Újra rájátszás lesz az NB I-ben?

K. Z., V. G.K. Z., V. G.
Vágólapra másolva!
2009.05.15. 23:20
Címkék

Biztosan tizenhat csapatos marad az NB I: az élvonalbeli klubok tulajdonosainak bizottsága pénteki ülésén ugyanis (újból) rögzítette, hogy főképp olyan futballreformokat szeretne, amely nem jár létszámcsökkentéssel.

„Tévedés, hogy emiatt ellentét lenne köztünk és az MLSZ között – szögezte le a tulajdonosi bizottság első embere, George F. Hemingway. – A részletekben viszont valóban nincsen egyetértés, de a célunk közös. Olyan reformokat szeretnénk, amelyek növelik a honi labdarúgás színvonalát, érdekesebbé teszik a bajnokságot, valamint a mostaninál sokkal több nézőt csábítanak a lelátókra.”

Bár a Honvéd tulajdonosa nem bocsátkozott részletekbe az NB I tervezett reformját illetően, kerülő utakon, több érdekelttel beszélve azért sikerült képbe kerülnünk. Nos, a tervek szerint jövőre kis, egy év múlva jóval nagyobb mértékben változna a lebonyolítás. A 2009–2010-es évadban minden a mostanihoz hasonlóan működne, leszámítva, hogy esetleg a harmincadik forduló után mégsem ér véget a bajnokság, hanem – részben belga mintára – rájátszás következne, ha két vagy több csapat azonos pontszámmal végez a bajnoki aranyat, a nemzetközi kupaindulást vagy a kiesést eldöntő helyen. Azaz a „kiemelt pozíciókban” sem a több győzelem, sem a gólkülönbség, sem az egymás elleni eredmény nem rangsorolna, az érdekelt együttesek oda-visszavágós (több csapatnál némileg bonyolultabb) rendszerben döntenének a helyezésekről.

Egy év múlva jöhetne az igazi reform: a 2010–2011-es bajnokságban az őszi idény tizenöt (egyes, még nem kidolgozott elképzelések szerint az azonos számú hazai és idegenbeli meccsek miatt tizenhat) fellépése után nyolc-nyolc csapatos alsó- és felsőházra oszlik az élvonal, amelyben újabb két kört, vagyis hét-hét mérkőzést vívnak az együttesek. Az ősz után a klubok nem vinnék tovább szerzett pontjaikat, hanem az első nyolc, a második hét, a harmadik hat (és így tovább, természetesen az alsóházban is) pontot kapna. A bajnokság végén csak egy kieső lenne, a tizenötödik helyen végző csapat osztályozón bizonyíthatna.

Az NB II a következő szezonban kétszer tizenhat csapattal folytatódik, 2010–2011-től azonban már csak huszonnégy együttes maradna, s ebből hatot mindig az NB I-es klubok tartalékcsapatai adnának.

A részletesen kidolgozott tervezeteket hamarosan írásban is elküldik a csapatoknak, hogy aztán a tulajdonosok május 21-i, csütörtöki ülésén a megjelentek letegyék valamelyik mellett a voksukat, s a még aznap összeülő MLSZ elnöksége elé terjesszék választásukat.

A Ligakupa átalakítása nem okozott ekkora fejtörést a tulajdonosoknak: a küzdelemből száműzték a másodosztályú csapatokat. A következő kiírásban csakis a tizenhat élvonalbeli csapat vehet részt, viszont négy – európai kupaporondra kijutó – együttesünk csak később csatlakozik a mezőnyhöz. A körmérkőzések két hatcsapatos csoportban kezdődnek az ősszel, majd két négycsapatos csoportban folytatódnak. A négyesek tagjai az első két helyezettek mellett az úgymond kiemeltek lesznek – és végül a két csoportgyőztes játssza egymás ellen a finálét.

Ami a televíziós közvetítések értékesítését illeti: csütörtökön valószínűleg pont kerül a régóta húzódó kérdésre: RTL Klub vagy Digi Tv?

„Nem zárom ki, hogy egy harmadik társaság lesz a befutó – árulta el George F. Hemingway, viszont a friss beugró kilétéről nem kívánt részleteket elárulni. – Természetesen nem pusztán a pénz dönt, a klubtulajdonosok számára rendkívül fontos az is, hogy a közvetítésekért versengő társaságok milyen minőséget képviselnek. A lehető legjobb megoldásra törekszünk, így az összegek mellett olyan tényezőket is figyelembe veszünk, mint például a lefedettség…”

Nincs kizárva, hogy a tulajdonosok nagy része a legjobb ajánlattal előálló Digi Tv-t támogatja, hiszen egy élcsapat évente így 150-200 milliós tévépénzhez jutna, ráadásul elmaradnának a délelőtti meccsek is, és az esti főműsoridőben lehetne futballozni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik