William McStay munkába állhat

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.06.25. 23:12
Címkék
Csatlakozott a Bükön edzőtáborozó Újpesthez Sallói István sportigazgató, aki rövid tájékozódás után kijelentette, hogy William McStay hamarosan valóban munkába állhat. Az persze az UEFA véleményétől is függ, hogy miként, de vélhetően ő lesz a lila-fehérek vezetőedzője.

A kis siker is siker: az Újpest sportigazgatója, Sallói István szerdán megelőzte az Európa-liga-rivális Steaua Bucuresti buszát.

A lilák Bükön, a Steaua Klagenfurt mellett készül a nemzetközi kupamérkőzés selejtezőjére, a jelentős különbség az, hogy a román együttesnél pontosan tudják, ki az edző, a lila-fehéreknél még csak szeretnék tudni…

A helyzet ugyebár úgy fest, hogy az UEFA egyik rendelkezésének értelmében William McStay nem lehet az Újpest vezetőedzője, ugyanis a skót Celtic alkalmazásában áll, s mindkét klub érdekelt a nemzetközi kupákban.

„A helyzet megoldásához szükségünk van az Európai Labdarúgó-szövetség állásfoglalására – mondta Sallói István.

– A kérdéseinkre hétfőig nem érkezett válasz az UEFA-tól, ezért nem tudtuk az új edzőt bemutatni. Természetesen William McStay továbbra is itt van velünk, meg kell oldanunk a helyzetet, és minden jel arra utal, hogy a skót szakember lesz az Újpest vezetőedzője.”

Skóciából származó információk szerint a Celticnek igencsak kínos a kialakult helyzet.

A patinás klub nem is kommentálja az ügyet, várja az UEFA határozatát. Az egyik megoldás az lehetne, ha William McStay nem maradna a zöld-fehérek alkalmazásában, hanem az Újpest fizetné.

„A kínos az lenne, ha olyat tennénk, amiből valóban ügy lenne, hiszen a világ egyik legnépszerűbb klubjáról van szó – folytatta Sallói István. – A Celtic minden mozdulatára figyel a sajtó, s fontos a megítélése. Lényeges, olyan helyzet nem állhat elő, hogy William McStay nem lehet az Újpest edzője.

Megállapodás született a két klub között, amelynek csak egy pontja a szakvezetőkérdés. Az Újpest minden alkalommal próbál célravezető eszközökkel dolgozni, s versenyben maradni, még akkor is, ha a piaci viszonyok változnak. Jelentős segítség lenne, ha jó szakembert kapnánk, akinek ráadásul a fizetését sem mi, hanem a partnerünk állná.”

A kérdés persze az, ha az UEFA állásfoglalása értelmében az Újpestnek kell alkalmaznia az edzőt, akkor lesz-e rá pénz.

„Ha nem olyan lesz az európai szövetség válasza, mint amilyenben reménykedünk, a jó ötletünk összeomlik – mondta a sportigazgató. – Az viszont fontos, hogy William McStayt nem a Celtic küldte, hanem mi kértük, ő legyen az edzőnk. Van egy mondás, hogy arra mindig van pénz, amit az ember nagyon akar. Mi pedig nagyon szeretnénk, ha a skót szakember lenne a vezetőedzőnk. Tudom, hogy Glasgow-ból nézve nem Budapest a világ közepe, és Magyarország is ismeretlen terület; megértem, hogy a tréner azt szeretné, ha szoros maradna a kötelék közte és a Celtic között.

Viszont az is tény, hogy elmondása szerint hatalmas kihívás neki az újpesti lehetőség, és szeretné, ha dolgozhatna.”

Ha az edző a Celtic alkalmazásában marad, a probléma konzerválódhat: az Újpest továbbjuthat az Európa-ligában a Steaua ellen, s összekerülhet a skót csapattal is – ám ha a lilák kiesnek, nem gond a skót szakember szerepvállalása.

„Ezzel nem foglalkozunk, mert tovább akarunk jutni – mondta Sallói István. – Tudom, hogy a Steaua elleni párharcban nem mi vagyunk az esélyesek, de azt mondjuk, legyen az edzőnk William McStay, jussunk tovább, és akkor minden szép és jó lesz.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik