MEGVAN A HARMADIK ARANY! FÉRFI PÓLÓSAINK OLIMPIAI BAJNOKOK!

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2008.08.24. 09:34
A magyar férfi vízilabda-válogatott megnyerte a pekingi olimpiát. Kemény Dénes együttese a döntőben az Egyesült Államokat verte 14–10-re, s ezzel sorozatban harmadszor diadalmaskodott az ötkarikás játékokon. Az amerikai csapat egészen a harmadik negyed végéig jól tartotta magát, ám az utolsó szakaszban már nem volt ellenszere a mieink játékának.
AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

KÉPGALÉRIA

KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!
Jól kezdődött: Kiss Gergely szerezte az olimpiai döntő első találatát. Ekkor mi örültünk, majd a következő percekben az összes pólórajongó szerte a világon. Az első negyed ugyanis a vízilabda propagandája volt. Mintha csak egy gólösszefoglalót néztünk volna.

Az amerikaiak nagyon megtanulták a „szakmát”, s ezt ezen a meccsen is bizonyították. Felúsztak, kiharcoltak emberelőnyöket, majd bedobták. Amely csapat pedig ezt a műveletsort tökéletesen hajtja végre, megnyeri a mérkőzést. Kivéve, ha…

…ha az ellenfél az a magyar válogatott, amely nemcsak jó „munkásemberekből", hanem kreatív művészekből is áll. Mint például Varga Dénes.

Szóval, Dumi sunyi volt. A szó legnemesebb, magyar szempontból legjobb értelmében. A jenkik 3–2-re vezettek az első negyed közepén, amikor a kisebbik Varga fivér nullszögben helyezkedett a baloldalon. Mindenki tudta, hogy középre adja a labdát, csak éppen neki nem szóltak erről. Így hát inkább bedobta a kapuba.

A HŐSÖK

Az aranyérmes válogatott tagjai: Benedek Tibor, Biros Péter, Gergely István, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás, és persze a szövetségi kapitány, Kemény Dénes
Az első negyedben ipari mennyiségben termelték a gólokat a csapatok. 6–4 volt az eredmény (a javunkra) – na nem a mérkőzés végén, hanem a második negyed megkezdésekor.

Biros Péter ekkor indult be. Peti az első félidőben három gólt szerzett, köztük egy különösen szépet is ejtett. Sajnos azonban a másik oldalon is volt egy világklasszis játékos – Tony Azevedo négyszer szomorított minket a nagyszünet előtt.

Az elődöntő hőse, Gergely István ezen a meccsen nem nagyon találkozott a labdával, így Szécsi Zoltánnak kellett érkeznie a vízbe. Természetesen Kemény Dénes utasítására.

A jenkik pedig tartották magukat. És ha Biros nem lő gólt közvetlenül a nagyszünet előtt, bizony egállal mentünk volna pihenőre. Így azonban vezettünk egy góllal.

A HÁROMSZOROS OLIMPIAI BAJNOKOK

Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán és a szövetségi kapitány, Kemény Dénes
A harmadik negyedben aztán visszavettek a termelés üteméből a válogatottak. Előbb az amerikaiak egyenlítettek, majd Molnár Tamás lőtt gólt. Na persze nem centerből, az túl átlagos lett volna. Papesz vagy nyolc méterről „gurította” a labdát az amerikai kapuba. Ismét elmentünk eggyel, majd Varga Dániel találata révén kettővel. S már csak egy felvonás volt hátra.

Varga (mármint a Dani) pedig belepörgött a meccsbe, pontosabban inkább belelazult. Nemes egyszerűséggel, gumicsuklóval hintett egyet fórból, így először a meccsen három góllal vezettünk.

A KILENCEDIK ARANY

A magyar férfi vízilabda-válogatott a kilencedik olimpiai bajnoki címét nyerte. Íme a sikerek helyszínei és időpontjai:
1932: Los Angeles, 1936: Berlin, 1952: Helsinki, 1956: Melbourne, 1964: Tokió, 1976: Montreal, 2000: Sydney, 2004: Athén, 2008: Peking
Négy és fél perccel a vége előtt jött a mérkőzéslabda: fórba kerültünk, Kemény Dénes pedig természetesen időt kért. Tudtuk, ha belőjük, nyerünk. Varga (ezúttal Dénes) pedig belőtte…

Az utolsó percekben mindenki ünnepelt magyar oldalon. Megnyertük az olimpiai döntőt – már a vége előtt bő három perccel. Csak a pontos végeredmény volt kérdéses.

Végül 14–10-re nyertünk. Sydney és Athén után Pekingben is feljutott a csúcsra a magyar válogatott!

FÉRFI VÍZILABDA

DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK 14–10
Gólszerzők: Biros 3, Varga Dá. 3, Varga Dé. 2, Benedek, Kásás, Kiss G., Kis G., Madaras, Molnár T., ill. Azevedo 4, Beaubien 2, J. Smith 2, Bailey, Varellas
Ötméteresek: 0/0, ill. 1/1
Kiállítások: 10, ill. 10
Lövéspontosság: 46.7%, ill. 35.7%

KEMÉNY DÉNES NYILATKOZATA

"Szerettük volna, terveztük, dolgoztunk érte, de akkor sem volt biztos. Ahhoz, hogy sikerült, kellett egy csomó dolog: szerencse, elhivatottság, nem tudom, még mi minden. De azért a háromból három az valószínűleg nem véletlen. Háromszor egymás után valamilyen kívülálló okból nem nyerhetünk, valamit nyilván mi is hozzátettünk ehhez.”

„Csak megköszönni tudom ezeket az élményeket a srácoknak. Huszonegy ember hozta össze ezt a három címet, a magyarban mindkettő szerencsés szám. Négy új olimpiai bajnokunk van, de nagy volt a felelőssége a kilenc réginek.”

„A meccs közepén egyik legjobbunknak lovaglóizom-húzódás miatt végleg ki kellett szállnia, ezt mondjuk nem nevezném szerencsének, de Biros Péter addig fantasztikusan játszott. Fontos volt, hogy a csapat a szoros állásból el tudott húzni. Most van hat háromszoros olimpiai bajnokunk – hogy mennyire nehéz ezt elérni, meg kell nézni a könyvekben.”

„Három perccel a vége előtt, négygólos vezetésnél kezdtem megnyugodni. Szeretnék édesapámmal beszélni, mert nem látta a meccset, nem nézi soha, majd elmesélem neki. A nagyobbik fiammal is szeretnék beszélni, aki Floridában tanul, és interneten követte a mérkőzést" – mondta Kemény Dénes a Magyar Távirati Irodának az eredményhirdetésre igyekezve.
MTI
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik