Becsületmentő Boczkó

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2009.07.16. 23:26
Címkék
Miután kora délutánra a férfi párbajtőrvívásban és a női kardvívásban összesen egy magyar maradt versenyben, Boczkó Gábor mentette meg a küldöttség becsületét. Akárcsak a pekingi olimpián, megint eljutott az elődöntőig, és ezúttal érmet szerzett.

Két magyar meglepetésembere volt eddig a 2009-es évnek, mégpedig a válogatott két újonca: Somfai Péter és Rédli András. Somfai mindkét közel-keleti Grand Prix-n a harmadik helyen végzett, Rédli pedig megnyerte a legpatinásabb világkupát Heidenheimben. Ezért is gondoltuk és gondoljuk azt, hogy e gárdát Kovács Iván és Kulcsár Krisztián visszavonulása után sem kell félteni, két további tagja ráadásul a pekingi negyedik Boczkó Gábor és az Európa-bajnoki, továbbá a magyar bajnoki cím védője, Imre Géza (igaz, Imre formája még nemigen idézte a tavalyit).

Ezúttal viszont a legjobb 16 közé csak Boczkó Gábornak sikerült beverekednie magát. Rédli még a 64-es táblán megrekedt; az idén két Grand Prix-t megnyerő olasz Alfredo Rota ellen nem is ő volt az esélyes. Imre és Somfai egy körrel tovább jutott, ott egy-egy mozdulaton múlott a sorsuk: mindketten 15:14-re kaptak ki észt, illetve spanyol vívótól. Egyetlen, de erős reménysugár maradt: Boczkó, ő a legjobb nyolcig egyre szűkebben vette az egyre nehezebb akadályokat, de a lényeg, hogy ott volt. S ha már ott volt, megint belelendült: magabiztosan visszavágott a spanyol Jose Luis Abajónak a tavalyi olimpiai bronzasszó bosszantó elveszítéséért. Francia vívó következett a négyes döntőben, Ulrich Robeiri, akit a keresztneve alapján nem biztos, hogy mindenki színes bőrűnek tippelne. De nem a nevük, hanem a stílusuk miatt olyan kellemetlen ellenfelek a franciák: ők győzték le Boczkóékat az athéni olimpia döntőjében, és egy francia verte meg Boczkót a pekingi olimpia elődöntőjében is…

Meg a plovdivi Európa-bajnokság elődöntőjében is, így maradt nem is kicsi vigasznak a bronzérem a magyarnak.

A női kardvívás az a szakág, amelyben a legnagyobb a különbség az Európa-bajnokság és a világbajnokság mezőnyének erőssége között. A fegyvernemet amerikai hegemónia jellemzi a hölgyek között, ezért is lényegesen nagyobb a magyarok éremszerzési esélye, mint a vb-n vagy olimpián. Ezért különösen bosszantó, hogy kardforgatóink most nem éltek ezzel, mind kiestek még a nyolcaddöntő előtt. A legrutinosabbtól, pontosabban az egyetlen igazán rutinosnak mondható vívónktól, Nagy Orsolyától várta Nébald György szövetségi kapitány a legtöbbet, hiszen a szakágban egyetlen pekingi résztvevőnk az idén megnyerte a genti világkupa-viadat. Most viszont már a selejtezőben kapitulált négy vereséggel. Az idei, debreceni U23-as Európa-bajnokság arany- és ezüstérmese, Pető Réka és Benkó Réka, illetve a juniorkorú Várhelyi Anna is ekkor nyert utoljára asszót a nap folyamán (Benkó ötöt a hatból), aztán az egyenes kieséses szakaszra elfogyott a tudományuk. Pető súlyos vereséget szenvedett, Benkó és Várhelyi éles küzdelemben maradt alul.

A kard egyéni összképe mindenesetre még gyászosabb lett, mint két nappal korábban volt: e fegyvernemben sem a férfiak, sem a nők között nem volt magyar a legjobb tizenhat között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik