Hosszú utat tett meg

AMLER ZOLTÁN, KOVÁCS ERIKA és RÁC BENEDEK BALÁZS helyszíni jelentéseAMLER ZOLTÁN, KOVÁCS ERIKA és RÁC BENEDEK BALÁZS helyszíni jelentése
Vágólapra másolva!
2009.07.27. 23:26
Címkék
Bronzérmet szerzett Hosszú Katinka 200 méter vegyesen a római vb második napján. Dave Salo és Pass Ferenc tanítványa saját Európa-rekordját javította tovább (2:07.46) – vasárnap reggel ez az időeredmény még világcsúcs volt…

Már vasárnap megvillant Hosszú Katinka a római úszó-világbajnokságon, hiszen a 200 méter vegyes előfutamai során Európa-csúcsot (2:09.12) tempózott, majd mosolyogva kijelentette: „Nem úsztam ki magam teljesen…”

És igazat mondott! Ugyan a vasárnapi esti középdöntőben kicsit rosszabb volt az eredménye (2:10.01), de eleve úgy lépett rajtkőre, hogy tartalékol. Hogy milyen jól tette, arról hétfő este bizonyosodhattunk meg.

Napközben több világcsúcs született (a férfi 100 méter mellen Brenton Rickard 58.58-cal nyert, a női 100 méter pillangón Sarah Sjöström 56.06-tal, míg a női 100 méter mell középdöntőjében Re­becca Soni úszott 1:04.84-et, s ugyancsak a középdöntőben írta felül a korábbi rekordot Anasztaszija Zujeva 100 méter háton 58.48-cal), mígnem utolsó számként következett az egyetlen magyar érdekeltségű döntő.

Női 200 méteres vegyes úszás – az egyes pályán Hosszú Katinkával, a hetesen Verrasztó Evelynnel. Mindketten fogadkoztak vasárnap, mindketten egyéni csúcsot akartak úszni – Katinka esetében ez több volt, mint biztató. Tavaly ilyenkor senki sem gondolta, hogy Katinka ilyen nagy esélyekkel szállhat vízbe a római világbajnokságon. Ő maga sem, ezért aztán összecsomagolt, s az Egyesült Államokba költözött. Az úszással pedig azért nem hagyott fel, mert csak így kapott ösztöndíjat a Dél-kaliforniai Egyetemen.

Teltek a hónapok, s Katinkáról egyre jobb hírek érkeztek, majd a tavasszal mindez már időeredményekben is megmutatkozott, hiszen májusban országos csúcsot úszott 400 méter vegyesen (4:33.88). Aztán a júniusi egri ob-n egészen más lány állt a rajtkőre.

„Újra szeretek úszni, újra élvezem a versenyzést, s újra vannak céljaim!” – mondta akkor.

S most itt áll a vb 200 méteres vegyes úszásának döntőjében az egyes rajtkövön. Nem rajtol rosszul, az első ötven után harmadikként érinti a falat, majd a második ötven után is! Jön a mellúszás – az előfutam során erre panaszkodott – most azonban jól „összeáll” ez is, és még mindig harmadik! Gyorson pedig már nemigen veri meg őt senki – még ha azt a „senkit” Kirsty Coventrynek hívják is, s történetesen ezen a távon Pekingben ezüstérmet szerzett…

Katinka bronzérmes, mégpedig Európa-csúccsal (2:07.46), Ariana Kukors pedig bődületes világrekordot úszik (2:06.15) – az amerikai hazája válogatóján „csak” a harmadik helyen végzett, s azért indulhatott ebben a számban a vb-n, mert Elizabeth Pelton visszalépett a 100 méter hát középdöntőjének közelsége miatt (ahol a 13. időt úszta, így nem került döntőbe).

Hat év után nyert érmet magyar úszónő világbajnokságon, hiszen utoljára Risztov Éva szerzett három ezüstérmet (200 pillangó, 400 gyors és 400 vegyes) Barcelonában. Verrasztó Evelyn végül elmaradt egyéni csúcsától és hetedikként zárt élete első világbajnoki döntőjében.

„Persze hogy nem így akartam, jobb időt akartam úszni, úgy gondoltam, képes is vagyok rá, ezek szerint még tanulnom kell, de végül is az a legfontosabb, hogy finalista lehettem – mondja Evelyn, őt ismerve pedig a folytatáson meg sem lepődünk: – Legalább lesz kit megvernem jövőre!”

Katinka kacsintással válaszol a kihívásra, majd gyorsan megszabadul a bronzérmétől.

„Olyan nehéz…” – mondja, majd nyilatkozik magyarul, angolul; tévének, rádiónak, írott sajtónak.

Mi pedig az érmet szorongatjuk addig – gyönyörűen csillog.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik