Bunda lehetett az 1973-as KEK-döntő, petíció a vizsgálatért

Vágólapra másolva!
2009.04.15. 16:27
Már tizenötezren csatlakoztak Richard Corbett angol EP-képviselő petíciójához, melyben a yorkshire-i politikus az 1973-as AC Milan–Leeds United (1–0) KEK-döntő felülvizsgálatát követeli az Európai Labdarúgó-szövetségtől. Az angolok szerint a döntő görög játékvezetőjét megvesztegették, a Leeds már annak idején is újrajátszást követelt.

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA


„MÁR A MECCS ELŐTT AZT MONDTÁK, HOGY NEM NYERHETÜNK”

„A játékvezető ítéletei olyan felháborítóak voltak, hogy a helyi drukkerek tüntettek ellene. Mindenhol az szerepel rólunk, hogy elvesztettük a döntőt, holott győztesnek kellene lennünk. Már a meccs előtt azt mondták, hogy nem nyerhetünk, és a pályán ez bizonyossá vált. Remélem, egy nap igazságot szolgáltatnak nekünk” – nyilatkozta a Leeds egyik akkori kulcsembere, Peter Lorimer.

Persze más vélemény is van, még csapaton belülről is.

„Sok idő eltelt azóta, szerintem újrajátszás lett volna a jó döntés. Most már nem biztos, hogy van értelme a petíciónak” – mondta a KEK-döntőben kiállított Norman Hunter.
Már tizenötezer aláírás gyűlt össze ahhoz a petícióhoz, melyben Richard Corbett, Yorkshire és Humber EP-képviselője követeli, hogy az UEFA vizsgálja felül az 1973-as KEK-döntő körülményeit. A szaloniki Kaftandzoglu-stadionban rendezett fináléban az AC Milan 1–0-ra legyőzte a Leeds Unitedet, a görög Hrisztosz Mihasz a korabeli beszámolók szerint igen egyoldalú bíráskodása mellett.

A játékvezető több tizenegyesgyanús esetnél intett továbbot a Milan tizenhatosán belül, és egyes beszámolók szerint Luciano Chiarugi győztes szabadrúgása előtt közvetettet ítélt a bíró – az olasz játékos meg egyből a hálóba csavart. A videó alapján ezt nem lehet egyértelműen eldönteni.

A döntő végén a közönség a játékvezető és a Milan ellen tüntetett, és egyedülálló módon a vesztes Leeds játékosai futottak tiszteletkört – mert amikor az olaszok ezt megpróbálták, a nézők dobálni kezdték őket…

Az angol csapatnál már akkor is meg voltak győződve arról, hogy a játékvezetőt megvesztegették, és a Leeds – sikertelenül – megpróbálta elérni az újrajátszást. Most jön az újabb petíció, melyben felülvizsgálatot követelnek a szövetségtől. Ha az UEFA bizonyítékot talál a megvesztegetésre, megfoszthatja a milánóiakat a kupától, és azt a Leedsnek ítélheti.

„Az UEFA a közelmúltban világosan jelezte, hogy tisztában van az illegális fogadások és a bundameccsek veszélyeivel. Most megmutathatják, hogy nem tűrik a korrupciót és a csalást, bár ez az eset harminchat éve történt” – nyilatkozta Corbett a Reutersnek.

Hogy van-e alapja a gyanúnak? Ami azt illeti, van. Az UEFA eltiltotta Mihaszt minősíthetetlen teljesítménye miatt, és a Görög Labdarúgó-szövetség is vizsgálatot indított a bíró ellen, mondván, a Milan „megvette” a játékvezetőt. Mihasz többé nem vezethetett nemzetközi mérkőzést.

„Az UEFA azt állítja, hogy mivel az események óta eltelt tíz év, nem változtathatja meg az eredményt. Ez csak azt mutatná, hogy ha egy csapat illegális eszközökkel szerzi meg a győzelmet, akkor csak annyit kell tennie, hogy egy évtizedig meglapul, és minden eszközzel megpróbálja elérni a sztori kipattanását” – mondta Corbett.

EGY KORABELI TUDÓSÍTÁS

„A meccs után fél órával a helyi drukkerek még mindig a Leedset éltették a stadion mellett. A közönség a meccs végére elvesztette a türelmét mind az olaszokkal, mind a görög bíróval szemben, aki három büntetőtől fosztotta meg a Leedset.”

(…)

„Sosem láttam még különösebb kupadöntőt. Ahogy a Leeds játékosai rájöttek, hogy nem tudnak betalálni, egyre idegesebbek és idegesebbek lettek. Solignano szabálytalanságát Hunter gyors ütéssel torolta meg, és elképesztő tömegjelenetek következtek… A vége döbbenetes volt: a Unitedet ünnepelte a közönség, nem a kupagyőztest, és a Milan játékosait füttyszóval és tüntetéssel búcsúztatták” (Norman Fox, a Times tudósítója Szalonikiből, 1973. május 16.)

Peter Lorimer: "Már a meccs előtt azt mondták, hogy nem nyerhetünk"
Fotó: Action Images (archív)
Peter Lorimer: "Már a meccs előtt azt mondták, hogy nem nyerhetünk"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik