elhíresült „Lansdowne Roar", a gyepen történő eseményeket kísérő „lansdowne-i moraj", az a közeljövőben kiderül.

AZ AVIVA STADIUM SZÁMOKBAN
Befogadóképesség: 51 700 fő
Tulajdonos: Ír Rögbiszövetség, Ír Labdarúgó-szövetség
Építkezés kezdete: 2007
Építkezés vége: 2010
Költségek: 410 millió euró
UEFA-minősítés: IV. kategória (elit stadion, minden mérkőzés megrendezésére alkalmas)

Csak ízelítőül néhány az arénába tervezett futballesemények közül: a jövő héten jön ugyebár az argentinok elleni felkészülési meccs; itt játssza majd Európa-bajnoki selejtezőit a válogatott; februárban és májusban itt rendezik majd a Négy szövetség tornáját (4 Associations' Tournament) – Írország, Észak-Írország, Skócia és Wales vív körmérkőzést a Kelta-kupáért –; és május 18-án az Aviva Stadion lesz a színhelye az Európa-liga döntőjének.

Az Aviva biztosítótársaság 44 millió eurót fizetett azért, hogy a következő tíz évben a nevét viselje a stadion, ám az építményt már most legalább három további néven is emlegetik. A szájhagyomány természetesen őrzi a Lansdowne Roadot (nem is mindig elébiggyesztve a megkülönböztető New szócskát), a városi szleng máris ráragasztotta az Urban Turban-t (a Város Turbánja elnevezés nyilván a formára utal), az Európai Labdarúgó-szövetség pedig köztudomásúlag nem szívesen veszi szájára más szponzorát, úgyhogy az Európa-liga döntőjét hivatalosan a Dublin Arena falai között rendezik majd meg.

A 2007-ben lerombolt régi stadion helyén felhúzott új aréna 410 millió euróba került – ebből 190 milliót a kormány, a maradékot a két tulajdonos, a helyi labdarúgó- és a rögbiszövetség teremtette elő. A lelátó négyemeletes, kivéve az egyik kapu mögötti északi oldalt, ahová a szomszédos telkek közelsége miatt csak egy emelet fért el. Összesen 51 700-an foglalhatnak helyet a zöldbe öltöztetett, az UEFA-tól a legjobb minősítést kapó, vagyis a megfelelő színvonalú kiszolgálóegységekkel (éttermek, butikok, mosdók) felszerelt stadionban.

S hogy egy kicsit még gyorsítsuk az irigységturbót: a mostani stadionavatás mindössze hat évvel követte a szintén Dublinban található, 82 ezer nézőt befogadni képes – igaz, a futballszurkolók szerint csupán „kényszerlakhelynek" alkalmas – multifunkcionális Croke Park újjávarázsolását...

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik