Megy a Melo középen

MOLNÁR CSABAMOLNÁR CSABA
2009.07.01. 23:03
Címkék
Minden világtorna kitermel új sztárokat. A Konföderációs Kupán a régi csillagok is ragyogtak (Kaká lett a legjobb játékos, Luís Fabiano a gólkirály), ám a győztes brazil válogatottban eddig kevésbé ismert futballisták is középpontba kerültek.

Amíg a világ Kaká elegáns játékát csodálja, Robinho kiismerhetetlen cselein ámul, Luís Fabiano lehetetlen helyzetből szerzett, mégis egyszerűnek tűnő góljainak tapsol, kevesebb figyelem irányul azokra, akik lehetővé teszik, hogy a csillagoknak „csupán” ragyogniuk kelljen. A legutóbbi 15 nagy tornájából kilencet megnyerő brazil válogatottba Dunga szövetségi kapitány az idén beépített három briliáns technikájú labdarúgót, aki képes addig robotolni, amíg le nem fújják a meccset.

A selecao legújabb kiadásának stabilitását az egység adja. „Teljesen mindegy, milyen poszton kell játszanom ebben a csapatban, csak ott lehessek a társak között. Igazi nagy család a miénk” – lelkendezett a dél-afrikai Konföderációs Kupa egyik legnagyobb felfedezettje, a mindössze 22 éves Ramires. A 179 centije dacára alig több mint 60 kilós középpályás nem véletlenül kapta már gyerekkorában a „Kenyai” becenevet, talán csak a kelet-afrikai ország kiváló közép- és hosszútávfutói képesek annyit rohanni egyfolytában és olyan viharsebesen, mint ahogy a brazilok valamennyi meccsén pályára lépő, a válogatottat bemutató kiadványban „tizenhatostól tizenhatosig robotolónak” jellemzett futballista.

Ramires a már rendkívül tapasztalt Gilberto Silvával, valamint Felipe Melóval, a balhátvéd posztjáról indulva az egész pályát bejátszó André Santosszal és a jobb oldalon ugyanilyen szerepkörben dolgozó Maiconnal „töltötte be” a középpályát, s tette lehetővé a Kaká, Robinho, Luís Fabiano trió szabadságát. Nem véletlen, hogy az európai elitklubok is felfigyeltek a canarinha új sztárjaira.

André Santos a Ronaldo érkezésétől szárnyakat kapó Corinthians remek szezonjában 26 évesen talált rá igazi formájára, s nem véletlen, hogy a Juventus, a Roma és az Arsenal is jobbnál jobb ajánlatokkal bombázza. Nem lenne meglepő, ha nem Brazíliában futballozna az ősszel. Annál meglepőbb viszont, hogy kortársa, Felipe Melo – akit talán a Konföderációs Kupa legnagyobb felfedezettjének tartanak, s akit a legnagyobb klubok, a Manchester United, a Chelsea és a Barcelona is megkörnyékezett – kedden 2013-ig meghosszabbította szerződését a Fiorentinánál. „Szép város Firenze, jó nekem itt” – intézte el egyszerűen a maradás okait firtató kérdéseket a védekező középpályás.

Okos. Tudja, megy még feljebb is az ára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik