Amerikai tornászkirálynő lett a híres szovjet bajnokok lánya

Vágólapra másolva!
2008.08.15. 07:19
Az orosz származású, de amerikai színekben versenyző Nastia Liukin nyerte meg a női torna egyéni összetett döntőjét, kitűnő versenyzéssel. A tornászbajnok szülei nyomdokába lépő amerikai közönségkedvenc 63.325-es összpontszámmal győzött a fináléban csapattársa, Shawn Johnson előtt, a harmadik pedig a kínai Jang Ji-lin lett.
Maga az elegancia: Nastia Liukin a csúcsra ért női egyéni összetettben
Fotó: Action Images
Maga az elegancia: Nastia Liukin a csúcsra ért női egyéni összetettben
Maga az elegancia: Nastia Liukin a csúcsra ért női egyéni összetettben
Fotó: Action Images
Maga az elegancia: Nastia Liukin a csúcsra ért női egyéni összetettben

Az utóbbi olimpiák talán legizgalmasabb tornaversenyét hozta a női egyéni összetett döntője: négy tornászlány az utolsó pillanatokig teljesen kiélezett csatát vívott, és végül kettős amerikai győzelem született – a papírformának megfelelően.

Az esélyesek közül az orosz Pavlova hamar elszállt rosszul sikerült felemáskorlát-gyakorlata után, de csapattársa, Kszenyija Szemjonova végig megtartotta érmes reményeit. A férfiakkal ellentétben a legnagyobb favoritok itt szinte hibátlanul szerepeltek, az amerikai Nastia Liukin és Shawn Johnson, valamint a kínai Jang Ji-Lin is jelentősebb rontás nélkül tudta le az első három gyakorlatát.

A rendkívül elegáns Liukin leggyengébb szerén, ugrásban kezdett, de aztán parádézott felemás korláton és gerendán is, így a talaj előtt megszerezte a vezetést. Jellemző a verseny szorosságára, hogy az élen álló amerikai lány és a negyedik Szemjonova között csak 65 század volt a különbség ekkor.

Az éremesélyesek közül Szemjonova nem hibázott talajon, de mivel nem ez a legjobb szere, a dobogóhoz a többiek rontására is szüksége volt. Jang Ji-Lin sem rontott, így a két amerikain volt a nyomás – igaz, Shawn Johnson és Liukin is pontosan tudta, hogy milyen eredményre van szükség.

Liukin hozta is, amit kellett, az egyik kedvenc szerén: gyönyörű talajgyakorlattal rukkolt elő, a 15.525 (a mezőny legmagasabb pontszáma e szeren) pedig bőven elég volt ahhoz, hogy átvegye a vezetést.

Az amerikai arany ezzel biztos volt, és a házi különversenyben a szintén remek talajos Johnsonnak 16.130-ra volt szüksége az élre álláshoz. Ehhez csoda kellett volna, de Johnson parádés gyakorlata is jó volt 15.525-re, ezzel pedig a dobogó első két fokára amerikai állhatott.

Megérdemelten: a mezőny legelegánsabb versenyzője, Nastia Liukin rengeteg ezüstérem után megszerezte végre az elsőséget. A legnagyobb közönségkedvencek egyike bebizonyította, hogy el tudja viselni a nyomást (noha ebben sokan kételkedtek), és felállhatott a dobogó tetejére.

Ez pedig az amerikaiaknak nagy elégtétellel szolgálhat az elveszített csapatdöntő után.

A KIRÁLYNŐ

Nastia Liukin 1989. október 30-án született Moszkvában. A génjeiben van a torna: apja kétszeres olimpiai bajnok szertornász, anyja világbajnok ritmikus gimnasztikázó. Gyakorlatilag a tornateremben nőtt fel, bár szülei nem szerették volna, ha tornásznak áll. Végül, tehetségét észrevéve apja elvállalta az edzőségét. Kétszeres világbajnok gerendán, egyszeres világbajnok a csapattal és felemás korláton. Olimpiai aranyérmével a nyúlánk (alkata inkább rg-sre emlékeztet), nagyon elegáns közönségkedvenc 19 évesen a csúcsra ért.

TORNA

NŐI EGYÉNI ÖSSZETETT, DÖNTŐ
1. Nastia Liukin (Egyesült Államok) 63.325
2. Shawn Johnson (Egyesült Államok) 62.725
3. Jang Ji-lin (Kína) 62.650
4. Kszenyija Szemjonova (Oroszország) 61.925
5. Steliana Nistor (Románia) 61.050
6. Csiang Jü-jüan (Kína) 60.900
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik