Nem csak Dél-Afrikában szól: európai hódító úton a vuvuzela

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2009.07.15. 11:08
Címkék
A kisebbségnek tetszik, a többségnek vagy heveny fejfájása lesz tőle, vagy pedig kényszerből hozzászokik. Egy biztos: a dél-afrikai Konföderációs Kupán megismert hangszer, a vuvuzela „európai turnéra” indul. Az 1. FC Köln szurkolóinak 10 ezer darabot rendeltek belőle, az osztrák élvonalbeli Wiener Neustadt drukkerei a felkészülési meccseken már fújták is… Afrikában közben jön az új őrület, a kuduzela is.

A MÉLTÁN NÉPSZERŰ VUVUZELA

A MÉLTÁN NÉPSZERŰ VUVUZELA


Hét euró tíz cent darabja, és garantáltan őrületbe kerget bárkit: megjelentek a vuvuzelák Európában is. A híres-hírhedt hangszert a frankfurti üzletember, Stefan Bender importálja, számításai szerint a 2010-es világbajnokság és az idei Konföderációs Kupa hatására akár 3.6 millió darabot is eladhat belőle egy év alatt.

A 120 decibel elérésére képes „zümmögőből” a visszatérő Lukas Podolski első hazai tétmeccsén Kölnben 10 ezer lesz a lelátón – ennyit szereztek be ugyanis belőle… Az osztrák élvonalba feljutó Wiener Neustadt drukkerei is rendeltek klubszínekre festett vuvuzelákat, az előkészületi mérkőzéseken már játszottak is rajta – meg az ellenfél idegein. A hangszer alighanem meghódítja Európát…

Ha már itt tartunk: nemcsak a Konföderációs Kupán megismert vuvuzela, hanem „rokona", a kuduzela is harsoghat a jövő évi, dél-afrikai rendezésű labdarúgó-világbajnokságon.



Az új hangszer – amelyet kedden mutattak be a nagyközönségnek – a kudu nevű antilop szarvára hasonlít, és elefánttrombitálásra emlékeztető ricsajt csap. A kontinens déli részén sokfelé elterjedt, és hagyományosan gyűlések, csaták kezdetét jelzi.

A „szavanna hangjának" nevezett tölcsért egy autóbeszállító cég készíti, amely a publikum igényeire reagálva átállt a kuduzela gyártására.

„A kuduzela egy magányos elefánt hangját idézi meg. Ha a stadionban tömegek fújják, már egész elefántcsorda hangjára emlékeztet, gólhelyzetnél pedig mindenki bevadul: nos, az egy teljesen begőzölt elefántcsorda hangja lesz…” – nyilatkozta a gyártó cég egyik főembere, a Dél-afrikai Nemzeti Parkok ügyvezetője, David Mabunda.

A KUDUZELA HANGJAI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik