Guus Hiddink ellen adócsalás a vád

Vágólapra másolva!
2007.02.06. 23:00
Az orosz labdarúgó-válogatottat irányító szakember ellen vádat emelt Hollandiában a legfőbb ügyészség, amely különösen nagy értékű, 1,4 millió eurós adócsalás miatt tíz hónap börtönbüntetést helyezett kilátásba a tréner számára.
Hiddink ugyan tagadja a vádakat, de könnyen nagy bajba kerülhet
Reuters
Hiddink ugyan tagadja a vádakat, de könnyen nagy bajba kerülhet
Hiddink ugyan tagadja a vádakat, de könnyen nagy bajba kerülhet
Reuters
Hiddink ugyan tagadja a vádakat, de könnyen nagy bajba kerülhet

Nagy bajba kerülhet Guus Hiddink, aki a vizsgált időszakban, 2002 és 2003 között a vádak szerint 1,4 millió eurós adóhátralékot halmozott fel.

A németalföldi edző ekkoriban a hivatalos dokumentumok szerint Belgiumban élt, valójában azonban szülőhazájában tartózkodott, Eindhovenben lakott.

Amennyiben a bíróság megalapozottnak ítéli a vádakat, Hiddinket – aki korábban a holland, a dél-koreai és az ausztrál nemzeti csapatot is dirigálta – akár tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az ügyben várhatóan két hét múlva határoz az ítélőszék. A 60 esztendős tréner elkerülheti a börtönt, ez esetben várhatóan felfüggesztett büntetéssel és pénzbírsággal megúszná a botrányt.

Hiddink tagadja a vádakat, arra hivatkozik, hogy a belgiumi adórendszer szerint teljesítette kötelezettségeit, épp ezért a holland állam felé nincs tartozása.

”Teljesen ártatlan vagyok, be fogom bizonyítani, hogy adminisztrációs hibák áldozatává váltam, a vádak alaptalanok. Nem vagyok adócsaló” – nyilatkozta a szakember.

Az ügy pikantériája, hogy Guus Hiddink együttese, az orosz futball-válogatott szerdán éppen az Oranje ellen lép pályára, Amszterdamban.

A holland-orosz párharcot éppen az adócsalás-ügy miatt a szokásosnál nagyobb figyelem kíséri, a holland médiumok a Hiddinket övező kényes botrányról sem feledkeznek meg a találkozó kapcsán.

Hiddink 1995 és 1998 között a narancsmezeseket irányította, majd a 2002-es világbajnokságon a házigazda Dél-Koreával egészen az elődöntőig menetelt, a 2006-os vb-n pedig az ausztrálokkal a nyolcaddöntőig jutott.

Edzői pályafutása során megannyi klubcsapatnál megfordult, többek között Real Madridnál és a Fenerbahcénál is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik