Küldetéstudat

Vágólapra másolva!
2008.09.28. 23:53
Leo Beenhakker, Dick Advocaat, Marco van Basten, Arie Haan, Guus Hiddink, Erwin Koeman… Te jó ég, milyen boldog futballnemzet lenne a miénk, ha kapásból nem fél tucat, hanem csak egy magyar edzőt említhetnénk, ha arról lenne szó, hogy nevezzünk meg külföldön dolgozó s magasan jegyzett szakembereket.

Na jó, a bennfentes erre persze rögvest rávághatja: Dzurják József, a Csöpi alig két hete lett bajnok és kupagyőztes a Maldív-szigeteken, s ugyanott az örök lázadó Kiss László ezüstérmes a csapatával, de a hollandok jelenkori uralkodása a világfutballban azért kicsit más kategória.

Közöttük van ugyebár olyan, aki nemzeti csapatot irányít és vezetett ki vb-re, Eb-re, van, aki UEFA-kupa-győztes gárdát dirigál, és van, aki éppen csodát tesz egy olyan ország futballjával, amelyiket eddig a futottak még kategóriában emlegetett a dölyfös fociközeg.

Ez utóbbi esetben Albániáról és Arie Haanról van szó. Azon most már ne merengjünk, hogy a holland edző nekünk nem kellett (a neve már 2005-ben felvetődött mint lehetséges kapitányé a magának örökkön csapatot kereső Lothar Matthäus helyett, sőt a német világsztár távozása után éppen lapunknak nyilatkozta, ha hívnák, szívesen jönne – csak hát nem hívták…), azon ellenben már most érdemes elgondolkodni: mit tudhat Arie Haan, hiszen az általa dirigált albánok vezetik a vb-selejtezőcsoportot?

Nos, a felvetésre a választ maga a mester adta meg lapunknak: ő semmivel sem tud kevesebbet azoknál az edzőknél, akiket sztárcsapatok kispadjára vetett a jó sorsuk, csupán arról van szó, hogy neki ennyi jut, azaz nem a Barcelona kispadján, hanem Albániában kell a szaktudásának a maximumát nyújtania.

Tegyük hozzá: talán ez a nehezebb feladat…

A válaszból is megállapítható a lényeg: a küldetéstudat teszi a holland edzőket a világban eladhatóvá, és ha a magyar futball kapcsán van remény arra, hogy igenis létezhet fejlődés válogatott szinten, akkor mi csak abban reménykedhetünk, hogy Arie Haan honfitársa, Erwin Koeman nálunk próbál meg ilyen hittel, eltökéltséggel csodát tenni.

Persze van valami, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: Albániában, a futballszakmában mindenki Arie Haan keze alá dolgozik, hogy az álmodott (rész)sikerek meglegyenek. Mifelénk hogy is van ez?…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik