Az edző ragaszkodik a nagy biztonsághoz

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2009.06.06. 01:40
Címkék
A péntek nem hozott változást Nyíregyházán, azaz Szentes Lázár és a Spartacus egyelőre nem szentesítette aláírással a kapcsolatot, igaz, az edző és Banka Zsolt klubigazgató által elmondottak alapján a szerződés szignálása formaságnak tetszik.

„Szóban megegyeztünk Szentes Lázárral, a tulajdonosok és az edző által megbeszéltek papírra kerültek, órák kérdése, és a Spartacusnak új vezetőedzője lesz – a szerződés aláírása után pedig megkezdhetjük a játékoskeret kialakítását” – rögzítette a lépésrendet Banka Zsolt klubigazgató, mintegy megerősítve a Nemzeti Sport szerdai értesülését, mely szerint a hét végétől az angolul, németül és portugálul is beszélő szakvezetőé a nyíregyházi kispad.

„A szakmánkban semmi sem lehet váratlan, jött a nyírségi ajánlat, egyeztettünk, hamarosan döntök” – egészítette ki szűkszavúan a fenti mondatot Szentes Lázár, aki Eger, Tiszaújváros és Debrecen után negyedszer vállalhat munkát az ország keleti felében.

„Szentes Lázárnak tulajdonképpen egyetlen feltétele volt: stabil anyagi hátterű klubnál akar dolgozni, ahol a játékosok időben megkapják a szerződéseikben szereplő juttatásokat; azt mondta, a többi az ő dolga – vette vissza a szót a klubigazgató. – Szeretné, ha a keret egyben maradna, kiszemeltjei is vannak, de garanciát kért tőlünk a pénzügyi stabilitásra vonatkozóan. A mögöttünk hagyott idényben túlvállalta magát a klub, de tanultunk az esetből. Megteremtjük az egyensúlyt játékoseladással, a magasabb bérbesorolású futballisták szerződéseinek újratárgyalásával.”

A bajnokságban anno a DVSC-vel bronzéremig, Újpesten legutóbb ezüstig jutó tréner kérése a magyar klubok gazdasági potenciálját figyelembe véve a maximum, igaz, a liláknál sokáig sikeresen „levakolt” háttérproblémákra tekintettel a szakvezető óhaja pusztán megfontoltságról, előrelátásról árulkodik. „Lezártam az újpesti történetet, a nyíregyházit viszont még el sem kezdtem: azt, aki utánam kerül Újpestre, nyilván nem érdekli majd a múlt, ahogy engem sem igazán foglalkoztat, milyenek voltak a Spartacus anyagi körülményei a tavasszal: a jövő számít” – utalt a két klub közti hasonlóságra, azok (számára) már vagy még érdektelen jellemzőire.

Mindamellett Banka Zsolt elsősorban a szerencsétlen kommunikációra fogja, hogy a pénzügyek terén az Újpest és a Spartacus neve összemosható, a nyírségiek ugyanis a vezető állítása szerint (novembert leszámítva) időben átutalták a játékosok fizetéseit. Igaz, a prémiumot illettően voltak és vannak elmaradásaik.

„Az eredményességi prémium helyezéstől függ, a tizennegyedik pozíció viszont nem az, amire megkapjuk a városi támogatást, így azt osztjuk szét a játékosok között, ami a kasszában maradt” – mondta a klubigazgató, aki nem számszerűsítette a kincstári adatot, a következő évre vonatkozó irányszámokat viszont igen. Ezek szerint a Spartacus büdzséje a következő idényben alaphelyzetben 240 millió forint, ehhez járul az erősítésre költendő, egyelőre nehezen meghatározható összeg (amely játékjog-értékesítésből származna), valamint a prémium, illetve annak fedezete. Ez utóbbi tétel előteremtése a legfogósabb: a klubnak befektetőt kellene találnia.

„Sajnos Magyarországon a labdarúgás egyelőre a szó szoros értelmében nem üzlet, a támogató felkutatása ezért sem egyszerű – említett egy buktatót Banka Zsolt. – Vidéken ráadásul még komplikáltabb a helyzet, mint a fővárosban. Biztosan emlékszik még, hány évig keresett mecénást az FTC, a Vasas vegetál, és Újpesten sincs minden rendben… Nálunk sem tapossák egymás sarkát a pénzemberek.”

Ennél a pontnál felfedezhető némi átfedés a nyíregyházi belügyekben: a támogatók mellett a kispadra tényleges eséllyel pályázók listája is kurta maradt.

„A tavasszal hét pontot szerzett a csapat, ami nem túl fényes eredmény, végiggondoltuk, mi lehetett a hiba, aztán a kritériumok alapján sorba vettük az edzőket: ambiciózus, élvonalbeli tapasztalattal felvértezett, keménykezű, szabad trénert kerestünk, akinek a személyes anyagi igényeit is teljesíteni tudjuk – vázolta a kör szűkítésének módját a klubigazgató. – Első lendületből fiatal edzőre voksoltunk, de végigfutva a fenti követelményeken nem maradt senki a kalapban. Szentes Lázárra viszont illettek az iménti jelzők, és a szóbeli egyeztetések után úgy tetszik, nem csak megtaláltuk azt az embert, akire most szüksége van a Spartacusnak, de meg is tudunk egyezni vele.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik