Holland örömünnep

PIETSCH TIBOR és FARKAS JÓZSEF (fotó) jelenti NijmegenbőlPIETSCH TIBOR és FARKAS JÓZSEF (fotó) jelenti Nijmegenből
Vágólapra másolva!
2008.12.19. 00:38
Címkék
A csütörtöki nyolc mérkőzés nyomán teljessé vált az UEFAkupa tavaszi mezőnye. Eldőlt, hogy Babos Gábor csapata, az Udinesét legyőző holland NEC is ott lesz a pénteki nyoni sorsoláson érdekelt 32 klub között.

Nem kell ahhoz veterán NEC drukkernek lenni, hogy az ember tudja: Nijmegenben 1968. április 21-én könyvelték el a nézőrekordot, amikor az Ajax vendégjátéka alkalmából 32 ezren posztoltak a tribünön. Nos, a hírek szerint 40 esztendővel később, hogy egészen pontosak legyünk, 2008. december 18-án múlttá válhatott volna a csúcs – ha a McDOS Goffertstadion nem csupán 12 470, hanem, tegyük fel, 32 001 műanyag székkel van felszerelve. Az érdeklődés tudniillik akkora volt – na, vegyünk egy nagy levegőt – a Nijmegen Eendracht Combinatie–Udinese Calcio UEFA-kupa-találkozó iránt, hogy ilyesmire még azok a nagypapák sem emlékeznek, akik büszkén mesélik unokáiknak: tudod, Johan, én ott voltam hatvannyolcban, amikor jött az Ajax… Az csak természetes, hogy a klub pénztárosa csütörtökre szabadnapot kapott: a nyomdából elhozott belépők gyakorlatilag még ki sem hűltek, amikor már újdonsült gazdáik zsebében lapultak. Hogy a szurkolókat elfogta a vásárlázi láz, az nem a karácsony közeledtével, hanem egy történelmi siker reményével magyarázható: erős a gyanúnk, még az egy-két „munkahelyi baleseten” túl lévő favágó is meg tudná számolni a két kezén, hány olyan polgára akadt Nijmegennek, aki ne lett volna tisztában azzal, hogy ha nyernek Babos Gáborék, jó eséllyel pályáznak a csoportkörből továbbjutásra. A NEC históriáskönyve ugyanis ennél fényesebb eseményről nem tesz említést, holott az egyre csak sárguló lapokra már 1903 óta írják a különböző történeteket.

Ennek megfelelően túlzás lenne azt állítani, hogy a mérkőzés előtti légkör a REAC– Honvédot idézte. Részint azért, mert Rákospalotán (vagy Kispesten, vagy Nyíregyházán, vagy odahaza bárhol) ritkán járnak meccsre Mikulás-sapkában a szponzorok, részint meg azért, mert mifelénk, fájdalom, még ritkábban futunk össze mezbe bújt nagymamákkal. Amikor a fanatikus, de remélhetőleg görögtüzekkel nem dobálózó nagyi számára kiderült, hogy Magyarországról érkeztünk, már újságolta is, menynyire odavan Babosért, akinél jobb kapushoz még nem volt szerencséje (pedig láthatott már néhányat…), miközben vállon veregetett minket, hogy akkor mi is derék fiúk lehetünk.

Ehhez képest a klub picinyke ajándékboltjában kiszögelt poszteren se híre, se hamva nem volt honfitársunknak – bezzeg Juszef al-Aksaui, Lasse Schöne és Peter Wisgerhof úgy vigyorgott ránk, mintha nekünk is fapapucs lett volna a jelünk az óvodában. Amikor erre rákérdeztünk, a NEC-sálat (mi mást…) viselő asszonyság nevetve közölte, ne aggódjunk, ő is imádja honfitársunkat, csakhogy egy baj van vele: olyan magas, hogy nem fért rá a képre… Majd íziben az üzlet végébe vezetett minket, és már mutatta is azt a fotót, amelyen az egyik gépjárművet reklámozó Babos is ott mosolyog. A félreértések elkerülése végett: nem tűzoltóautó volt.

Ennél kedvesebbnek csak azt a tablót találtuk, amely a Nijmegen tehetségeit hivatott bemutatni. Itt a kis szemüveges Bjenze Graaf, ott Emre Talas, alatta Pim ter Voert, a jobbján Davy Huang, fölötte Clarence Hasselbaink, a bal felső sarokban pedig Benjamin Djukics portréja virít. Fikarcnyi kétségünk sem volt: az összes lurkó a lelátón posztolt, amikor a példaképeik kivonultak a kezdéshez – csakis Bjenzével és társaival válhatott teljessé a holland népdalféleségeket ülve, a NEC-indulót viszont felállva(!) éneklő 12 470 fős kórus.

A nijmegeniek mindent megtettek, hogy az este ugyanolyan karneváli hangulatban érjen véget, mint amilyenben kezdődött. Miközben Babos Gábornak csak beíveléseket kellett ártalmatlanítania az első félidőben, a házigazdák előtt több helyzet is adódott, de azokat elpuskázták. Az alapképlet a fordulás után sem változott, ám az Udinese már veszélyesebben futballozott, és egyszer nagy szerencséje volt a magyar kapusnak: már verve volt, de Floro Flores, mielőtt a kapuba talált volna, kézzel ért a labdához. A 74. percben aztán Collins John egy megpattanó lövéssel megszerezte a vezető gólt, majd nem sokkal később Jhon van Beukering is betalált közelről, így a hollandok kiharcolták a továbbjutást.

A továbblépéshez az is kellett, hogy a csoport londoni meccsén az Artyom Dzjuba duplájával a szünetben még két góllal vezető Szpartak elherdálja előnyét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik