Berki Krisztián hiába izgult a lelátón…

KOVÁCS ERIKA jelenti MilánóbólKOVÁCS ERIKA jelenti Milánóból
Vágólapra másolva!
2009.04.05. 01:32
Címkék
Gombás Laura a 23. helyen végzett a milánói Eb egyéni összetett döntőjében. A sok rontást hozó napon többször hibázott a magyar tornász, így csak a mezőny végén végezhetett. A magyar szempontból legnagyobb érdeklődéssel várt lólengésfináléra vasárnap délelőtt kerül sor.

Berki Krisztián úgy üdvözöl minket szombaton kora délután a Forum Mediolanum aljában található étteremben, mintha csak turistaként látogatott volna el Milánóba.

Pedig Kovács István tanítványára nagyon is komoly feladat vár vasárnap délelőtt – a lólengés döntőjében negyedik Európa-bajnok címét szerezheti meg.

A tét nagy, a cél nemes, Berki elszántsága pedig hatalmas.

„Elsőként mutatom be a gyakorlatomat a fináléban, úgyhogy valami egészen kiválót kell produkálnom, hogy a többiek kellően berezeljenek” – mondja nevetve az UTE tornásza.

Berki jókedve határtalan, mintha nem is az év egyik legfontosabb versenye várna rá vasárnap délelőtt. Arcáról a mosoly először akkor tűnik el, amikor a női egyéni összetett döntőben gerendán bemutatkozó Gombás Laura leesik a szerről – a hibákból még több is kijut a finálé egyetlen magyar résztvevőjének, mindez pedig a mezőny végét jelenti a végelszámolásnál.

S hogy miért nem az utolsó helyet?

A hazaiak második számú kedvence – az első persze a címvédő, de ezúttal „csak” a kilencedik helyig jutó Vanessa Ferrari –, Emily Armi kétszer is leesik a felemás korlátról, s bár az edzője a szó legszorosabb értelmében visszavezeti a szerhez, a fiatal olasz lány zokog, s hiába kérlelik, nem fejezi be

a gyakorlatát. Pontot azért kap rá – kettőt, így alig több mint öt ponttal Gombás Laura mögé kerül.

Közben sajnos rossz hír érkezik a magyar csapattól: mégsem indulhat a férfidöntőben az első számú tartalékként kijelölt Hetrovics Marcell, a román Marcus Berbecart ugyanis az utolsó pillanatban mégis „összegyúrják” a szakemberek.

Rontásból aztán akad szép számmal ezen a napon: a fentebb már említett Ferrarinak például az Eb-érmébe kerül, hogy ugrásából hasra érkezik… A férfiaknál a német Fabian Hambüchen viszont olyan kiválóan teljesít öt szeren, hogy még az is belefér neki, hogy leesik a korlátról.

„Egészen más így, kívülről végignézni egy versenyt, sokkal jobban izgulok, mint amikor én szerepelek” – jegyzi meg Berki.

Vasárnap viszont már Berkin a világ szeme, a magyaroké legalábbis – lassan-lassan hozzászokhatunk ahhoz, hogy az éppen aktuális világversenyekről ő szállítja az érmeket.

Bár magyar érdekeltségű érem azért szombaton is születik Milánóban: az egyéni összetett verseny harmadik helyén végző Ariella Kaeslin ugyan svájci – de a szövetségi kapitányukat úgy hívják, hogy Jordanov Zoltán…

„Azért kicsit magyar is ez az érem – mondja két kézfogás és egy vállveregetés között Jordanov Zoltán. – Ariellával régóta foglalkozom, tehát érezzék csak magukénak picit ezt a sikert. Egyébként az első hatba vártam a lányt, természetes tehát az öröm, hogy még a dobogóra is felállhatott.”

Az persze már kevésbé természetes, hogy tehetséges magyar szakembereknek (van belőlük jó néhány…) miért más országokban kell munkát vállalniuk, s miért nem magyar tornászokat készítenek fel a világversenyekre…

A milánó Európa-bajnokság egyéni összetett döntőjében a nőknél Kszenyija Szemjonova révén orosz, míg a férfiaknál Hambüchen révén német siker született.

Eredmények a 21. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik