Ismét van varázsa

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.07.27. 23:26
Címkék
Alberto Contador és Andy Schleck küzdelmének, Lance Armstrong visszatérésének köszönhetően a Tour de France visszanyerte régi varázsát.

Július 25. Alberto Contador napja, vagy legalábbis az egyik olyan nap, amely újfent fontos szerepet tölt be az életében. A két évvel ezelőtti Tour de France-on e napon versenyezhetett utoljára Michael Rasmussen, az addigi éllovas, mígnem a doppingellenőrök félrevezetése miatt eltiltották a folytatástól – megnyitva az utat a többiek előtt a Tour megnyerése felé. A kerékpársport nem büszke erre az eseményre, de Contador élt a lehetőséggel, és felült a trónra.

Az idei július 25-én pedig másodszor is. Hivatalosan még nem avathatták győztessé szombaton a Mont Ventoux-n, de a hatalmas kopasz hegyre menet kivédte legnagyobb vetélytársa, Andy Schleck összes támadását, megtartotta összetettbeli előnyét.

Lance Armstrong visszatérése, Contador és a fiatalabb Schleck testvér küzdelme, illetve a Mont Ventoux visszaadta a Tour régi varázsát néhány szürke év után, amelyeken a doppingbotrányok is megszokottá és unalmassá váltak. Most megint a Tour sportértéke került előtérbe, nem pedig az, hogy milyen „üzemanyagot” használnak a legjobbak.

Armstrongról mindent tudunk. Visszatért a halál kapujából, legálisan kapott EPO-t vörösvérsejtjei termelésére, a Touron saját korszaka lett, visszavonult, de visszatért, a mostani harmadik helye is mutatja, hogy mindenre képes. Hát még ha új csapatot szervezve indul jövőre mostani csapattársa, Contador legyőzésére!

Az idő azért leginkább Contadornak dolgozik. 1982-es születésű, tizenegy évvel fiatalabb Armstrongnál, akihez hasonlóan ő is túl van egy nagy műtéten. 2004-ben súlyos rosszulléte rávilágított egyik agyi erének fejlődési rendellenességére, a feje tetején egyik fülétől a másikig szét kellett nyitni a koponyáját. De ő is erősebb lett minden korábbinál. Ta valy csapata nem vehetett részt a Touron, ezért a Girót és a Vueltát nyerte meg, de idén már csak a Francia körversenyre készült.

Andy Schlecknek a jövőben is nehéz lesz átvennie az uralmat Contadortól. Egyfelől, mert csak három évvel fiatalabb, másrészt mert az időfutamokon nem alkot nagyot. Pedig ő a legtehetségesebb 25 éven aluli versenyző, 2007-ben a Girón, tavaly és idén a Touron érdemelte ki az ezért járó díjat.

De Armstrongnak, Contadornak és Schlecknek köszönhetően a következő években is lenyűgöző lehet a Tour de France.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik