Drogbát választották a tavalyi év legjobb afrikai labdarúgójának

K.E. K.E.K.E. K.E.
Vágólapra másolva!
2007.03.01. 23:20
Pályafutása során első alkalommal választották meg Didier Drogbát az afrikai kontinens legjobb labdarúgójának. A Chelsea elefántcsontparti légiósa 2006-ban bemutatott teljesítményét értékelte a szavazásra jogosult 53, az afrikai válogatottakat irányító szövetségi kapitány.
Reuters
Reuters
A szavazáson a győztestől mindössze öt szavazattal elmaradva a kameruni Samuel Eto’o végzett a második helyen. A Barcelona gólerős támadója ezt megelőzően négyszer találtatott a fekete kontinens legjobbjának.

Drogba félelmetes szezont nyújt, még az aranylabdás Sevcsenkót is elhomályosítja a Chelsea-ben. Bár minden bizonnyal ennél is kiélezettebb lehetett volna a küzdelem az elsőségért, ha Eto’o nem sérül meg súlyosan a Barcelona Werder elleni BL-meccsen szeptemberben. A kameruni az év hátralévő részében már nem léphetett pályára.

Drogba 2006-ban csapatkapitányként döntőbe vezette az elefántcsontparti válogatottat az egyiptomi rendezésű Afrikai Nemzetek Kupáján, a finálét gólnélküli mérkőzést követően tizenegyesekkel 4-2-re veszítették el a házigazdákkal szemben.

Drogba, Eto’óval ellentétben, ott lehetett a németországi világbajnokságon – igaz, az elefántcsontpartiaknak nem sikerült továbbjutniuk a csoportjukból -, emellett pdig angol bajnoki aranyérmet szerzett a Chelsea játékosaként.

A két klasszis versenyfutása nem újkeletű, 2005-ben két szavazat döntött Eto’o javára, Drogba kárára.

Az elefántcsontparti a harmadik olyan afrikai játékos, aki az elismeréskor angol klubcsapatban játszik: 1999-ben a nigériai Nwanko Kanu az Arsenal, míg 2002-ben a szenegáli El Hadji Diouf a Liverpool tagjaként lehetett Afrika legjobbja.

A legjobb fiatal játékos Taye Taiwo (Marseille) lett, az év válogatottjának a vb-n a brazilok elleni nyolcaddöntőben búcsúzó Ghánát választották.

A legjobb klubcsapat az egyiptomi Al Ahli lett, a legjobb edző pedig az őket irányító szakember, Manue Jose.

AFRIKAI ÉV JÁTÉKOSA, 2006:
1. Didier Drogba elefántcsontparti Chelsea 79
2. Samuel Eto’o kameruni Barcelona 74
3. Michael Essien ghánai Chelsea 36
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik