Kidobófiúk között

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2009.07.29. 23:51
Címkék

A fehérvári kölcsönjáték után az MTK-hoz visszatérő, a nyári felkészülést a kék-fehéreknél elkezdő Kulcsár Tamás első tétmeccsére készül – immár Lengyelországban. Garami József hiába számított volna a középpályás játékára a szezonban (erre bizonyíték, hogy az előző idényben a posztján futballozó Nagy Gábort is visszaengedte a Haladáshoz), a klub elfogadta a Polonia Warszawa ajánlatát, és eladta a 26 éves labdarúgót, aki három évre kötelezte el magát a legutóbbi bajnokságot a negyedik helyen záró együtteshez. Azt, hogy Kulcsár Tamás megszerzéséhez ragaszkodott Jacek Grembocki edző, híven mutatta a heteken át zajló, lengyel részről folyamatos kompromisszumra törekvő tárgyalássorozat, egy szerdai hír pedig csak megerősíti ezt a feltételezést: a szakvezető annak ellenére a kezdő tizenegybe jelöli a középpályást a csütörtöki, NAC Breda elleni Európa-liga-találkozóra, hogy mindössze a múlt hét óta edz a gárdával. Ráadásul a kedvéért magyar szavak „magolásába” kezdett…

„Eljött az ideje, hogy kipróbáljam magam külföldön, éppen ezért kapóra jött a lengyelországi lehetőség, amely már a tárgyalások során szimpatikusnak tűnt, mert éreztették velem szerződtetésem fontosságát – mondta Kulcsár Tamás. – Az aláírás óta is erre utalnak a jelek: a szerdai edzés után a beilleszkedésemet, boldogulásomat segítő, magyarul kifogástalanul beszélő Michal Listkiewicz társaságában az edzővel konzultáltam. Jacek Grembocki összeírt tíz, futballban használatos kifejezést, amelyet csütörtökre meg kell tanulnom. Ő pedig fonetikusan jegyezte fel magának a magyar kulcsszavakat, és abban is megegyeztünk, hogy milyen kézjelekkel értekezünk majd a meccsen. Mondta, ha nem érteném a magyar szavait, ne mutassam azt feltűnően, mert akkor azonnal elkezdik fényképezni a fotósok, ezért inkább biccentsek a fejemmel, és akkor újra próbálkozik… Ez már azután történt, hogy elárulta: én kezdek a jobb oldalon a Breda ellen, és az eddig ezen a poszton szereplő Adrian Mierzejewskit akkor cseréli be, ha kifulladok…”

Amire, valljuk be, megvan az esély: az éppen a 7-es mezt viselő Adrian Mierzejewski miatt a jövőben 77-es dresszbe bújó Kulcsár Tamásnak még szokatlan a lengyel edzésmódszer. Európa-liga-meccs ide, hétvégi bajnoki rajt oda, a héten igen intenzív tréningeken vett részt a légiós.

„Nem mondom, hogy jobbak a gyakorlások, mint otthon, mert az nem lenne elegáns a részemről, de hozzá kell szoknom az itteni viszonyokhoz – így a futballista. – Nem tudom, milyen állapotban leszek a NAC ellen, mert kimerítő volt a kedd és a szerda is. Hosszú edzéseket vezényel a mester, amibe belesűríti a labdás-, a futó- és az erősítőprogramot is. Utóbbi kettőn van a hangsúly Lengyelországban, a védők olyan izomzatúak, mint a kidobófiúk… Az öltözőben a klub orvosaitól táplálékkiegészítőket, kreatint és aminosavat tartalmazó készítményeket lehet kérni, ami szintén szokatlan számomra – nem is élek az opcióval. Bár a Polonia inkább a passzolós futballt játszó csapatok közé tartozik az országban, látom, hogy itt is az erő dominál. Furcsa is lesz kicsit, hogy míg az én játékomhoz a holland stílus áll közelebb, addig csütörtökön nem a Fehér Csabával felálló Bredában jutok majd szóhoz, hanem a letámadásokra építő, nagy futóteljesítményét kamatoztatni igyekvő Polonia színeiben. Mindegy, az egyéni siker érdekében alkalmazkodni kell.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik