Középcsapatok ellen hangolnak az Eb-re

HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEFHEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2008.11.20. 22:57
Címkék
A háromnapos szombathelyi Eb-felkészülési tornára nem a világ elitjéből hívott edzőpartnereket a magyar kézilabda-szövetség, ám Macedónia, a kontinensviadal házigazdája, valamint az új csapatot építő Ausztria és a Zdravko Zovko vezette Horvátország megszorongathatja Imre Vilmos megfiatalított csapatát.

Az októberi Világkupán a legjobbak közé tartozó csapatok (francia, orosz, dán) ellen kísérletezett a magyar válogatott. Imre Vilmos kapitány ezt a viadalt feláldozta a fiatal tehetségek kipróbálására. A kísérletezés bevált, hiszen a szűkített Eb-keretben, amelyből a pénteken kezdődő Pannon-kupára is válogatott a kapitány, szép számmal szerepelnek bizonyítani vágyók. Köztük már-már rutinosnak nevezhető a 20-szoros válogatott Szucsánszki Zita (21 éves). Újonc a keretben a 25 éves kaproncai Bulath Anita (volt Dunaferr), akinek tudása klubjában Zdravko Zovko edző, egyben horvát kapitány keze alatt teljesedett ki. Bulathnak a betegsége után erőt gyűjtő Tóth Tímeát, a Hypo BL-gólkirálynőjét kell pótolnia. A nagyon ígéretes Balogh Barbarának (23), Szabó Valériának (25), Csáki Viktóriának (22), Sopronyi Anettnek (21), Vincze Melindának (25) és Pastrovics Melindának (27) csupán néhányszor volt alkalma, hogy beleizzadjon a címeres mezbe. A Pannon-kupa, majd az Eb kitűnő alkalom lesz valamennyiüknek a rutinszerzésre s arra is, hogy megmutassák tudásukat a világnak. A magyar válogatott három oszlopa továbbra is Pálinger Katalin, Görbicz Anita és Vérten Orsolya, akik mellé további tapasztalt és nagy tudású játékosok (Herr Orsolya, Szűcs Gabriella, Szamoránsky Piroska, Tomori Zsuzsanna, Hornyák Ágnes, Kovacsicz Mónika, Bódi Bernadett) közül válogathat Imre Vilmos. Nincs tehát miért sajnálni a trénert, akire azonban nagy feladat vár előbb a Pannon-kupán, majd még nagyobb az olimpiák éveiben általában „fakó” Eb-n, amelyen a legderűlátóbbak szerint akár éremközelbe is érhet Magyarország (2000-ben Bukarestben aranyat, 2004-ben Budapesten bronzot szerzett Mocsai Lajos, majd Kiss Szilárd együttese). A szövetség vezérkara még nem jelentette be, milyen Eb-eredményre tartja képesnek az olimpiai negyedik helyezett s szemlátomást újra sikeréhes csapatot, de várhatóan az ötbe jutással elégedett lenne.

Előbb azonban Szombathelyen, a kontinensviadal magyar főpróbáján kell megállniuk a helyüket az őszi erőpróbákon (bajnokság, európai kupák) végsőkig kifacsart, de a héten Tatán felfrissített s új erőre kapó játékosoknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik