Markus Merk a korhatár eltörlésére szólítja fel a FIFA-t

Vágólapra másolva!
2007.11.19. 11:50
Ne legyen felső korhatár a játékvezetőknél! - ezt szeretné elérni Markus Merk, akit kétszer is a világ legjobb játékvezetőjének választották. A 45 éves német sípmester a FIFA rendelkezései miatt jövőre már nem vezethet nemzetközi mérkőzést.
Markus Merk
Markus Merk
Markus Merk
Markus Merk

Élesen kritizálta Markus Merk a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azon döntését, miszerint a játékvezetők 45 éves koruk után kikerülnek a FIFA-keretből.

„Nem értek egyet azzal, hogy a korhatár után abba kell hagyni a játékvezetést. Szerintem el kellene törölni ezt a rendelkezést” – nyilatkozta a kétszer is a világ legjobb játékvezetőjének választott Merk a kicker című magazinban. – „Én például most is olyan erőállapotban vagyok, hogy kétszer egymás után is teljesíteni tudnám a fizikai tesztet.”

Az 1992 óta FIFA-kerettag (ezzel ő a világ legrégibb aktív nemzetközi játékvezetője) Merk szombaton 50. válogatott mérkőzését vezette, de a Norvégia – Törökország összecsapás valószínűleg az utolsó is volt számára.

A 45 éves, fogorvosi végzettséggel rendelkező játékvezetőnek a Bundesligában még nem kell letennie a sípot, ott 2009 nyaráig működhet. Arról, hogy aktív pályafutása befejezése után vállal-e szerepet a német labdarúgásban, még nem döntött.

A FIFA szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nem merült még fel a kérdés, hogy esetleg megváltoztassák a korhatárról szóló döntésüket.

Hollandiát leszámítva az európai nemzeti bajnokságokban is felső korhatárhoz van kötve a játékvezetők működése: az országok többségében – így Magyarországon – 45 éves korukig működhetnek a sípmesterek, Németországban 47, Nagy-Britanniában 49 év a felső korhatár. A hollandoknál sokáig 47 év volt a limit, ám miután a visszavonultatott Jaap Uilenberg pert nyert a szövetséggel szemben, ezt kénytelenek voltak eltörölni.

Merk mellett a nevesebb játékvezetők közül az olasz Stefano Farina és a holland Jan Wegereef is búcsúzik a FIFA-kerettől
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik