Újra összeugorhat Platini és Blatter, most a brit csapat a botránykő

Vágólapra másolva!
2009.01.25. 14:55
Azt már eddig sem lehetett mondani, hogy mindig békés egyetértés uralkodott Michel Platini, az UEFA, és Sepp Blatter, a FIFA elnöke között, de a két sportvezető újabb konfliktusba keveredhet – most a 2012-es olimpián indítandó (?) közös brit csapat miatt. A nemzetközi szövetség támogatja a „Team GB” ötletét, az európai viszont – a skót, a walesi és az északír tagország függetlenségét féltve – ellenzi azt.
Platini támogatásáról biztosította a skótok "függetlenségi harcát"
Fotó: Action Images (archív)
Platini támogatásáról biztosította a skótok "függetlenségi harcát"
Platini támogatásáról biztosította a skótok "függetlenségi harcát"
Fotó: Action Images (archív)
Platini támogatásáról biztosította a skótok "függetlenségi harcát"
Michel Platini, az UEFA elnöke találkozott a Skócia mint tagország függetlenségét féltő, az európai szövetséghez petíciót intéző skót parlamenti képviselőkkel, és támogatásáról biztosította őket – azaz ő is ellenzi a 2012-es olimpiára tervezett közös brit labdarúgó-válogatott felállítását.

„Elkötelezettje vagyok a Skót Labdarúgó-szövetség és a hasonló helyzetben levő szövetségek függetlenségének, és az UEFA-nak nincsenek tervei arra, hogy megváltoztassa a brit szövetségek jelenlegi státusát” – nyilatkozta a tárgyalás után Platini.

Mivel a FIFA „hátszele” a közös brit csapatot segíti, könnyen lehet, hogy a két szövetség hamarosan összeugrik a témán.

Ahhoz, hogy a brit válogatott elindulhasson az ötkarikás játékokon, a FIFA szabálykönyvének 8. pontja alapján szükség lesz (a közös csapatot értelemszerűen támogató angol FA mellett) a skót, a walesi és az északír szövetség engedélyére, illetve az esemény házigazdája, az UEFA hozzájárulására is.

A skót parlamenti képviselők álláspontja mindenesetre egyértelmű, mint ahogy Gordon Smithnek, a Skót Labdarúgó-szövetség ügyvezetőjének is.

„Platini mögénk áll, Blatter pedig nem tudja biztosítani, hogy a brit csapat nem fenyegeti az önállóságunkat" – mondta Smith.

„A szurkolók nem akarják az egyesített brit válogatottat, a tagországok sem, a politikusok viszont nyomják az ötletet. Azt hinné pedig az ember, a miniszterelnöknek jobb dolga is van, mint hogy gőzhengerként keresztülgázoljon a szövetségeken… A brit csapat létrejötte precedenst teremtene, és felhasználható lenne ellenünk, épp ezért ellenezzük az ötletet” – tette hozzá.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik