Honvágy gyötri, mégsem biztos, hogy Magyarországon folytatja

(S. D.)(S. D.)
Vágólapra másolva!
2008.12.04. 15:31
Majoros Árpád a Cracovia Kraków játékosa. Alapesetben így kezdődött volna a cikk. Mire azonban az egykori Vasas-játékossal készült interjú végére értem, kiderült: az első mondatból hiányzik a „volt” szócska. Merthogy a lengyel klub és a Vasas, valamint a Zalaegerszeg egykori futballistája közös megegyezéssel szerződést bontott. Mintegy egyévnyi „együttélést” követően.
Majoros (szemben) nem folytatja a Cracoviában
Fotó: Imago (archív)
Majoros (szemben) nem folytatja a Cracoviában
Majoros (szemben) nem folytatja a Cracoviában
Fotó: Imago (archív)
Majoros (szemben) nem folytatja a Cracoviában

Majoros Árpád alig játszott a 2008–2009-es bajnokságban. Persze ez legkevésbé a Cracovia Kraków (volt) játékosának hibája. A sérülések ugyanis balszerencséjére nem kerülték el.

MAJOROS ÁRPÁD EDDIGI KLUBJAI

2005–2007 Vasas 46/0
2007 ZTE 2/0
2008 jan.–2008 dec. Cracovia 14/0
„Sajnos a szezon előtti utolsó felkészülési mérkőzésen elszakadt a bokaszalagom, a felépülés pedig rengeteg időt vett igénybe. November elején léphettem ismét pályára, de akkor meg a térdem fordult ki. Peches voltam, mire a második sérülésemből visszatérhettem volna, véget ért az őszi szezon” – indokolta meg Majoros, miért is nem láthattuk a nevét a Cracovia összeállításában az őszi idény mérkőzéseinek többségén.

Pedig amikor januárban a játékos elfogadta a lengyelek ajánlatát, nagy reményeket fűzött az új lehetőséghez. Zalaegerszegről távoznia kellett, Majoros teljesítménye mégis felkeltette az akkor még a bajnokság középmezőnyéhez tartozó krakkói csapat érdeklődését.

„Kezdetben elég jól ment a beilleszkedés. 2008 tavaszán többször is játszottam a csapatban, amely, ha csak a tavaszi eredményeket vesszük alapul, a 3. helyen végzett volna a bajnokságban. Ezután a vezetőség megerősítette a keretet, úgyhogy mindenki számára érthetetlen a gyenge szereplés.”

Merthogy a csapat mindössze a 14. helyen áll a 16 csapatos lengyel élvonalban, egy pozícióra a már kiesést jelentő 15. helytől.

Majorosnak persze nem csak a sérüléseivel volt problémája. A magyar játékos számára rendkívül nehéznek bizonyult a lengyel nyelv elsajátítása. A középpályás remekül beszél angolul, mivel azonban a keretben kizárólag lengyel játékosok vannak (most igazoltak egy szerb futballistát, ha már a mi fiunk távozott), nem sokat ért nyelvtudása. Saját bevallása szerint is csak két csapattársával tudott érdemben kommunikálni.

A LENGYEL KLUB

A Cracovia Kraków hatvan éve nyert legutóbb bajnoki címét. Jelentősebb sikereit a 20. század első felében érte el a lengyel klub, amely ötször (1921, 1930, 1932, 1937, 1948) nyerte meg a lengyel bajnokságot. Az 1906. június 13-án alapított klub számára kétszer jelentette az elődöntő a végállomást a Lengyel Kupában. Az 1962-es búcsú után 2007-ben is a legjobb négyig jutott a klub.
A ballábas futballista karrierjének persze nem a mostani időszak a csúcspontja. Lothar Matthäus néhány vasasos bajnokija után meghívta őt a válogatott keretbe, sőt Antigua és Barbuda ellen be is mutatkozhatott a legjobbak között. Többször nem szerepelt a nemzeti csapatban, a mostani helyzetben pedig szinte elérhetetlen távolságba került a címeres mez.

„Persze hogy vannak vágyaim, de hogy a válogatottba szerepeljek, annak most nincs semmi realitása. Csak össze akarom szedni magam, és ismét nyugodt körülmények között játszani. Egyelőre tényleg nem tudom, hogy hol folytatom, mivel azonban igen erős honvágy gyötör, az is elképzelhető, hogy visszatérek Magyarországra” – mondta a jövőjével kapcsolatban Majoros.

Amikor a 25 éves labdarúgót arról faggattuk, hogy vajon Magyarországon mennyire vannak képben a magyar futballszurkolók, tudják-e egyáltalán, hogy ki az a Majoros Árpád, így válaszolt:

„Fogalmam sincs arról, hogy tudják-e, hogy ki vagyok. Sajnos a magyar sportsajtó nem foglalkozik a lengyel bajnoksággal. Rólam is a legtöbbször megírták, hogy nem játszom a csapatban, de azt már nem írták oda, hogy a sérülésem az oka.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik