Az a rossz hír, hogy nincs hír, Barta Nóra viszont jól halad

Vágólapra másolva!
2008.07.25. 10:30
Szerda délután hat óráig nem érkezett hír toronyugróink, Hajnal András és Mátyás Melinda pekingi indulásával kapcsolatban. Mivel a kínai fővárosban ekkor már elmúlt éjfél, lejárt a nevezési határidő, és mivel nem értesítették tartalékként nyilvántartott sportolóinkat, hogy valaki visszamondta volna az indulást, valószínűleg nem szabadult fel számukra hely az olimpián. Barta Nóra szénája viszont szerencsére sokkal jobban áll: Ligárt Balázs versenyzőjétől reális elvárás a döntőbe jutás.
Barta Nóra: cél a döntőbe jutás
Fotó: Meggyesi Bálint (NS-Archív)
Barta Nóra: cél a döntőbe jutás
Barta Nóra: cél a döntőbe jutás
Fotó: Meggyesi Bálint (NS-Archív)
Barta Nóra: cél a döntőbe jutás
Úgy néz ki tehát, hogy sajnos nem ismétlődik meg a 2004-es tündérmese, amikor Kormos Villőt közvetlenül a határidő lejárta előtt értesítették. Akkoriban máshogy szabályozták a kijutást – a mostani rendszer miatt viszont toronyugróink február óta tudják, hogy tartalékok, és azóta bizonytalanságban élnek.

Nem lehetett könnyű. Főleg, hogy úgy néz ki, hiába reménykedtek. Kelemen Ildikó FINA-bíró kérdésünkre megerősítette, nem érkezett információ a két toronyugró indulásáról.

„Július 23-án zárult le a végleges jelentkezés az olimpiára, de nem kaptunk hírt arról, hogy Hajnal András és Mátyás Melinda mehetnek Pekingbe. Hogy menet közben történhet-e változás, nem tudom, de bármi is lesz, nem rajtunk múlik" – mondta a nemzetközi bíró.

Barta Nóra ugyanakkor nem csupán biztos induló, de jó alappal célozhatja meg a fináléba jutást, s ott meg már edző és tanítvány szerint is bármi megtörténhet. A BVSC sportolójának jól mennek az új ugrásai, de a régieket is gyakorolja – arról majd csak később döntenek Ligárt Balázzsal, melyiket láthatja a közönség Pekingben.

„Nóri nagyon jól halad az új ugrásaival. A holland tanítványaim záró versenyén ő is elindult, és remek sort csinált. Mindemellett a könnyebb testtartást igénylő ugrásait is olyan pontszámra tudja teljesíteni, mint mások a nehezebb figurákat. Az ellenfeleken múlik, melyik programot kell majd bevetni."

„A selejtezőt és a középdöntőt is úgy kell kezelni, mint egy önálló megméretést, ahol csak annyit kell kihoznia magából, amennyi a továbbjutáshoz szükséges. A döntőben aztán bele kell adni apait-anyait, mert ott bármi lehet. Tudásban nagyon közel állnak egymáshoz a versenyzők, a világon 18-20 ugró akad, aki, ha jó napja van, képes továbbjutni, illetve nyerni" – vázolta az esélyeket Ligárt. Másik rsézt vevő műugrónk, Kormos Villő saját bevallása szerint a középdöntőt tűzte ki célul, ami egyéni legjobbját tekintve szintén reális elvárás.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik