Edzés közönség előtt

Ch. Gáll AndrásCh. Gáll András
Vágólapra másolva!
2008.07.30. 00:47
Címkék

Története egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el a magyar férfi kosárlabda-válogatott hétfő este Zaragozában a világbajnok Spanyolországtól. Ám mielőtt pálcát törnénk a mieink felett, rögzítsük gyorsan: a 103–45-ös vereséget a földkerekség ez idő szerint alighanem legerősebb válogatottja, a pekingi olimpiai aranyérem egyik legfőbb esélyese mérte Mészáros Lajos szövetségi kapitány együttesére.

A zaragozai „mészárlásról” a számok beszélnek a legékesebben: a magyarok a mezőnyből 33, a spanyolok 58 százalékkal céloztak, a megszerzett lepattanók aránya elképesztő 43:22 volt – nem ide… –, a vendéglátók tíz labdát adtak el, mi húszat. A legmeghökkentőbb a teljesítményindexek összehasonlítása: a spanyoloké 155, a miénk 9…

Aíto García Reneses, a spanyolok szövetségi kapitánya ekként beszélt a magyar válogatottról: „Magyarország olyan ellenfél volt, amely más szinten kosárlabdázik, mint azok – Litvánia, Argentína, Oroszország –, amelyekkel a felkészülés során eddig találkoztunk. Megtiszteltük riválisunkat és a közönséget is azzal, hogy ugyanolyan intenzitással játszottunk, mint az olimpiai bajnok Argentína ellen.”

A legnagyobb példányszámú spanyol sportnapilap, a Marca ezt a címet adta tudósításának: „Edzés közönség előtt”. Néhány kitétel: „A spanyol válogatott folytatta győzelmi sorozatát a gyengécske magyar válogatott ellen, amely az utolsó pillanatban ugrott be Horvátország helyére. A magyarok minden törekvése a hurrikán átvészelésére irányult, de nem sok sikerrel… A spanyolok végigskálázták az összes támadási és védekezési sémájukat, s ehhez ideális edzőpartner volt a legcsekélyebb ellenállásra is képtelen Magyarország.”

A helyi lap, az El Periódico de Aragón summázata: „A spanyol válogatott dicséretre méltó profizmussal intézte el bántóan gyenge sparringpartnerét.”

Általános vélekedés, hogy igazából csak akkor volt értelme elfogadni a zaragozai meghívást – és kockáztatni az Eb-selejtezők előtt az önbizalom-romboló nagy verést –, ha jövőre a világbajnok eljön a dr. Hepp Ferencemléktornára. Állítólag – a magyar szövetség illetékesei szerint – a spanyolok elfogadták az invitálást. Erről viszont némileg más a véleménye Enrique Cuevasnak, a FEB (Spanyol Kosárlabdaszövetség) sajtófőnökének: „Nem tudom megerősíteni ezt az információt, nekem nincs tudomásom arról, hogy jövőre bármilyen apropóból is Magyarországon játszana férfiválogatottunk.”

Ettől még lehet igaz a hír…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik