Viharos idők járnak

CSILLAG PÉTER, KAMLER JÁNOS, SZELI MÁTYÁSCSILLAG PÉTER, KAMLER JÁNOS, SZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2008.11.14. 23:25
Címkék
Adriano „szokás szerint” kimaradt az Internazionale Palermo ellen készülő keretéből, s állítólag három társával együtt már a télen távozik. José Mourinho, a milánóiak vezetőedzője azonban nem csak a klubnál keménykedik: hadat üzent az olasz sajtónak is.

José Mourinhónak alighanem déja vu érzése volt, amikor az Internazionale szakvezetőjeként Palermóba érkezett a szombat esti bajnokira. Nem mintha bármi adatunk lenne arra vonatkozólag, hogy a portugál mester valaha is megfordult a szicíliai városban, a véleményét azonban már négy éve megismerhette a világ: „Azt hiszem, a várható támadások miatt legalább öt testőrre lesz szükségem: kicsit úgy érzem magam, mintha Palermóba készülnék.”

A megállapítást még a Chelsea szakvezetőjeként tette, amikor 2004 decemberében – Bajnokok Ligája-mérkőzésen – először tért vissza ellenfélként korábbi csapata, a Porto otthonába. Akkor a kijelentés jelentős felzúdulást keltett a mondattal burkoltan maffiózóknak nevezett palermóiak körében, ám arra talán senki sem gondolt, hogy néhány évvel később saját bőrén tapasztalhatja a szakember, milyen a szicíliai vendéglátás.

Hogy Mourinho hány testőrt vitt magával most, nem tudni, az viszont a pénteki kerethirdetés óta publikus, hogy kik nem kísérik el útjára. Adriano mellőzése a névsor kiadásának immár szokásos mellékzöngéje – a brazil csatár sorozatban az ötödik Inter-találkozóról maradt ki –, a szakvezető döntése ez esetben mégis magyarázatra szorult. A játékos a kedd délelőtti edzést (a hivatalos verzió szerint...) megfázás miatt kihagyta, szerdán még külön gyakorolt, csütörtöktől azonban ismét teljes értékű munkát végzett, így joggal várta mindenki, hogy Mourinho korábbi ígéretének megfelelően a csapatba nevezi. Nem tette.

„Higgyék el, csak a hétközi betegsége miatt határoztam így, ha egészséges lenne, játszana” – mondta némi iróniával a hangjában a vezetőedző, aki ugyanakkor nem beszélt az Adriano jövőjére vonatkozó feltételezésekről. A Corriere dello Sport úgy tudja, a támadót már a télen elküldhetik Brazíliába, a La Gazzetta dello Sport pedig a jövőbeli szerződés részleteit is tudni véli. A milánói szaklap szerint az Inter – a Milan esetleges ajánlattételét kijátszandó – azzal a kikötéssel engedné el Adrianót, hogy 2012-ig nem térhet vissza Olaszországba. Bár vigaszt ez aligha jelent a légiósnak, a szaklap információi szerint rajta kívül Olivier Dacourt-on, Hernán Crespón és Luis Jiménezen is túladna a klub, Julio Cruz sorsa pedig továbbra is bizonytalan.

Noha az átadólistán nem szerepel a neve, Ricardo Quaresma sem tekinthető a gárda stabil tagjának – olyannyira nem, hogy Adriano mellett ő is kihagyja a déli bajnokit. Ami az Inter kezdőcsapatát illeti, a pökhendi stílusa miatt régóta az olasz sajtó kereszttüzében álló Mourinho e kérdésben sem hazudtolta meg önmagát: „Palermóban a következőképpen állunk fel: Muntari, Ibrahimovic és még kilenc ember.”

S ha már az edző stílusa szóba került, emlékezzünk meg Mourinho „ellentámadásáról” is, amelynek célpontja az itáliai média volt. Az újságírókkal szemben hetek óta igen szemtelenül viselkedő szakembert addig bírálták, míg ő is odaszúrt egyet kritikusainak: „Az angol

sajtó fantasztikus, össze sem lehet vele hasonlítani az olaszt. Más kategória.”

Noha a csapat összecsiszolódására hagyott idő lassan lejár, Mourinho szigorú megítélése így is nehezen érthető, hiszen a kisebb hullámvölgyek ellenére szakmailag eddig nem vallott csődöt. Ha a Juventus nem játszotta volna le (és nyerte volna meg) már csürtökön a Genoa elleni bajnokiját, az Inter pontelőnnyel vezetné a tabellát, s Bajnokok Ligája-csoportjában szintén az első helyen áll. Persze ha nem zsúfolódna össze ennyire a mezőny, valószínűleg az eddigi botlásokért is nagyobb árat fizetett volna a csapat.

Az együttesek azonban olyannyira egymás sarkát tapossák, hogy még most sem látszik egyértelműen, mely gárdák léphetnek el idővel a többiektől. A papírforma hívei az Inter, a Milan és a Juventus különcsatájára számítanak, de ha nem vigyáznak a „nagyok”, a Napoli, a Lazio vagy az Udinese is meglepetést szerezhet. S ne felejtsük: az Interre a bajnokságban a Palermo után éppen a Juventus, a Napoli és a Lazio vár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik