A McLaren győzni jön

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2009.07.18. 01:29
Címkék

A McLaren-istálló csapatfő nöke úgy véli, versenyzőinek a Magyar Nagydíjon lesz a legnagyobb esélyük arra, hogy az idén futamgyőzelmet arassanak. Nelson Piquet ezzel szemben már annak is örül, hogy egyáltalán eljöhet a Hungaroringre a Renault pilótájaként.

A McLaren-istálló győzni jön a Hungaroringre. Ezt Martin Whitmarsh csapatfőnök jelentette ki az autosport.com internetes oldalnak adott interjújában. Merész tervnek tűnik ez olyan istálló főnökétől, amely az első kilenc versenyen mindössze 14 pontot szerzett, 98-cal kevesebbet, mint a vbéllovas Brawn. Ám a McLaren nyerte meg a legutóbbi két Magyar GP-t, tavalyelőtt Lewis Hamilton, egy éve Heikki Kovalainen révén. A főnökkel mégsem a múlt mondatja, hogy az istálló az esélyesek közé tartozik.

„A McLaren célja mindig a győzelem megszerzése, de az idén erre nem volt reális esélyünk – mondta Whitmarsh. – Az autó alkalmatlan volt a jóeredményre, de ez most megváltozott, a legutóbbi fejlesztésekkel nagyot léptünk előre a többiekhez képest.”

Azaz talán ez az egyetlen esélye a McLarennek, amelynek főhadiszállásán már a jövő évi autóval foglalkoznak a fejlesztőmérnökök. Whitmarsh azt is elárulta, hogy a Magyar Nagydíjon és a többi idei versenyen is használni fogja a csapat a KERS energiaátalakító rendszert, amelyet a wokingiak

mellett csak a Ferrari fejlesztett olyan szintűre, hogy meg is érje használni.

A Renault, amely négy futam után lemondott saját KERS-éről, bejelentette, hogy a Hungaroringen még biztosan Nelsinho Piquet ül a nyolcas rajtszámú autóban. A megerősítésre Flavio Briatore csapatfőnök Nürburgringen tett nyilatkozata után volt szükség, az olasz ugyanis nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, megtartja-e a brazilt a Magyar Nagydíjra. A nemzetközi sajtó ezek után temetni kezdte az idén még pont nélkül álló Piquet-t (rajta kívül csak Nakadzsima Kazuki és a Force India két pilótája vár első pontjaira), akinek egyes hírek szerint benne van a szerződésében, hogy ha a Német Nagydíj után nem szerezte meg csapattársa, Fernando Alonso pontjainak negyven százalékát, szabadon elbocsátható. Az első két Magyar Nagydíjat megnyerő Nelson Piquet fia azonban a Hungaroringen még bizonyíthat, ami nem lehet véletlen, hiszen GP2-es menőként nagyon jó eredményeket ért el a magyar pályán, ahol tavaly F1-esként hatodik lett.

„Nagyon szeretek a Hungaroringen versenyezni, a tavalyi magyar viadal életem egyik legjobbja volt. A tervek szerint most megkapom az összes fejlesztést, amelyet Fernando már a Német GP-n használhatott, így versenyképes lehetek. Jó lenne a tízbe kerülni az időmérőn és pontot szerezni a versenyen” – mondta Piquet. Szintén a pontszerzésre tör Sébastien Buemi, a Toro Rosso svájci pilótája, aki autója nagyszabású átépítésétől várja az előrelépést. A Red Bull második számú istállója a Hungaroringen kapja meg azokat a fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően az „anyacsapat” a Brit és a Német GP-n is kettős győzelmet aratott. Sébastien Bourdais már nem élvezheti az újításokat, a hivatalosan csütörtökön elbocsátott francia szerződésszegés miatt perrel fenyegeti a Toro Rossót. Hogy ki lesz az utódja, még nem jelentették be, a spanyol Jaime Alguersuari szerződtetésének hivatalossá tételével állítólag megvárják a Renault-világsorozat hét végi Le Mans-i futamait, amelyeken a 19 éves pilóta rajthoz áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik