Az „oranje” 32 büntető után döntős, és Szerbia lesz az ellenfele

Vágólapra másolva!
2007.06.21. 09:45
Összesen 32 tizenegyesrúgás után a házigazda Hollandia válogatottja jutott be a döntőbe az U21-es labdarúgó Európa-bajnokságon, Heerenveenben. A rendes játékidőben és a hosszabbítás után 1-1-es döntetlen született, a hollandok végül 13-12-re nyerték a büntetőpárbajt. A másik ágon Szerbia 2-0-ra győzte le Arnhemben Belgiumot.
Óriási volt a holland öröm, hiszen már többször veszni látszott minden remény
Reuters
Óriási volt a holland öröm, hiszen már többször veszni látszott minden remény
Óriási volt a holland öröm, hiszen már többször veszni látszott minden remény
Reuters
Óriási volt a holland öröm, hiszen már többször veszni látszott minden remény

Mind a holland, mind az angol válogatottból hat-hat játékosnak kellett kétszer is 11-est rúgni, miután sehogyan sem „akart” eldőlni a két együttes elődöntője az U21-es Eb-n.

A mérkőzésen Leroy Lita, a Reading FC játékosa szerezte meg a vezetést, és bár a hollandok óriási fölényben játszottak, úgy tűnt, majdnem megnyerte a meccset ezzel a góllal az angol csapat.

A labda a játékidő kétharmad részében a házigazdáknál volt; a hollandok 28-szor, az angolok ötször próbálkoztak lövéssel, előbbiek hatszor, a szigetországiak kétszer találták el a kaput (ebből az egyik gól lett).

A címvédő együttes végül Maceo Rigters (NAC Breda) látványos ollózó lövésével mentették hosszabbításra a találkozót a 89. percben, így jöhetett a hosszabbítás.

Mivel a ráadásban nem született újabb találat, 11-esek következtek, és a párbaj minden képzeletet fölülmúlóan izgalmas volt.

Először a hollandok második lövője, Royston Drenthe hibázott a 2. körben, de aztán a negyedik pár angol tagja, Justin Hoyte (Arsenal) tagja is kihagyta a 11-est, majd öt kör után jöhetett az „orosz rulett.

Hárman-hárman tökéletesen hajtották végre a feladatot, de aztán megint egy holland, Arnold Kruiswijk rontott, így Nigel Reo-Cocker (West Ham) a döntőbe lőhette volna az angolokat.

A 23 éves középpályás azonban nem élt a lehetőséggel, így folytatódott a „horror”. A 15. párban megint a németalföldiek ajánloták fel az esélyt, miután Daniël de Ridder kihagyta a lövést.

Ezúttal Matthew Derbyshire (Blackburn) állt oda az angoloknál, de ő sem tudta a kapuba juttatni a labdát.

A következő kör döntést hozott: Gianni Zuiverloon, a Heerenveen védője laposan Scott Carson mellett a jobb sarokba tüzelt, míg a Manchester United ásza, Rio Ferdinand öccse, Anton (West Ham) kihagyta a maga büntetőjét, így eldőlt a csata.

Arnhemben kiegyenlített mérkőzést vívott egymással a szerb és a belga csapat. A délszlávok már a 4. percben megszerezték a vezetést Alekszandar Kolarov jóvoltából, majd őrizték az előnyüket egészen a 87. percig, amikor Dragan Mrdja el is döntötte a találkozót (2-0).

A Hollandia–Szerbia döntőt szombaton 20:45-kor rendezik meg Groningenben.

U21-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ELŐDÖNTŐ

  • Hollandia–Anglia 1-1 (0-1) – 11-esekkel: 13-12
  • Szerbia–Belgium 2-0 (1-0)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik