Aranyos vasárnap lehet

AMLER ZOLTÁN, KOVÁCS ERIKA és RÁC BENEDEK BALÁZS helyszíni jelentéseAMLER ZOLTÁN, KOVÁCS ERIKA és RÁC BENEDEK BALÁZS helyszíni jelentése
Vágólapra másolva!
2009.08.02. 00:08
Címkék
Ha minden jól alakul, igazán szép lehet az úszó-világbajnokság záró napja magyar szempontból, hiszen 400 méter vegyesen a nőknél Hosszú Katinka, a férfiaknál Cseh László és Kis Gergő is rajtkőre lép Rómában.

A római világbajnokság utolsó napja sok mindenről dönthet...

Például arról, hány (arany)éremmel zárja a vb-t a magyar csapat. Vasárnap rendezik ugyanis a férfi és női 400 méteres vegyes úszás döntőit, ahová – nem túlzott a várakozás! – három magyar is bekerülhet: Hosszú Katinka a hölgyeknél, míg Cseh László és Kis Gergő a férfiak mezőnyében harcolhat az érmekért.

Sőt az aranyérmekért!

„Nem néztem még meg a kétszáz vegyes döntőjét, de itt, Rómában nem is akarom – majd otthon – mondta Cseh László szombat délután. – Nem viselt meg, hogy kikaptam Ryan Lochte-tól, lesz még alkalmam legyőzni őt. Például vasárnap... De ezen nem ábrándozom, sőt éppen azon gondolkozom, hogy talán jobb lenne egyáltalán nem figyelni a vetélytársakra a döntőben, csak menni a saját elgondolásom szerint. A gyorson már úgyis mindig látom a többieket, akkor még változtathatok is, de addig talán jobb, ha csak és kizárólag magamra figyelek.”

Cseh László a csütörtöki döntő után, péntek délelőtt a 4x200 méteres gyorsváltó első embereként hatalmas országos csúcsot repesztett az előfutamok során – s bár a kvartett nem jutott döntőbe, Turi György tanítványának – leginkább a lelkének – jót tett az újabb rekord.

„Elismerem, igazán a kétszáz méter gyors leúszása után nyugodtam meg – folytatta Cseh László. – Az időeredményem azt mutatja, mégsem vagyok olyan rossz formában. Nagyon elfáradtam, ha továbbjutottunk volna, megszenvedtem volna az esti döntőt, az biztos.”

Cseh Laci szombat délelőtt és délután is edzett egy keveset a Foro Italicóban – közvetlenül a versenyek előtt már senkinek sincs szüksége intenzívebb és több mozgásra.

„Kíváncsi vagyok, ezúttal mit rejt az edzőm cetlije, még akkor is, ha azért tisztában vagyok vele, mit vár tőlem. Tudom, hogy bosszankodott a kétszáz méter vegyes döntője után, én is éreztem, hogy nem volt az igazi a mozgásom, és Turi György is sokszor elégedetlenkedik. Mindenképpen átbeszéljük a taktikát, ám most, ellentétben a kétszáz vegyessel, az előfutam során nem nagyon akarom kiúszni magam. Aztán az esti döntő előtt jön az újabb papírka, s az újabb elvárások. Én meg úszom – lehetőleg minél gyorsabban.”

Döntőbe jutási, s ott akár éremszerzési lehetőségei vannak 400 méter vegyes Kis Gergőnek is, aki – akárcsak Cseh László – a szombatot pihenéssel és némi mozgással töltötte.

Hosszú Katinka viszont rajtkőre lépett szombat délelőtt a 4x100 méteres vegyes váltó tagjaként (a lányok nem jutottak a döntőbe) – a 200 méter vegyesen és 200 méter pillangón egyaránt bronzérmes úszó így hangolt a vasárnapra.

És a fő számára.

Hosszú Katinka ezen a távon a harmadik helyen áll az idei világranglistán, s itt, Rómában volt egy sokat sejtető mondata: „Biztos, hogy 4:30 alatt úszom majd.”

Csak hogy mindenki világosan lásson: a világrekordot az ausztrál Stephanie Rice tartja 4:29.45-tel...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik