Mi lesz előbb Dohában: olimpia vagy futball-vb?

Vágólapra másolva!
2010.03.16. 16:29
null
Pelé és Maradona közösen pózolt az Aspire Dome avatásán 2005-ben (Fotó: Action Images)
Nem az a kérdés, hogy lesz-e nyári olimpia vagy labdarúgó-világbajnokság Dohában, hanem az, hogy mikor. A hétvégi fedett pályás atlétikai világbajnokság kedvező nemzetközi visszhangja segítségére lehet a katari sportvezetőknek nagyszabású terveik megvalósításában.

„Egyszerűen megvan mindenük, nem hiszem, hogy infrastrukturális szempontból a világ bármelyik országa versenyezhetne velük" – mondta a katari fővárosban, Dohában pompázó, a fedett pályás atlétikai vb-nek otthont adó Aspire Dome-ot bejárva Sebastian Coe, a 2012-es londoni nyári olimpia szervezőbizottságának elnöke, kétszeres ötkarikás bajnok középtávfutó.

Hasonlóan meleg szavakkal méltatta a rendezést Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, aki szerint nincs olyan világszintű sportesemény, amelynek vendégül látására Ázsia ne lenne alkalmas. A hatalmas energiahordozó-tartalékon „ülő”, a világ leggazdagabb államai közé tartozó Katar számára különösen a pénz előteremtése nem okozhat gondot ilyen célra.

Az említett Aspire sportkomplexum – amelyet Diego Maradona és Pelé jelenlétében avattak fel 2005-ben – a világ legnagyobb fedett sportlétesítményeként épült, és az úszóversenyektől a teremben űzhető labdajátékokig rengeteg sportág vendégül látására alkalmas. Első nagy eseménye a 2006-os Ázsia-játékok volt.

„Mi nem pusztán arra használjuk a sportot, hogy általa megnyerjük a világszerte nagy érdeklődéssel kísért esemény vendégül látásának jogát. Megítélésünk szerint a sport kiválóan alkalmas arra, hogy szereplőin keresztül megismertessük magunkat a világgal, hogy felhelyezzük Katart mindenki térképére" – mondta Szaúd bin Abdulrahman el-Tani sejk, a Katari Olimpiai Bizottság nyári olimpiáról álmodó főtitkára.

 INDUL A GYÉMÁNT LIGA
 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tavaly márciusban úgy döntött, hogy az 1998-ban bevezetett Golden League helyett, amely a legnagyobb európai versenyeket foglalta magába, új szériát indít. A 14 viadalból álló sorozat május 14-én rajtol Dohában, és augusztus 27-én zárul Brüsszelben.

A Gyémánt Liga összesen 32 versenyszámot foglal magába, és mindegyik versenyen 416 ezer dollár pénzdíjat osztanak szét. Ezen felül az összes kategóriában pontversenyt is kiírnak, ennek végső győztesei egy-egy 80 ezer dollár értékű, négykarátos gyémánttal is gazdagodnak.

Ami a nyári játékokat illeti, Doha már a 2016-os esemény megrendezésére pályázott, ám a végső szavazásra nem jutott oda, mivel a hivatalos olimpiai időszakon kívül, októberben szerette volna vendégül látni az eseményt, kikerülendő a legforróbb évszakot. Pályázata annak ellenére kényszerült kiszállni a versenyből, hogy a pályamunkák előzetes elbírálásakor magasabb pontszámot kapott, mint a rendezést végül elnyerő Rio de Janeiro.

Szakértők szerint a klíma nem jelent megoldhatatlan problémát, hiszen a sportesemények egyfelől rendezhetők a kevésbé forró esti órákban, másfelől a megfelelően klimatizált sporthelyszínek egy Katarhoz fogható nemzeti jövedelmű országban könnyen felépíthetők. Amúgy a katariak emlékeztetnek: Atlanta, Athén és Peking olimpiája is ki volt téve időjárási szélsőségeknek.

Az ötkarikás mozgalom számára fontos küldetésekből sincs hiány az Arab-öböl-menti országban. A már idézett el-Tani sejk a helyi népesség egészséges, környezettudatos életmódra „nevelésén" túl arra is alkalmasnak véli az esetleges katari olimpiát, hogy „felépítse a megértés hídját Kelet és Nyugat között az előítéletek tengere felett".

S hogy az úgynevezett fejlett világ is egyre inkább hitelesnek tartja az ázsiai törekvéseket, jól érzékelteti: a 2022-ben labdarúgó-világbajnokságot megrendezni kívánó katariak megnyerték ügyük hivatalos támogatójának Josep Guardiolát, a Barcelona vezetőedzőjét, aki egykor a térségben futballozva csupa-csupa kedvező tapasztalatot szerzett.

A futballban Katar egyébként is vezető szerepre készül; nyílt titok, hogy Mohammed Bin Hammam, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség első embere a jövő évi elnökválasztáson szeretné elhódítani Sepp Blattertől a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöki székét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik