Most akkor ki is a favorit?

FAZEKAS ZOLTÁN jelenti SalamancábólFAZEKAS ZOLTÁN jelenti Salamancából
Vágólapra másolva!
2009.04.02. 23:18
Címkék
Péntek késő este, a Szpartak– Jekatyerinburg szuperrangadó után a Sopron története során először elődöntőt játszik az Euroligában, ellenfele az utóbbi időben meglepő vereségeket elszenvedő, kiszámíthatatlan passzban lévő házigazda, a spanyol Salamanca lesz.

Amber Holt állapota nem könnyíti meg a soproniak dolgát. Az MKB-Euroleasing bedobója szerdán sem végzett teljes értékű edzésmunkát, s a csütörtök délelőtti gyakorláson is csak dobálgatott egy negyedórát – Seres Éva másodedző szakavatott mozdulatokkal szedte neki a labdát – , majd leült, és csak az oldalvonal mellől figyelte a többieket. Az amerikai játékosnak bedagadt a bal térde, s láthatóan fájdalmakkal küszködik, ha mozognia kell, így aztán Székely Norbert vezetőedző inkább nem kockáztat. Holt azért biztosan játszik majd a pénteki elődöntőben, a kérdés csak az, hogy aznap tud-e egyáltalán tréningezni, s ha nem, ez milyen hatással lesz a bedobóra…

Az egészséges soproniak pörgős edzése viszont újfent fantasztikus hangulatban ért véget, Hadarics Kingának köszönhetően– az irányító a záró feladat csattanójaként egyedüliként az egész csapatból csont nélkül bevágta a labdát a gyűrűbe. S ez miért érdekes? Csupán mert a félpályáról tette…

Ebéd után Rátgéber László edző vezetésével megérkezett a szállodába a kupasorozat utóbbi két kiírásának győztese, a Szpartak Moszkva is. Az orosz együttes, amelyben olyan világklasszisok szerepelnek, mint a három olimpiai bajnok amerikai (Diana Taurasi, Sue Bird és Sylvia Fowles), természetesen arra készül, amire az olasz Vicenza 1987-es sikere óta senki sem volt képes, a sorozatban háromszori győzelemre, de a magyar női válogatott szövetségi kapitánya szerint ez nem lesz egyszerű. Egyrészt mert a felek legutóbbi két összecsapásán a Jekatyerinburg győzött, másrészt mert Tatjana Scsegoljeva még mindig nem tudta visszanyerni sérülése előtti formáját, s emellett Fowles sem egészséges. Rátgéber úgy véli, ha nemcsak öt, hanem hét vagy nyolc játékosa lesz képes jól játszani, akkor a Szpartak kivívja a döntőt, ami egyben a szakember számára is csúcs lenne, hiszen ebben a nemzetközi kupasorozatban bronzérem az eddigi legjobb eredménye.

A soproni lányok délután aludtak egy nagyot, aztán háromnegyed órás városnéző sétát tettek a salamancai verőfényes napsütésben. Mint mindenki, aki először jár ebben a párját ritkító szépségű, lenyűgözően tiszta és varázslatos városban, nagyokat néztek. Ámultak az aranysárga színű épületek – Salamancát aranyszínű városnak is nevezik, mert a történelmi negyed házai és műemlékei ugyanabból a gyönyörű sárga kőből épültek, amelyet a kevés csapadék és a sok napsütés még tündöklőbbé varázsolt –, a mediterrán és gondosan ápolt növényzettel benőtt parkok láttán, de igazából a Plaza Mayor aratta a legnagyobb sikert. Az idén 250 éves tér, amelyet 2005-ben „Európa főterének” választottak, nyüzsgött a földön heverésző fiataloktól, s pompázatos látványt nyújtott a kora esti fényáradatban, így keveset pihentek a fényképezőgépek, és rendületlenül forgott Holt kamerája is.

Székely Norbert edző ellenben kihagyta a túrát, őt ugyanis eközben kiütéssel legyőzte az allergia. A vezetőedző bőre egy most először használt hajápoló szertől felhólyagosodott, s a baj csak jó adag kalcium és néhány titkos csodaszer bevételét követően kezdett enyhülni. A tréner így kényszerű magányában már a Salamanca elleni haditervet csiszolgatta, s remélhetőleg a győztes taktikára is rálelt. A spanyolok – ha hinni lehet a helyi médiának – morálisan szétestek az előző két hétben, amelynek egy kínos kupavereség és egy 19 ponttal elbukott hazai bajnoki az oka. Emellett arról is írnak, hogy az amerikai Donnette Snow rendszeresen visszabeszél és kimutogat José Ignácio Hernández vezetőedzőnek… Így is botorság lenne azt hinni, hogy ezek miatt a Sopron lenne az esélyesebb, hiszen ez a négyes döntő, hazai rendezéssel, amire egészen biztosan felszívja magát a Sopronhoz hasonlóan ebben a műfajban újonc Salamanca.

„Sok és gyors támadást kell vezetnünk, kreatívnak kell lennünk, tisztán és szervezetten kell védekeznünk, akkor lehet keresnivalónk” – fogalmazott Székely.

Péntek este fél kilenckor feldobják a labdát, s kezdődhet a Sopron történetének legfontosabb európai kupameccse!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik