Ez nem tartott sokáig

IZSÁNYI SZABOLCS, RÁC BENEDEK BALÁZS, SZURDI ISTVÁNIZSÁNYI SZABOLCS, RÁC BENEDEK BALÁZS, SZURDI ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.06.23. 23:06
Címkék
Czink Melinda tisztesen helytállt Wimbledonban, hiszen három játszmára (6:1, 4:6, 6:2) kényszerítette a 17. helyen kiemelt francia Amélie Mauresmót. Szávay Ágnesnek ez sem sikerült, két szettben (7:5, 6:4) kapott ki a világranglista-110. belga Kirsten Flipkenstől. Magyarok nélkül folytatódnak tehát a női egyes küzdelmei.

A remek Roland Garros-szereplésének köszönhetően Wimbledonban főtáblára kerülő Czink Melinda az első szettben nem tudta megnehezíteni a 17. kiemelt Mauresmo feladatát, mindössze két nyerőt és 11 ki nem kényszerített hibát ütve (a francia kilenccel, illetve eggyel zárta a játszmát), 6:1-re elbukta a nyitó etapot. Olyannyira nem volt ellenszere az egykori világelső ellen, hogy Mauresmónak négy lehetőség elég volt a három brékhez.

Amikor már félteni kezdtük Czinket a csúfos vereségtől, összekapta magát, és bámulatos feltámadást mutatott be: 2:2-ig együtt meneteltek, ám ezután a világranglista-54. magyar hölgy kétszer is elvette Mauresmo adogatását. Czink 5:2-nél azonban megingott, és továbbra is higgadt, ám egyre pontatlanabb ellenfele felzárkózott. Mauresmo semmire nyert adogatásával jelezte, hogy nincs kedve harmadik szettbe kezdeni, de 5:4-nél nem tudott újra brékelni, sőt 40:0-ig elengedte Czinket, aki második szettlabdáját értékesítve egyenlített.

A döntő játszma is kiegyenlített játékkal indult, de sajnos Mauresmo brékelt előbb (3:1). Czinket még ez sem törte meg, lelkierejéről tanúskodott, hogy képes volt egyből visszabrékelni. Csak a saját szervák már végleg elvesztek a rengetegben. Czink a záró felvonásban első adogatásai felét, második szerváiból minden ötödiket tudta csak megnyerni, így viszont esélye sem volt arra, hogy hozza az adogatását. Mau­resmo viszont megtette, így Czink 5:2-nél a meccsben maradásért szervált. A francia első két mérkőzéslabdáját még egy ásszal, illetve egy remek szerva-röpte kombinációval (ezeket mindössze négyszázalékos hatékonysággal oldotta meg a meccsen a magyar) hárította Czink, aki még a harmadik Mauresmo-lehetőséget is meghiúsította. Ám ekkor már túl kevés volt a bravúros ütés és túl sok a hiba, és mivel Mauresmo hozta az átlagát, meg is nyerte a meccset.

Szávay Ágnes Czinkék harmadik szettje idején kezdte el a Kirsten Flipkens elleni mérkőzését, amely a vártnál nehezebben indult – és ez még enyhe kifejezés. Elképesztően hullámzó volt a játék: 4:2-re Flipkens vezetett, 5:4-nél Szávaynak volt két szettlabdája, de a játszmát a világranglistán a 110. helyet elfoglaló 23 éves belga nyerte meg.

A folytatásban is Flipkens játszott jobban – vagy kevésbé rosszul –, a szélsőséges megoldásokat bemutató Szávay 3:1-es hátrányba került. Ezután a soltvadkerti lánynak rohannia kellett az eredmény után, több hiba becsúszott, Flipkens 5:2-re elhúzott. Még egy utolsó rohamra volt ereje Szávaynak, feljött 5:4-re, és az 5:5-höz is volt labdája. Ám nem tudott egyenlíteni, sőt a belga meccslabdához jutott, és azt az első alkalommal értékesítette.

A remek párizsi szereplés után Londonban rövidre sikerült a magyarok tornája – legalábbis egyesben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik