Svéd művészeti hetek

MISUR TAMÁSMISUR TAMÁS
Vágólapra másolva!
2008.10.20. 23:06
Címkék
Az olasz sajtó ismét Zlatan Ibrahimovic nevétől hangos. Az Internazionale bosnyák származású svéd klasszisa kis túlzással egymaga döntötte el vasárnap este a Roma elleni bajnoki rangadót, hiszen két gyönyörű találattal padlóra küldte a „farkasokat”, Dejan Sztankovics és Victor Obinna ezt követő bombagólja szinte már felesleges volt.

A milánói székhelyű La Gazzetta dello Sport „Turbó-Ibra, szökik az Inter” cím alatt számolt be a mérkőzésről, amely legjobbjának természetesen a svéd középcsatárt választották meg a lap tudósítói. Zlatan Ibrahimovic az Olaszországban kivételesen magasnak számító 8-as osztályzatot kapta (a 10-es skálán ennél magasabbat Itáliában nemigen szoktak adni…), s így kommentálták teljesítményét: „A Bologna elleni sarkalásos találat után Ibrahimovic művész úr újabb kiállítási tárggyal örvendeztetett meg minket: ezúttal szivárványból rajzolt gólt Doni feje fölött. Az Aranylabdát így lehet megnyerni: sok gólt szerezve, és eldöntve a legfontosabb találkozókat. Most a Bajnokok Ligájában kell folytatnia a megkezdett munkát.”

Valóban, Ibra nemcsak a szép, hanem a fontos gólok mestere is. A bajnokságban öt találatnál jár, a római dupla előtt az első fordulóban betalált a Sampdoria ellen 1–1-re végződő meccsen, a Torino elleni 3–1 alkalmával ő szerezte a biztonságot jelentő második gólt, a Bologna 2–1-es legyőzése során ugyancsak a második fekete-kék találat volt az övé. Akárhogy is nézzük, Ibra öt gólja plusz hét pontot jelent az Internek, még akkor is, ha a futballisták értékét persze nem így mérik. (Nem elfelejtve azt sem, hogy Ibra régóta szereti eldönteni a legfontosabb találkozókat: emlékezzünk például arra, hogy az előző idény utolsó fordulójában az ő duplája ajándékozta az Internek a scudettót.) Az érintett egyébként meglehetősen szerényen értékelte római produkcióját: „Én mindig megpróbálok betalálni, ezért már a meccsek első perceiben is nagyon figyelek a kínálkozó lehetőségekre. A vezetés megszerzése után már könnyű dolgunk volt, mert a rómaiak nagyon kinyíltak. Ők jól játszottak, mi viszont gólokat lőttünk. Nem hiszem, hogy máris szökésben lennénk, de az biztos, hogy nagyon fontos volt megszerezni ezt a három pontot, hiszen közvetlen ellenfelet győztünk le. Azt hiszem, hogy erősebbek vagyunk, mint a Milan, de az az erős, aki a bajnokság végén az élen áll.”

José Mourinho, az Inter trénere viszont gátlástalanul dicsérte játékosait: „A svéd minden pillanatban a csapatért játszik, a csapatért dolgozik, ezért is imádják a társai. Az idény eddigi legjobb Interét láttam, és Ibra az én boldogságom benne.”

KAPUS DIEGO LÓPEZ (spanyol, Villarreal) Remekül védett, nem kapott gólt az Espanyol ellen, ráadásul a 72. percben Raúl Tamudo tizenegyesét is hárította.

HÁTVÉDEK

MICHAEL TURNER (angol, Hull) Fejesével a Hull 1–0-ra nyert a West Ham ellen, így az újonc a harmadik helyen áll a Premier League-ben.

PEPE (portugál, Real Madrid) Jól semlegesítette Kun Agüerót, ennek is köszönhető, hogy a Real Madrid 2–1-re megnyerte a fővárosi rangadót.

GAËL CLICHY (francia, Arsenal) A védelem legjobbja volt az Everton elleni bajnokin (3–1), Joleon Lescott fejesénél a gólvonalról is mentett.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

ZVJEZDAN MISIMOVIC (bosnyák, Wolfsburg) A mezőny legjobbja volt a Bielefeld ellen (4–1), két gólja mellett egy gólpasszt is kiosztott Alexander Madlungnak.

MAREK HAMSÍK (szlovák, Napoli) Az ő nevéhez fűződik a Juventus elleni egyenlítő találat, a Napoli hazai pályán 2–1-re verte meg a torinóiakat.

SEJAD SALIHOVIC (bosnyák, Hoffenheim) Csak a 67. percben állt be, de ez is elég volt neki, hogy gólt szerezzen, illetve két gólpasszt adjon a Hannover ellen (5–2).

RONALDINHO (brazil, Milan) Büntetőből és akcióból is eredményes volt a Sampdoria ellen (3–0), már három gólnál jár a bajnokságban.

CSATÁROK

DIRK KUYT (holland, Liverpool) Két gólt, közte a győztest is a holland támadó szerezte a Wigan ellen (3–2), amely kétszer is vezetett az Anfield Roadon.

DAVID VILLA (spanyol, Valencia) A Primera División góllövőlistájának vezetője ezúttal a Numancia ellen szerzett kettőt, a Valencia pedig vezeti a bajnokságot.

ZLATAN IBRAHIMOVIC (svéd, Internazionale) Szép emelésből és lapos lövésből is bevette a Roma kapuját, a címvédő Internazionale sima 4–0-s győzelmet aratott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik