Fontos volt ez a siker

MIHÁLYI ANDRÁS, MOLNÁR CSABAMIHÁLYI ANDRÁS, MOLNÁR CSABA
Vágólapra másolva!
2008.11.28. 02:22
Címkék
Amíg a Pécs Mészáros Kornélia vezérletével hétszer is betalált távolról, addig a Besiktas egyszer sem. Nagyjából erre vezethető vissza a rendkívül fontos, 19 pontos hazai győzelem.

Kezdjük egy kis sporttörténe lemmel: Fűzy Ákos október 22-én épp a Besiktas Cola Turka ellen szenvedte el első vereségét tétmérkőzésen a MiZo Pécs 2010 vezetőedzőjeként. A csütörtökön a Mecsekalján szereplő török együttes ráadásul igencsak vitatható körülmények között nyert akkor, hiszen a hosszabbítás után véget érő csatában tucatnyival ítéltek több személyi hibát a pécsiek ellen, akik így 19cel kevesebbszer állhattak a büntetővonal mögé.

Most is igen kemény meccset játszott egymással a magyar és a török csapat.

Se szeri, se száma nem volt a szikrázó párharcoknak, miként a le nem fújt személyi hibáknak sem – pedig ha jó a játékvezetés, megelőzhető a keménykedés. Most nem ilyen bíráskodást láttunk, de oda se neki, a győzelem volt a fontos, amelyért kezdettől fogva a pécsiek tettek többet. Krónikus térdsérülés és frissen jelentkező combfájdalom ide vagy oda, Vajda Anna már a legelején csapata élére állt, és amikor társakra talált, kifejezetten szép támadások futottak végig a pályán – amelyek végén rendre ő tette fel a pontot az i-re.

Az első negyed közepén hagyta faképnél először ellenfelét a MiZo – távoli kísérletei célba értek. Előbb 7–0-s, aztán gyorsan utána 9–0-s roham következett, s a második negyed elején már 15 pont volt az előny. Kellemes állapot, azaz akár meg is nyugodhattak volna a hazaiak, ám ehelyett kapkodni, idegeskedni kezdtek, és mezőnyembereik, elsősorban Alexis Kayree Hornbuckle és Shay Doron pontjaival a vendégek néhány perc alatt eltüntették a különbség négyötödét.

Máris nyílt lett a meccs, és bár Fűzy edzőnek és tanítványainak sikerült úrrá lenniük a nehézségeken, a második negyedet a Besiktas nyerte meg. Szerencsére ez volt az egyetlen olyan játékrész, amely a törökök szája íze szerint alakult: az elsőhöz hasonlóan ugyanis a harmadikat és a negyediket is végigünnepelhette a népes szurkolósereg. A térfélcserét követő percek még elég nyögvenyelősek voltak, éppen jókor jött a sokat és joggal kritizált Kelly Mazzante egyetlen hárompontosa.

A meccs hőse viszont nem ő lett, hanem az összes triplakísérletét célba juttató Mészáros Kornélia. A 35. évében járó magasbedobót már majdnem eltemette a szakma, mondván, sérülései miatt sosem lesz a régi, egy dolgot még mindig nagyon tud: tiszta helyzetből bedobni a hármast. Mindhárom triplája lélektanilag fontos pillanatban landolt a vendégek kosarában, akik egyszer sem voltak képesek lemásolni a nem annyira bonyolult mutatványt: egyetlen távoli találatuk sem akadt.

No meg török csapatként egyetlen török pontjuk sem. Ám ez mit sem von le a pécsiek fölényes győzelmének értékéből, amellyel nagyot léptek a továbbjutás felé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik