Minden hálót szétlőnek: Janko gólgyárától a 31-es átlagú tűzoltóig

Vágólapra másolva!
2009.04.20. 18:24
Sorozatunkban áttekintettük eddig a nagy bajnokságok és a magyar élvonal legjobb gólvadászait, de hát bőven maradt még érdekesség a góllövőlisták világában. Hogy mást ne mondjunk, itt van a Red Bull Salzburg gólzsákja, Marc Janko, aki könnyedén megdöntheti hazája abszolút gólcsúcsát, a walesi tűzoltó aki az elmúlt 4 szezonban 126 gólt szerzett, a Rangers gólgépe és persze van „szégyenlistánk” is, avagy hol lehet a legkevesebb góllal az élen zárni?
Marc Janko épp Sáfár Szabolcs kapuját avatja fel
Fotó: Action Images
Marc Janko épp Sáfár Szabolcs kapuját avatja fel
Marc Janko épp Sáfár Szabolcs kapuját avatja fel
Fotó: Action Images
Marc Janko épp Sáfár Szabolcs kapuját avatja fel

Tekintsük hát át, kik a legjobbak a legnagyobb ligákon kívül, méghozzá az Aranycipő-lista régi szabályai szerint, tehát nincsenek szorzók, csak gólok, gólok és gólok.

35 GÓLOS: MARC JANKO (SALZBURG)

RÓLUK MONDTÁK

Sáfár Szabolcs (Austria Wien) Marc Jankóról: „Ideális felépítésű játékos, aki kiválóan érzi a kaput, fejjel és lábbal is veszélyes, és mivel a Salzburg játéka alapvetően rá épül, rengeteg gólt tud szerezni. Most fut a szekere, ám igazából csak a jövőben dől el, hogy ez speciális idény volt, vagy tényleg egy igazi gólvágóval van dolgunk.”

Andy Legg (Llanelli) Rhys Griffithsről: „Biztos vagyok benne, hogy egy jobb bajnokságban is lőné a gólokat. A Championship csapataiba minden probléma nélkül beférne. Istenáldotta tehetsége van, félelmetesen érzi a kaput, csak elé kell tálalnunk a lehetőségeket.”
Az osztrák góllövőlista vezetője valami eszelős ütemben termeli a gólokat, így komoly vetélytársa a nála sokkal jobb szorzókkal „dolgozó” társainak. 30 forduló után 35 góllal áll a bajnokikon, még hat fordulója van arra, hogy megdöntse Hans Krankl 1977–78-ban felállított abszolút osztrák gólcsúcsát (41 gól).

Hogy ez mekkora bravúr? Nos, máskor az osztrák bajnokság történetében soha, senki nem jutott 40 gól fölé (sőt, negyvenig sem), pedig ha belegondolunk, a „sógorok” sose szűkölködtek gólvágókban, a Rapid-legenda Bindertől Toni Polsterig.

Janko sztahanovista termelési rátája elképesztő: a kupameccseket beszámolva december közepén már 45 (!) gólnál járt a 196 centi magas center, a 18. fordulóra megdöntötte a Salzburg klubrekordját bajnoki gólok számában, ráadásul több gólt lőtt az idényben, mint a LASK és a Mattersburg csapata…

Félelmetes teljesítménye szinte biztosan szerződést ér neki egy nagy(obb) csapatnál, a salzburgiak meccsein már hónapok óta valósággal tolonganak a megfigyelők. A helyi vezetők nyilvánvalóan sajnálnák, ha elmenne egyik kedvencük, de tudják: könnyen lehet, hogy ilyen, Aranycipőre is esélyes szezonja még egy nem lesz Jankónak, így most kell eladni. Nyáron alighanem a Premier League-be igazol, ügynöke szerint ugyanis ez az első számú cél. 2013-ig van szerződése az osztrák listavezetővel.

A JANKO-GÓLGYÁR



28 GÓLOS: RHYS GRIFFITHS (LLANELLI)

Nem valószínű, hogy a neve felbukkan bármilyen beszélgetésben, melyben Európa legjobb csatárairól van szó, de tény: a civilben tűzoltóként dolgozó Rhys Griffiths az elmúlt négy szezon alapján magasan a kontinens legeredményesebb csatára.

A közép-európaiaknak alighanem kiejthetetlen nevű Llanelli támadója pályafutását meglehetősen szerény gólátlagokkal kezdte, első hat szezonjában mindössze 29 alkalommal talált a hálóba. Ekkor „szállhatta meg valami”, legalábbis az biztos, hogy megszállottként kezdte rugdosni a gólokat: 2005–06-ban 25, 2006–07-ben 30, 2007–2008-ban 40 találattal lett gólkirály, most 26 meccsen 28-nál jár, tehát biztosnak tűnik az újabb lokális aranycipő.

RHYS GRIFFITHS, A WALESI TŰZOLTÓ



26 GÓLOS: TERENCE SCERRI (HIBERNIANS)

A magyar válogatott védelmének is bemutatkozott már többször – például a rossz emlékű 1–2 alkalmával – a máltai gólvágó. A Hibernians támadójának ez az első hasonlóan jól sikerült idénye, korábban nem jutott 14 gólnál tovább egy bajnoki szezonban.

Szezonbeli legnagyobb „hőstettét” a Tarxien Rainbows ellen hajtotta végre.

Csapata a 40. percben még csak 2–1-re vezetett, majd Scerri megerőltetés nélkül lőtt egy mesterötöst 38 perc alatt – ez még a máltai liga színvonalát figyelembe véve is bravúr.

A MINIMALISTÁK

Gólvágók után nézzük át a „minimalisták” listáját is, avagy hol lehetett valaki gólkirály a legkevesebb találattal? A 2008-ban befejeződött európai bajnokságok közül a kazah Irtis Pavlodar csatáráé, Murat Tlesevé a kérdéses értékű dicsőség: 13-szor talált be a szezonban.

A 2008–09-es bajnokságok közül a tíz gólt már minden ligában átlépte az éllovas, a legrosszabb mutatóval a bolgár és a román bajnokságban rendelkeznek a gólvadászok. Előbbiben Dormusali Szaihodzsa (CSZKA Szófia), utóbbiban Spandacio (Rapid) és Gheorghe Bucar (Timisoara) vezet 11-11 góllal.
25 GÓLOS: KRIS BOYD (RANGERS)

Henrik Larsson méltó utódja a skót élvonalban, csak épp a Celtic helyett a Rangers hívei őrülnek meg érte. Boyd az SPL történetének második legjobb góllövője, már csak 18 találat választja el „Henke” rekordjától, amely alighanem meg is lesz neki, ha nem igazol el a nyáron.

A hatalmas Rangers-drukkerként felnőtt fiú a Kilmarnockban nevelkedett, első mérkőzése 1999-ben egyben őrségváltás is volt: a skót labdarúgás utóbbi két évtizedének legjobb csatára, Ally McCoist ekkor játszotta utolsó meccsét.

2004-ben beállította az SPL-gólcsúcsot egy meccsen, mikor ötször talált be a Dundee United hálójába – legnagyobb bosszúságára hatodik gólját nem adta meg a játékvezető.

2006 újévét egy Rangers-szerződéssel ünnepelte (az aláírási pénz felét felajánlotta a Kilmarnock akadémiájának), majd első meccsén mesterhármast lőtt. Góllövési kedve azóta sem hagyott alább, folyamatosan kerülgetik az angol csapatok – de egyelőre minden ajánlatot visszautasított.

Nehéz padlóra küldeni: akcióban Kris Boyd a Motherwell ellen
Fotó: Action Images
Nehéz padlóra küldeni: akcióban Kris Boyd a Motherwell ellen


22 GÓLOS: MUNIR EL-HAMDAUI (AZ)

A szezon egyik nagy felfedezettje, a frissen bajnokká koronázott Alkmaar első számú gólfelelőse, pedig sokáig úgy tűnt, csak az eltűnt tehetségek táborát fogja „erősíteni”.

A Rotterdamban született marokkói csatár az Excelsiorban tűnt fel, és 74 bajnokin lőtt 32 gólja elég meggyőző volt ahhoz, hogy a Tottenham Hotspur leigazolja – Londonban viszont a süllyesztő várt rá, egyszer sem játszott tétmeccsen a Spursben.

Visszaszerződött Hollandiába, ahol jól kezdett a Willem II-ben, majd súlyosan megsérült, így 2007 nyarán az AZ szurkolói kicsit vakargatták a fejüket, hogy mit is kezdjenek a sérülékeny és meccshiánnyal küszködő támadóval. Nos Louis van Gaal megtalálta El Hamdaui helyét: előző szezonja még nem volt az igazi, de 2008–09-ben ő lett az egyetlen ék a csapatban, és remek teljesítménnyel repítette története második bajnoki címéig az AZ-et.

ÍGY ÁLLNA AZ ARANYCIPŐ-VERSENY SZORZÓK NÉLKÜL

1. Janko Salzburg (osztrák) 35 gól
2. Griffiths Llanelli (walesi) 28 gól
3. Eto’o Barcelona (spanyol) 26 gól
és Scerri Hibernians (máltai) 26 gól
5. Boyd Rangers (skót) 25 gól
6. Villa Valencia (spanyol) 23 gól
és Teever Kalju (észt) 23 gól
8. El Hamdaui AZ (holland) 22 gól
Grafite Wolfsburg (német) 22 gól
és Marc-Lloyd Williams Porthmadog (walesi) 22 gól
10. L. Suárez Ajax 21 gól
Serjao Doxa 21 gól
és Forlán Atl. Madrid 21 gól

GÓLLÖVŐLISTA-ÉLLOVASOK NÉHÁNY TOVÁBBI ÉLVONALBÓL

  • Franciaország: André-Pierre Gignac (Toulouse), 19 gól
  • Belgium: Dieumerci Mbokani (Standard), 16 gól
  • Portugália: Nené (Nacional), 18 gól
  • Törökország: Milan Baros (Galatasaray), 19 gól
  • Görögország: Ismael Blanco (AEK), 13 gól
  • Szerbia: Lamine Diarra (Partizan), 16 gól
  • Horvátország: Nikola Kalinic (Hajduk) és Bojan Vrucina (S. Belupo), 14-14 gól
  • Lengyelország: Takesure Chinyama (Legia), 16 gól

40 FÖLÖTT AZ ELMÚLT ÉVTIZEDBEN, EURÓPÁBAN

2001–02 Mario Jardel Sporting CP (portugál) 42 gól
2001–02 Marc Lloyd-Williams Bangor (walesi) 47 gól
2003 Aram Hakopjan Bananc Jereván (örmény) 45 gól
2005 Tarmo Neemelo TVMK (észt) 41 gól
2007–08 Rhys Griffiths Llanelli (walesi) 40 gól
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik