„Beckhaményítettek” a piros-feketék

MISUR TAMÁSMISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2009.01.11. 00:38
Címkék
Szombaton a szokásos két, előre hozott mérkőzéssel (Genoa–Torino és Internazionale–Cagliari párosításban) elkezdődik az olasz bajnokság 18. fordulója, azaz háromhetes szünet után folytatódik a csata a Serie A-ban a listavezető Inter és üldözői között. Összeállításunkban végigveszszük, mi várható a tavaszi idényben – és az őszből még hátralévő két fordulóban.

Az ősz az Internazionale menetelése jegyében telt el. A nyáron edzőt váltó címvédő kerete keveset változott, ráadásul az újak (Ricardo Quaresma, Mancini, Sulley Muntari) zöme nem tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba, azaz mondhatjuk, hogy José Mourinho mester „csak” továbbfejlesztette, tökéletesítette Roberto Mancini örökét. (A portugál tréner 4–3–3-as alapfelállással kezdte a szezont, de hamarosan ráébredt, hogy a szélsők gyenge formája és a játékosállomány öszszetétele miatt célszerűbb viszszaállnia az előző idényekben is alkalmazott 4–4–2-höz.)

Az Inter kis túlzással végigmasírozott a mezőnyön, csupán két apró megingása volt: a Milantól elszenvedett vereség az 5. fordulóban és a két döntetlen a 8. és 9. fordulóban (Inter–Genoa 0–0, Fiorentina–Inter 0–0), amelyeket két nyögvenyelős, hajrában kiharcolt egygólos siker követett a következő két játéknapon (Reggina–Inter 2–3, Inter–Udinese 1–0). A fekete-kékeké a Serie A legeredményesebb támadósora (31 gól), legjobb védelme (11 gól), ők érték el a legtöbb győzelmet (13), és szenvedték el a legkevesebb vereséget (1). Két fordulóval az őszi idény vége előtt már biztos, hogy – legrosszabb esetben holtversenyben – éllovas lesz Mourinho együttese, márpedig Itáliában az idények több mint kétharmadában az lett az első, aki fél távnál is vezetett. (További motivációt jelenthet az Inter számára, hogy ha begyűjti a scudettót, az örökranglista második helyén utoléri a 17-szeres első Milant, igaz, a 27-szeres bajnok Juventus előnye egyelőre behozhatatlannak tűnik.) S hogy kik akadályozhatják meg az Inter címvédését? A táblázatra pillantva csupán a Juventus és talán a Milan, de csak akkor, ha nem hibáznak nagyot a hátralévő 21 fordulóban. A Juve megerősödött a téli pihenő alatt, de nem azért, mert új játékosokat vásárolt (az átigazolási piac várható újdonságai aligha változtatják meg alapvetően a nagyok keretének erejét), hanem mert tucatnyi sérültje közül a többség felépült – olyan alapemberek is, mint Gianluigi Buffon vagy David Trezeguet. Alex Del Piero, a torinói sztárcsapat kapitánya bizakodó a folytatást illetően: „Biztosak vagyunk benne, hogy utolérhetjük az Intert, megvannak hozzá a megfelelő eszközeink. Eljött a pillanat, hogy rálépjünk a gázpedálra, és elkezdjük csökkenteni hátrányunkat a listavezetővel szemben. Szerintem az Inter a kicsik ellen nagyon megszenved.”

Az Inter másik vetélytársa a Milan lehet, amely e pillanatban ugyanolyan kiismerhetetlen, mint az ősszel volt: a pirosfeketék két vereséggel kezdték az idényt, majd a következő nyolc fordulóban hétszer nyertek, egyszer ikszeltek, vezették is a táblázatot, de novemberre elfogyott az erejük. Nehéz megjósolni, hogy januártól mire lesz képes a piros-fekete alakulat, különösen, hogy Gennaro Gattuso fél évre kidőlt a sorból, miközben David Beckham érkezésével (március elejéig) erősödni látszik a keret. Sok szakértő szerint a Milannak addig nincs esélye a bajnoki cím megszerzésére, amíg nem szilárdítják (fiatalítják…) meg a védelmét, de vannak, akik szerint elég, ha a sztárokkal telezsúfolt támadósor mindig egygyel több gólt szerez, mint amennyit az együttes kap.

Nehezen képzelhető el (de kizárni azért nem szeretnénk), hogy az első három küzdelmébe beleszóljanak az üldözők, elsősorban a Fiorentina, a Napoli és esetleg a magához térő Roma, ezek a csapatok inkább a negyedik BL-helyre hajtanak majd.

Apropó, BL (és UEFA-kupa)! A februárban újrainduló kupasorozatok is befolyásolhatják a bajnokság végkimenetelét, hiszen az egyenes kieséses szakasz már óriási energiákat von el az együttesektől, ráadásul csaknem az összes olasz élgárda pokoli nehéz ellenfelet kapott.

A Serie A rajongói persze nemcsak az első helyért zajló csatát várják, hanem a kiesés elkerüléséért folytatódó küzdelmet is. Itt a Bologna, Chievo, Lecce, Reggina, Torino ötös eléggé leszakadt a középmezőnytől, ennek ellenére (az elmúlt évek tapasztalatai alapján) nem esküdnénk meg arra, hogy ebből a kvintettből kerül ki mind a három kieső, de két majdani búcsúzó nevét biztosan felsoroltuk az imént.

Egy biztos: az újságírók többsége szerint az elmúlt évek egyik legizgalmasabb bajnoksága zajlik, és nincs okunk megcáfolni ezt a vélekedést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik