Valódi robotmunka volt ez, nem holmi gálameccs

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.08.02. 23:25
Címkék

Elsőre egyből gála. Ilyen visszatérésre számított?Elsőre egyből gála. Ilyen visszatérésre számított?

Nagyot szólt, kétségtelen, de ez inkább fanatikus szurkolóink érdeme – mondta Bobby Davison, mielőtt ellenfélnézőbe indult: a Ferencváros angol mestere kiugrott az Újpest meccsére, hogy aztán az MTK–Honvéd megtekintésével zárja a vasárnapi futballdélutánt. – Maradjunk a földön, ne használjuk az FTC-parádé, a Fradi-fieszta, meg az efféle dicsőítő minősítést. Játékban azt kaptam viszont, amit kértem: maximalista, küzdő, robotoló futballisták voltak a pályán, akiknek időnként látványos megoldásokra is futotta az energiájukból. Fontos volt, hogy győzelemmel kezdjünk, ez önbizalmat kölcsönöz a jövőre, és még inkább összerázza a társaságot.

Ezt bizonyítja, hogy a közvetlenül a szünet előtt bekapott gól sem sokkolta a csapatot.

Méghogy nem?! Nem volt ott az öltözőben, és nem látta a játékosok arcát… Nekem volt szerencsém hozzá, és gyorsan közbe is léptem; felhívtam a srácok figyelmét, hogy negyvennégy percig jobban futballoztunk az ellenfélnél, és ennek tudatában kezdjék a második felvonást. Hozzáteszem, ez a meccs is bizonyította, milyen apróságok döntenek a futballban – ha kettő nullás vezetésnél Ferenczi István lövése után gól születik, s nem a kapufát találja telibe a labda, simább a győzelmünk.

Így viszont kellett hozzá egy csodacsere. Pölöskey Péter a titkos fegyvere?

Fiatal támadónk sikere azért is kedves számomra, mert némi elégtételt érzek szombati produkciója kapcsán. Sokan leírták, edzői eddigi pályafutása során sem hittek benne igazán, és a nyáron is mindössze Csató Sándor és én ragaszkodtam hozzá. Törődni kell vele, mint apának a fiával, s olykor a szülő is kénytelen szobafogságot elrendelni – holott bízik a gyerekében.

Kit emelne még ki?

Paul Shaw-t, aki ismét kivételes intelligenciáról tett tanúbizonyságot. Apró fájdalmat érzett a lábában, mondtuk neki, húzza ki a szünetig, ő viszont ismeri magát, tudta, az az öt perc további játék hosszú kiesést eredményezhet – inkább cserét kért, s vélhetően már a jövő héten harcra kész lesz. Amúgy Kulcsár Dávid és Fitos László játéka érdemel dicsérő szót, hiszen ők nem vehették készpénznek, hogy kezdőként számolok velük, mégis meghálálták a bizalmat.

Az első hazai bajnoki kipipálva, de mi lesz a következő fordulóban Nyíregyházán?

Más lesz, az biztos, de a céljainkon nem változtat, hol s kivel kerülünk szembe. Győzni megyünk idegenbe is, bár tudjuk, a Nyíregyháza szervezett együttes. Láttam a csapatot, van egy-két kiemelkedő tudású játékosa. Jobban bosszant, hogy éppen a Nyíregyháza az ellenfelünk a hétközi Ligakupa-fordulóban is. Nyilvánvaló, hogy mind én, mind kollégám a pénteki bajnokit tartja előbbrevalónak, ezért olyanoknak ad lehetőséget, akik hétvégente nem alapemberek. Ám azzal, hogy néhány napon belül kétszer is összekerülünk, nem lesz meg a találkozónak az a kivételes rangja, ami a bajnokságot jellemzi: az ősszel mindenkivel egyszer kerül szembe a csapat, nincs lehetőség hibázni, egy meccsen dől el, ki a jobb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik