Mesut Özil dirigálta a német gálát: négy gól az angolok hálójában

2009.06.29. 22:39
Kiütéses, 4–0-s győzelemmel szerezte meg az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság aranyérmét a német válogatott: Horst Hrubesch csapata a parádézó, gólt szerző, és két gólpasszt adó Mesut Özil vezetésével teljesen megérdemelten nyert Anglia ellen. Az U21-es kontinenstornák történetében először győztek a németek – igencsak multikulturális csapattal.
Mesut Özil (10) és társai a második német gólt ünneplik: a vége kiütés lett
Fotó: Reuters
Mesut Özil (10) és társai a második német gólt ünneplik: a vége kiütés lett
Mesut Özil (10) és társai a második német gólt ünneplik: a vége kiütés lett
Fotó: Reuters
Mesut Özil (10) és társai a második német gólt ünneplik: a vége kiütés lett

AZ U21-ES EB-K GYŐZTESEI

1978 Jugoszlávia
1980 Szovjetunió
1982 Anglia
1984 Anglia
1986 Spanyolország
1988 Franciaország
1990 Szovjetunió
1992 Olaszország
1994 Olaszország
1996 Olaszország
1998 Spanyolország
2000 Olaszország
2002 Csehország
2004 Olaszország
2006 Hollandia
2007 Hollandia
2009 Németország
1982 után rendeztek ismét német–angol döntőt az U21-es kontinenstornán: akkor két mérkőzésen összesítésben 5–4-re a „háromoroszlánosok” nyertek, majd két év múlva megvédték bajnoki címüket – azóta se jártak a finálé közelében, hasonlóan ellenfelükhöz.

Az angolok az eltiltott Frazier Campbell nélkül kényszermegoldásként Theo Walcottot állították centerbe, és a mozgékony támadó jól is kezdett – Stuart Pearce csapata jobb volt az első tíz percben, de igazi gólhelyzetet nem tudott kidolgozni. A németek Mesut Özil két lövésével próbálkoztak, de az irányító előbb szabadrúgásból a falat, majd akcióból Richardsot találta el…

A Hrubesch-csapat aztán a 24. percben gyönyörű akció után szerzett vezetést: Özil gyorsított fel, majd tökéletes ütemben ugratta ki Castrót, aki picit emelt a labdán – épp elég is volt ennyi, hogy lövése a hálóba kerüljön a kifutó Loach mellett-fölött (1–0).

Az angolok kidolgozott helyzet hiányában távoli lövésekig jutottak csak szünetig, ugyanúgy, mint a németek, de sem Adam Johnson, sem Boenisch lökete nem volt veszélyes.

A jobb támadójátékot nyújtó „kis Nationalelf” egygólos előnnyel vonult szünetre, majd hamarosan megszerezte a másodikat is. A 48. percben ugyanis Mesut Özil középre tartó szabadrúgását rettenetesen bevédte Scott Loach, a Watford kapusa – mondhatni, bizonyította, hogy miért töltötte az előző szezonokat kölcsönben alacsonyabb osztályokban… (2–0)

Az angolok kissé nehezen emésztették meg a kapitális hibát, a piros mezes németek pedig teljesen átvették az irányítást. Mikor Pearce gárdája magához tért, kis híján egyből szépített: Lee Cattermole hatalmas bombája a lécet érintve vágódott fölé az 57. percben.

Három perccel később Milner robogott el az alapvonalig, belőtt labdáját Adam Johnson sarokkal akarta a hálóba továbbítani. Neuertől sikerült is volna ez, de a kapust a gólvonalon kisegítette Beck, aki menteni tudott.

Ennél közelebb nem is kerültek a szépítéshez az angolok: az Özil által kitűnően mozgatott német csapat őrizte előnyét, sőt Schwaab kis híján megszerezte a harmadikat is. Sandro Wagner is belőhette volna a mindent eldöntő gólt, de Özil hiába akart vele gólt rúgatni, a csatár „nem vette a lapot”, és százszázalékos ziccerben nem találta el a labdát…

A 79. percben aztán Wagner javított: Özil parádés passza után elnyargalt, és ballal ellőtte a labdát Loach alatt, lezárva ezzel a vitás kérdéseket (3–0). A vége már gála volt: Wagner egy újabb kontra után csodálatos jobblábas csavarással szerezte meg a negyediket (4–0).

Németország teljesen megérdemelten győzött, és ezzel megszerezte első aranyérmét az U21-es kontinenstornák történetében. Mivel a németek 2008-ban az U19-eseknél is aranyérmesek lettek, egyértelműen látszik, melyik csapat is ül a trónon az európai utánpótlás-labdarúgásban.

A TALÁLKOZÓ GÓLJAI



U21-ES LABDARÚGÓ EB, SVÉDORSZÁG

DÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–ANGLIA 4–0 (1–0)
Malmö, 18 000 néző.
Vezette: Kuipers (holland), asszisztensek: Ring (magyar), De Bruyn (holland)
Németország: Neuer – Beck, J. Boateng, Höwedes, Boenisch – Hummels (Aogo, 83.), F. Johnson (Schwaab, 69.), Castro, Khedira, Özil (Schmelzer, 89.) – S. Wagner.
Anglia: Loach – Cranie (Gardner, 79.), Richards, Onuoha (Mancienne, a szünetben), Gibbs – Muamba (Rodwell, 77.), Cattermole, Noble – Milner, A. Johnson – Walcott.
Gólszerző: Castro (24.), Özil (48.), S. Wagner (79., 84.)
Sárga lap: Boenisch (65.), S. Wagner (84.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik