A holland Edgar Davids a nyáron befejezheti pályafutását

Vágólapra másolva!
2008.04.21. 12:34
Edgar Davids az elmúlt tizenegynéhány év meghatározó holland játékosai közé tartozik. Klubszinten tulajdonképpen mindent megnyert, amit játékos megnyerhet. A középpályás jelenleg az Ajax futballistája, de a hétvégén, a holland bajnokság befejezését követően holland újságíróknak azt nyilatkozta, hogy nem tartja valószínűnek a folytatást.
Davids (jobbra) már nem "repül" többet?
Fotó: Action Images (archív)
Davids (jobbra) már nem "repül" többet?
Davids (jobbra) már nem "repül" többet?
Fotó: Action Images (archív)
Davids (jobbra) már nem "repül" többet?

Az Ajax 35 éves, 74-szeres holland válogatott játékosa, a csapata számára ezüstéremmel zárult bajnokság befejezését követően újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a nyártól már nem kíván az amszterdami együttesben pályára lépni, és más csapatba sem szívesen szerződne, ezért mindössze két százalék esélyt lát a folytatásra.

Hogy minek szól ez a két százalék (miért nem csak egy?, vagy egyáltalán mitől függ, hogy valóban befejezi-e?), azt nehéz megmondani, az viszont biztos, hogy Davids nincs jó kapcsolatban a jelenlegi szövetségi kapitánnyal, Marco van Bastennel, aki a nyártól átveszi az Ajax irányítását.

Kettejük viszonya, akkor romlott meg, amikor Van Basten nem vitte el a középpályást a németországi világbajnokságra, és a holland sajtó szerint ez áll a futballista visszavonulási szándéka mögött.

Davids iránt egyébként érdeklődik Bodnár László klubja, a Red Bull Salzburg, és talán éppen az osztrákok ajánlatától függ, hogy folytatja-e pályafutását az extravagáns labdarúgó.

Davids az elmúlt bő egy évtizedben nem mindennapi eredményei mellett sajátos hajviseletével, és egy szembetegség miatt viselt szemüveggel hívta fel magára a figyelmet.

Pályafutását lakóhelyének kölyökcsapatában a Schellinwoude színeiben kezdte, ahonnét még gyerekként az Ajaxhoz szerződött. 1992-ben tagja volt az amszterdamiak UEFA-kupa-győztes csapatának, három évvel később pedig Bajnokok Ligáját is nyert a csapattal.

A válogatottban 21 évesen, 1994-ben mutatkozott be, 1998-ban vb-negyedik volt, és beválasztották a torna álomcsapatába is. Emellett kétszer Eb-bronzérmet is nyert a nemzeti csapattal.

Az Ajax mellett futballozott a Milanban, a Barcelonában, a Juventusban, az Interben, és a Tottenham-ben is.

ÉLETRAJZ

Teljes név: Edgar Stevens Davids
Születési hely: Paramaribo
Idő: 1973.03.13.
Poszt: védekező középpályás, bal oldali középpályás
Sikerek: VB-negyedik (1998), EB-bronzérmes (2000, 2004), EB-résztvevő (1996), BL-győztes (1995), Európai Szuperkupa-győztes (1995), Világkupa-győztes (1995), holland bajnok (1994, 1995, 1996), holland kupagyőztes (1993), UEFA-kupa-győztes (1992), olasz bajnok (1998, 2002, 2003),
olasz kupagyőztes (2002, 2003), olasz Szuperkupa-győztes (2003), a VB aranycsapatának tagja (1998)
Korábbi klubbok: Schellinwoude, Ajax, Milan, Barcelona, Internazionale, Juventus
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik