Le a kalappal a lilák előtt!

AMLER ZOLTÁN, KÁLDOR ANDRÁS, SZŰCS ANDRÁSAMLER ZOLTÁN, KÁLDOR ANDRÁS, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.03.18. 00:22
Címkék
Kiváló teljesítménnyel 3–2-re győzött a két fontos emberét nélkülöző Újpest a pocsékul játszó Alba Volán ellen idegenben, így csütörtök este akár egyenlíthet is a párharcban.

Megvan az az egy győzelem.

Pedig ha valamikor, akkor kedd este kevés esély mutatkozott arra, hogy az Újpest nyerjen az Alba Volán ellen, hiszen az első ötös szélsője, a sérüléssel bajlódó Berta Ákos hiába volt a nevezettek között, a korongbedobáskor már Roczanov Dezső ácsorgott a helyén a kezdőkör szélén; a legerősebb sor vezére, Jan Zlocha pedig bevizesedett térde kezeltetése végett hazautazott. Így kerülhetett a csapatba Vitalij Kiricsenko, aki végül a mérkőzés nyerő embere lett.

Ilyen a sors.

Az egyébként végig elismerésre méltón szurkoló táborok már a kezdés előtt dicséretesen cselekedtek: kivárták a Himnusz utolsó taktusát is, mielőtt tapsviharban törtek volna ki, nem úgy, mint néhány más sportág követői, akik már a „Balsors”-nál tombolnak. Az előmeccset játszó csöppségek persze megkapták a támogatásukat, akárcsak a Fejér megye legjobb sportolója 2008 címmel megajándékozott Palkovics Krisztián díja átvételekor.

A többség kedvét azonban lelohasztotta, hogy – miként az első két mérkőzésen, úgy a harmadikon is – az Újpest vitte be az első találatot. Kiricsenko ugyanis nekilátott: tökéletes passzal lepte meg Vladimír Dubeket, akinek annyi tennivalója maradt csupán, hogy a korong elkerülje Szuper Levente balját. Elkerülte.

Kiricsenko, a Progym-Hargita Gyöngye ukrán kölcsönjátékosa eddig nem sokat játszott, mert nélküle is teljes az 5+1-es légióskontingens, de a szünet előtt maga is beakasztott egy bombát a bal kapuvas mellé, amely nyomán azt hitte a lila drukkerhad, hogy először a párharc során két góllal vezet alap- és középszakaszgyőztes csapatuk. De nem. Tudniillik, ahogy lejárt Ladislav Sikorcin kétperces büntetése, elcserélte magát a társaság, így mire a löket megakadt a hálóban, nemhogy megszólalt, már el is hallgatott a vonalbíró sípszava. A kétgólos előny helyett tehát maradt az egygólos, ráadásul kisbüntetéssel megtoldva rossz csere miatt…

Ezt leszámítva senki sem panaszkodhatott a játékvezetésre, Robert Falkner gondolkodás nélkül szórta ki a szabálytalankodókat, így két Alba Volán-jégkorongozót is, s az első harmad legelején rögtön kettős fórban találta magát a kihívó – aztán később még egyszer, s bár nem élt a lehetőségekkel, a lila-fehér garnitúra dicséretet érdemel. Méghozzá sokat, mert bár tragikus volt az Alba Volán produkciója, ettől független tény, hogy az Újpest meccsről meccsre jobban játszik. Ebből következően a szezonban talán legjobb két harmadát futotta kedden, a harmadikat meg kihúzta. Ami késik, nem múlik alapon ugyanis Kiricsenko egy rekontra végén beverte a másodikat, valóban kialakítva a kétgólos különbséget, aztán Sikorcin már a harmadik vendégtalálatot ünnepeltette a szurkolókkal magasba emelt karral és ütővel. Ezután persze nekidurálta magát a címvédő, 14–3-ra nyerte meg a kapura lövéseket az utolsó etapban (összesen 37–16-ra), és fel is zárkózott mínusz egyre. De azzal nem tudott mit kezdeni, hogy Matus Palko megint zseniálisan védett, és néha el sem jutott hozzá a korong, mert a bekkek önfeláldozón védekeztek, a Fehérvári Ördögök pedig többször el sem találták a lekészített korongot.

Pék György 48:02-nél kikért idejével még pluszmunícióval is ellátta a csapatot, így aztán az Alba Volán hiába erőlködött, saját időkérése mit sem ért. Joggal ugrabugrált tehát a vendégszektor előtt az egész fehér mezes társaság a lefújás után. Az Újpest, mondhatni, simán győzött az Alba Volán ellen Fehérváron. Ez pedig nem semmi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik