Macedóniában túl sok a gond a nyitányig

HEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEFHEKA LÁSZLÓ, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2008.10.03. 23:23
Címkék
Az EHF vezérkara figyelmezette a decemberi macedóniai női kézilabda-Eb szervezőit, hogy sürgősen oldják meg a torna rendezési problémáit, különben másnak adja az eseményt.

Olimpiai években többnyire nyűgös a női kézilabda Európabajnokságok megrendezése. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az EHF-tagországok között vezető szerepet játszók nem sok fantáziát látnak abban, hogy két-három hónappal az ötkarikás játékok után újabb nagy eseményt szervezzenek. Ezeknek a tornáknak a célja és tétje is szerényebb: az Európa-bajnok indulhat a következő vb-n (2009, Kína), az Eb többi résztvevője pedig európai selejtezőt játszhat tavasszal a vb-szereplésért. (Megjegyezzük: 2004-ben nem is volt érvényes pályázat, ezért az EHF felkérte Magyarországot a rendezésre.) Macedónia annak ellenére megkapta az Eb szervezési jogát, hogy sejthető volt, az infrastrukturális és logisztikai gondokkal nehezen fog megbirkózni.

Csakhogy az EHF türelme fogytán, Sinka László elnökségi tag információja szerint a szervezet vezérkara a héten levélben értesítette a macedón szövetséget, hogy elveszi tőle a kontinensviadalt, és másra bízza a szervezést, ha nem pótolja sürgősen a hiányosságokat. Az EHF felelősei (Michael Wiederer főtitkár kezében futnak össze a szálak) mielőbb találkozni akarnak Macedónia miniszterelnökével, aki korábban kezességet vállalt az eseményért. Az európai szövetség most azt várja, hogy a macedón állam adjon hivatalosan, írásban is teljes pénzügyi garanciát az Eb-re. A találkozóra három napot (október 7., 8. és 13.) javasoltak Bécsből, s ugyanakkor közölték, kapcsolatba lépnek más szövetségekkel is annak érdekében, hogy esetleg új házigazdát találjanak, ha Macedónia nem teljesíti a feltételeket. A rendezés átvételére jó esélye lehet Dániának és Magyarországnak (a „vészhelyzetre” való tekintettel persze módosított kondíciókkal).

Súlyos gond, hogy egy hónapja megszakadt az egyeztetés a macedón tv és az EHF között. Bécsi kalkuláció szerint több mint egymilliárd ember nézi meg az Eb-meccseket, ezért fontos lenne meggyőződni, hogy a macedón televízió képes-e a mérkőzések professzionális közvetítésére.

A macedón szövetségben nagyon komolyan vették a figyelmeztetést, és azonnal értesítették a kormányt, hogy az EHF vezetői találkozót kérnek Nikola Gruevszki miniszterelnöktől.

Marjan Nacsevszki, a szövetség főtitkára, az egykori legendás játékvezető elmondta, találkozott a tv új főigazgatójával, aki sajnálatát fejezte ki az eddigi mulasztásokért, s megígérte, hogy a jövőben nem lesz semmi gond.

„Továbbítottuk az EHF levelét a miniszterelnökhöz és a sportminisztériumhoz, most várjuk a válaszokat” – mondta Marjan Nacsevszki a Makedonszki Szport sportlapnak, amely hozzáfűzte, most már a politika kezében van a döntés, hogy garantálja-e az Eb zökkenőmentes lebonyolítását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik