Betegágyból Ronaldóra

IMI MARKOSIMI MARKOS
Vágólapra másolva!
2009.03.26. 23:41
Címkék
Az Albánia és az egymás elleni döntetlen miatt a „magyar” csoport rangadóján, a Portugália–Svédország mérkőzésen mindkét fél lépéskényszerben van. Aki pontokat veszít, távol kerül Dél-Afrikától, márpedig ilyen kiélezett helyzetben kulcskérdés az olyan zsenik, mint Cristiano Ronaldo semlegesítése.

Bár Cristiano Ronaldo nem idé zi az Európa-bajnoki selejtezőkön mutatott formáját (akkor nyolc góllal házi gólkirály lett, a mostani vb-selejtezők közül eddig kettőn játszott, azokon sem ő, sem csapata nem talált a kapuba), Svédországban mégis az a központi kérdés, ki fogja a 2008-as aranylabdást a két együttes szombati, portói összecsapásán. „Normális” körülmények között nem a védelmük, hanem a támadósoruk miatt kellene aggódniuk a svédeknek, elvégre a gólfelelős Zlatan Ibrahimovic eltiltása miatt nem játszhat a Dragao Stadionban, a védelem meg a 2008. január 1-je óta játszott 17 meccsből nyolcat kapott gól nélkül teljesített.

„Ibra” távollétében (de talán még vele is) az egy pont lehet a svédek célja Portugáliában, annak fényében különösen, hogy két csoportmeccsükön (Portugália és Albánia ellen) csak gól nélküli döntetlent tudtak elérni.

Ehhez viszont hibátlan védekezésre lesz szükség (a góllövésben még Ibrahimoviccsal a sorokban sem feltétlenül lehet reménykedni, a már említett periódusban mindössze ötször tudott egynél több gólt szerezni Svédország), ami jelen állás szerint – a svéd sajtó állítja – kivitelezhetetlen. Túl sok a hiányzó.

A sárga-kékek az eddigi három selejtezőjükön öt védőt vetettek be kezdőként, Mikael Nilsson, Daniel Majstorovic és Petter Hansson minden találkozón játszott, Olof Mellberg kettőn, a most sérült Behrang Safari meg egyen. „Csak éppen közöttük nem látok olyat, aki elég jó megoldás lenne” – mondta Lars Lagerbäck szövetségi kapitány.

A tréner, úgy tűnik, tényleg nem közülük fog választani, hanem erősen Erik Edman (Wigan) felé tendál. Vele meg az a gond, hogy a tavaly március 22-én a Blackburn elleni bajnokin elszenvedett keresztszalagszakadása óta mindössze egy tétmérkőzésen (a Tottenham elleni FA-kupa-összecsapáson) játszott – hat perc erejéig. Többre nem nagyon számíthat, mert a lemaradása nagy, ráadásul a posztján figyelembe vett Maynor Figueroa elsőrangú produkcióval rukkol ki. „Tudom, hogy jobbára csak a Wigan Bcsapatában jut neki hely, mégis valószínű, hogy rá voksolok.

Úgy érzem, többéves nemzetközi tapasztalata elég lesz, hogy semlegesítse Ronaldót” – mondta Lagerbäck. A kapitány arra is felhívta a figyelmet, nem kell kardinális kérdést kreálni Cristiano Ronaldóból, mert ő portugál mezben megközelítőleg sem azt a játékot nyújtja, mint a Manchester Unitedben, és az ősszel a Rasunda Stadionban Mikael Nilsson „kivonta a forgalomból”.

A svéd sajtó ezen felbuzdulva újra Nilsson mellett érvel, szerinte esetében sokkal kisebb a kockázat, mint Edmannál, ráadásul jobbhátvéd létére gond nélkül tud a bal oldalon is futballozni. Ahogyan például klubcsapatában, a Panathinaikoszban is teszi. Ekkor – vélik a szakírók – Mellberg lehetne a jobbhátvéd, mert bár a Juventusban ő a centerhalf (sőt még a másik kapu elé is felér, ahogyan legutóbb a Roma ellen is), nemzeti dresszben nemegyszer játszott már jobbhátvédet is.

A négyvédős rendszer viszont szent, és a négyből három játékosban (Nilsson, Mellberg, Hanson) egyet is értenek a felek (a kapitánynál Edman a negyedik, a sajtóban pedig Majstorovic), az összetételben már kevésbé. Bár még mindig jobb, ha csak emiatt van kuszaság az északiaknál, mint Cristiano Ronaldo miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik