Ibrahimovic góllal tért vissza a válogatottba

Vágólapra másolva!
2010.08.11. 22:20
A magyar labdarúgó-válogatottal azonos Eb-selejtezőcsoportban szereplő svéd együttes felkészülési mérkőzésen hazai pályán három góllal verte meg Skóciát. A soron következő Európa-bajnokság társrendezője, Ukrajna döntetlent játszott az igencsak tartalékos holland csapattal.  

A svédek az Isaksson – Lustig, Mellberg, Majstorovic, Safari – Svensson, Wernbloom, Elmander – Toivonen, Bajrami – Ibrahimovic felállásban kezdtek, míg a kispadon Wiland, Berg, Larsson, Källström, Granqvist, Hysen, Wendt, Olsson és Wilhelmsson foglalt helyet.

Ibrahimovic góllal tért vissza a száműzetésből
(Fotó: Action Images)
Ibrahimovic góllal tért vissza a száműzetésből (Fotó: Action Images)

Rögtön a találkozó elején elaludt a skót védelem, így Bajrami passzából Ibrahimovic könnyűnek mondható helyzetet értékesítve juttatta előnyhöz övéit a negyedik percben. (1–0)

Támadásban maradt a svéd együttes, Toivonen és Elmander bizonyult a legaktívabb hazai játékosnak, miközben a vendégek a 28. percig várhattak az első helyzetükre. Azt követően azonban kiegyenlítetté vált a játék, a skótok is eljutottak az ellenfél kapujáig. Ezért a 39. percben derült égből villámcsapásként érhette a skótokat az egyenlítés helyett újabb kapott gól. Igaz, McGregor még bemutatott előbb egy bravúrt, de a kipattanóból másodjára Bajrami már nem hibázott. (2–0)

A fordulást követően nem sokkal, az 55. percben Toivonen is betalált, abszolút megnyugtatóvá téve a különbséget, és lényegében eldöntve a találkozót (3–0). Ezután ellaposodott a játék, a felek kényelmesre vették a tempót. A vendégek a becsületgóljukért hajtottak, de nem túl nagy meggyőződéssel. A 66. percben Isakssonak bravúrt kellett bemutatnia.

A hajrában Toivonen közel volt saját maga aznapi második, csapata negyedik találatához – sőt egyszer még a hosszabbítás perceiben is –, de végül meg kellett elégedniük a svédeknek a háromgólos győzelemmel, ami így is tiszteletet parancsoló.

A svédek szeptember 3-án éppen ellenünk kezdenek hazai pályán az Eb-selejtezőkön.

A vb-döntőt játszó hollandok Ukrajnában vendégszerepeltek, de ezt a tulipános csapatot – Vorm – Marcellis, Vlaar, J. Bruma (Loovens, 84.), Anita (Maduro, 45.) – W. Brama (Pieters, 45.), Janssen, Lens, S. de Jong (Fer, 63.), Emanuelson – Van Wolfswinkel (Beerens, 70.) – még véletlenül sem lehet összehasonlítani a dél-afrikai tornán szereplővel, a kezdőben ugyanis egy kivételtől eltekintve csak a hazai bajnokságban játszók jutottak szerephez. Tehát olyanok, akikről a legkevésbé sem szólt a dél-afrikai ezüstérem.

Legutóbb ilyen 1987. december 17-én fordult elő a hollandokkal – Görögország ellen –, mármint az, hogy csak a hazai bajnokságból válogattak. Bár akkor még klasszisok sorát tudhatták odahaza. Még egy adalék a ma esti meccshez: az Ukrajnában kezdők közül egyetlen játékos sem tudott még gólt szerezni a válogatottban.

Nos, ez az Eb-társrendezők ellen még így is eredményre vezethetett volna, ami az ukránoknak kritika. A gól nélküli első felvonást követően ugyanis a 72. percben a vendégek kerültek előnybe, de a vezetést nem tudták sokáig megtartani – egészen pontosan két percig.

SVÉDORSZÁG–SVÁJC 3–0

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Svédország–Skócia 3–0 (Ibrahimovic 4., Bajrami 39., Toivonen 56.)
Ukrajna–Hollandia 1–1 (Alijev 74., ill. Lens 72.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik