Amikor 3 másodperc sem elég a rekordhoz: a leggyorsabb kiállítások!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2009.01.09. 11:03
December 29-én Dave Pratt, az angol Chippenham Town FC labdarúgója egy csapásra világhírű lett: a British Gas Business Premier League-ben (más néven Southern League, ez a hetedik vonal) szereplő kiscsapat játékosa három másodperc alatt kapott piros lapot. És ezzel sem tarthatja a világrekordot – az, mint egy olvasónk is megjegyezte, mindössze két másodperc. Hogyan lehet két szekundum alatt pirosat kapni? Tudja meg összefoglaló cikkünkből! Az összeállításba csak az kerülhetett be, aki pályára lépett – tehát a még a kispadról kiállított labdarúgók nem szerepelnek benne.

A HANGOS SÍP ÉS A CSÚNYA BESZÉD

A Guinness-rekordok könyve által számon tartott rekord tehát mindössze két másodperc, ezt pedig Lee Todd, az angol amatőr Cross Farm Celtic játékosa tartja.

Todd a Taunton East Reach Rovers elleni mérkőzésen kapta a piros lapot, nem mindennapi körülmények között.

Pete Kearle játékvezető meccskezdésként életerőset fújt a sípjába, mire a megriadt Todd befogta a fülét, és egy „B...d ki, ez nagyon hangos volt!" megjegyzést engedett meg magának. Kearle csúnya beszédért azonnal kiállította. A piros lap ellenére a Cross Farm 11–2-re győzött, tehát a kiállítás nem befolyásolta döntően a végeredményt.

Todd 27 fontos büntetést kapott, ráadásul a szövetség 35 napos eltiltással is szankcionálta…

„A bíró előtt káromkodó játékost ki lehet küldeni, de azért a játékvezető is használhatná a józan eszét" – kommentálta az esetet Mark Heard, a Cross Farm menedzsere.

A VÍZVEZETÉK-SZERELŐ HÁROM MÁSODPERCE

A második helyre szorult tehát David Pratt, aki három másodperccel a kezdést jelző sípszó után beleszállt a rivális Bashley játékosába, Chris Knowlesba, és a játékvezető nem volt rest egyből kiállítani a durva belépő miatt.

A Bashley amúgy megnyerte a területi bajnoki mérkőzést 2–1-re, a vízvezeték-szerelő Pratt pedig elismerte, jogos volt a piros.

A SERIE A REKORDTARTÓJA

Profi mérkőzésen az olasz Giuseppe Lorenzo a csúcstartó, aki 1990. december 9-én a Bologna játékosaként „rendetlenkedett" a Parma elleni találkozón.

A catanzarói születésű csatár tíz szekundumon belül tettlegességre vetemedett parmai ellenfelével szemben (konkrétan megütötte), és azonnal az öltözőbe küldték. A meccs rosszul kezdődött és rosszul is végződött: az újonc Parma 3–1-re győzött Bolognában.

A NÉMETORSZÁGI CSÚCSTARTÓ

A német futball rapidkiállítás-rekordját Bajram Sadrijaj (Borussia Dortmund) tartja, aki 2008-ban a 72. percben állt be a Rot-Weiss Essen elleni kupamérkőzésen, és 12 másodperc múlva már masírozott is lefelé.

Az albán focistát ugyan megvédte rosszul célzott szerelése után trénere, Jürgen Klopp, de az ötödosztályból igazolt BVB-játékos egész biztosan nem kapott sok dicséretet.

A Dortmund egyébként 3–1-re győzött, többek között Hajnal Tamás góljával.


TIZENKÉT MÁSODPERC, AMI GYAKORLATILAG NULLA VOLT

Hivatalosan Keith Gillespie a leggyorsabban leküldött cserejátékos az angol futball történetében, de könnyen lehet, hogy „elméletben" övé az abszolút rekord is.

A 83-szoros északír válogatott játékost 2007 januárjában csereként küldte be edzője a Reading ellen. A szélső jött, látott, majd szó szerint Stephen Hunt arcába mászott – 12 másodperc alatt. A Sheffield United játékosa ennyi időt valóban eltöltött a pályán, de mivel a labda játékon kívül volt, Gillespie technikai értelemben nem is játszott.

A szélső másnap írásos átigazolási kérelmet adott be a főigazgató Terry Robinsonnak, akinek ennek hatására 24 órán belül másodszor lett nagyon elege Gillespie-ból.

A Swansea játékosa, a jamaicai Walter Boyd a Darlington ellen ugyanezt a bravúrt hajtotta végre 2000-ben: ahogy bejött, kiállt. Boyd beállt a sorfalba, odacsapott a mellette álló ellenfelének, és mehetett is zuhanyozni. Mindig is nehezen kezelhető játékosnak ismerték…

ROSSZUL JÖTT KI, LEKÜLDTÉK

A Scunthorpe jelenlegi kapusedzője, az egykori kiváló Sheffield Wednesday-kapus Kevin Pressman 2000 augusztusában a Wolverhampton Wanderers elleni mérkőzésen rosszul mozdult ki egy hosszú indításra, és a tizenhatoson kívül kézzel ütötte el a labdát a Wolves-csatárok elől.

Pressman persze pirosat kapott, mindössze 13 másodperccel a kezdés után – ezzel az angol profi mérkőzéseken ő a rekordtartó (Gillespie-ék „hőstette" ugye becserélésük után történt).

A LEGROSSZABB DEBÜTÁLÁS

Rosszul bemutatkozni is tudni kell: Jason Crowe, a Northampton Town jelenlegi játékosa 1997 októberében alighanem túl izgatottan állt be élete első felnőttmérkőzésére az Arsenal–Birmingham City Ligakupa-meccsen.

Crowe a hosszabbításban jött be, tétovázás nélkül, térdmagasságban azonnal beleszállt Martin O'Connorba, Uriah Rennie meg egyből az öltöző felé mutatott. 33 másodperce volt a pályán, és további Arsenal-karrierje mindössze két találkozóra korlátozódott. Lehet, hogy Arsene Wengernek nem tetszett a bemutatkozása?

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGOK LEGGYORSABB KIÁLLÍTÁSA

Nettó 37 másodpercet sikerült az Euro2000 jugoszláv–norvég mérkőzésén eltöltenie a pályán Mateja Kezsmannak, a plávik csatárának.

Az ifjú Kezsman élete első nagy eseményén a 87. percben került pályára, a talajba gyalulta Erik Myklandet, és a többieket megelőzve mehetett zuhanyozni. Rövidebb idő alatt Eb-n még senkit sem állítottak ki. A jugók ennek ellenére megnyerték a találkozót, 1–0-ra.

A LEGGYORSABB KIÁLLÍTÁS A MAGYAR VÁLOGATOTT MECCSÉN

A magyar válogatott mérkőzésein a leggyorsabban alighanem az argentin Lionel Messi jutott a kiállítás sorsára a 2005-ben a Puskás Ferenc Stadionban játszott mérkőzésen, amelyet az argentinok 2–1-re nyertek meg.

A zseniális támadó élete első válogatottságát úgy „ünnepelte", hogy a 63. percben beállt csereként, lekönyökölte Vanczák Vilmost, és Markus Merk játékvezető 40 másodperc után kiállította.

„Ma megint debütálok. Az első válogatott meccsem elég rövidre sikeredett" – nyilatkozta Messi második válogatottsága, egy Paraguay elleni vb-selejtező előtt.

A VB-K TÖRTÉNETÉNEK LEGGYORSABB KIÁLLÍTÁSA

A világbajnokságok történetében a leggyorsabb piros lapot José Alberto Batista, az uruguayiak apró termetű (163 cm), de annál vehemensebb szélsőhátvédje kapta.

Az uruguayiak annak ellenére, hogy káprázatos futballisták (Enzo Francescoli, Carlos Aguilera) is voltak a keretükben, elsősorban kíméletlen játékukkal hívták fel magukra a figyelmet az 1986-os mexikói vb-n.

Batista azért még a durvulást is túlzásba vitte: a Deportivo Espanol játékosa a Skócia elleni csoportmeccsen 56 másodperc után kapott levonulási parancsot, s ezzel mindmáig ő tartja a világbajnoki rekordot.

BÓNUSZ – A LEGGYORSABB SÁRGA

A kezdő sípszótól számított leggyorsabb sárga lapot alighanem a hírhedt Vinnie Jones kapta: minden idők legkíméletlenebb angol védője 3 (más források szerint 5) másodperc után csodálhatta meg a számára nagyon ismerős kártyát a Manchester City ellen. Mesélje el esetét a „brit futball legrosszabb fiúja" maga!

„Ők kezdtek, Peter Reidnél volt a labda, kissé hosszan vette át. Úgy döntöttem, megpróbálom elvinni, és a vizes talaj is kedvezett a becsúszásoknak. Jöttem, mint a förgeteg, mindent beleadtam, hát nem őt rúgtam föl? Közöm nem volt a labdához, aztán a meccsen valahogy összeszedtem még egy sárgát" – elevenítette fel az esetet a focistából színésszé lett Jones, akinek a rossz nyelvek szerint sosem volt köze a labdához…

„Annyi esze van, mint egy moszkitónak" – kommentálta Jones viselkedését a Wimbledon volt klubelnöke, Sam Hammam.



KIT, MIÉRT, MENNYI IDŐ ALATT – ÖSSZEFOGLALÓ

A kiállított Pályán töltött idő A kiállítás oka
Lee Todd 0:02 csúnya beszéd
David Pratt 0:03 durvaság
Giuseppe Lorenzo 0:10 tettlegesség
Bajram Sadrijaj* 0:12 durvaság
Keith Gillespie* 0:12 tettlegesség
Walter Boyd* 0:12 tettlegesség
Kevin Pressman 0:13 tizenhatoson kívül kezezett
Jason Crowe 0:33 durvaság
Mateja Kezsman* 0:37 durvaság
Lionel Messi* 0:40 könyöklés
José Alberto Baptista 0:56 durvaság
* jelöli a csereként kiállított játékosokat
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik