A pekingi olimpia első bajnokát súlyemelésben avathatják

CH. G. A.CH. G. A.
Vágólapra másolva!
2008.07.17. 14:59
Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke központilag szervezett akciónak tartja a teljes bolgár és görög válogatott lebukását. Állítja: az IWF mindig is a doppingellenes harc élvonalában járt, s jár ma is.
Aján Tamás szerint a doppingliberalizáció nem opció
Aján Tamás szerint a doppingliberalizáció nem opció
Aján Tamás szerint a doppingliberalizáció nem opció
Aján Tamás szerint a doppingliberalizáció nem opció

Aján csütörtöki sajtótájékoztatóján a sportág várható pekingi produkciójáról beszélt. Elhangzott, hogy amennyiben a súlyemelés jelenlegi emblematikus figurája, az iráni Hosszein Rezah-Zadeh Pekingben is győz, akkor ő lesz a sportág ötödik háromszoros olimpiai bajnoka a bolgár/török Naim Szulejmanoglu, a török Halil Mutlu, a görög Kaha Kahiasvili és a görög Pirrosz Dimasz után.

A pekingi olimpia első bajnoka súlyemelő lehet, hiszen augusztus kilencedikén délelőtt már aranyérmest hirdetnek. Nyolcvannyolc ország súlyemelői lépnek pódiumra, összesen 260-an – 170 férfi és 90 nő. Az összesen tíz súlycsoportban az elnök legalább öt kínai aranyéremre számít.

A súlyemelés helyszíne a Repülési és Űrhajózási Egyetem 600 nézőt befogadó sportcsarnoka., mintegy 3-4 km-re az olimpiai falutól. A viadalra a 2006-os és a 2007-es vb, plusz az idei öt kontinentális bajnokság kvalifikált.

Szóba került a sajtótájékoztatón a teljes bolgár és görög válogatottat „leterítő” tömeges doppingügy. Ezzel kapcsolatban Aján kijelentette, hogy ilyen volumenű doppingolás esetében már aligha beszélhetünk néhány, magáról megfeledkező versenyzőről, ebben már minimum a nemzeti válogatott edzője is benne van, ez nem egyéni akció, ez valaki vagy valakik által központilag irányított művelet. Bulgária egyébként nem vesz részt súlyemelésben az olimpián, részben azért, mert nincs annyi másodvonalbeli versenyzője, amennyivel kiválthatná a lebukottakat..

A görög sportolók ellenben a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak. Azt vitatják, hogy a Kínából kapott táplálékkiegészítő-adag utolsó csomagja manipulált volt.
Aján állítja, a WADA részéről mind a bolgárok, mind a törökök esetében lefolytatott eljárás abszolút szabályos volt. A görög ügyészség az esetben érintett huszonegy fő ellen vádat is emelt.

Sajnálatos – jegyezte meg Aján -, hogy van két olyan szer, amelynek a kimutathatósága még kérdőjeles. Az egyik a növekedési hormon (HGH), a másik az IGF (insuline growth factor).
A gazdag országok ma már nem használják az anabolikus szteroidokat, inkább a fenti, kifinomult szereket.

Aján rámutatott, hogy az IWF 1975 óta a doppingellenes harc élvonalában van, s ott lesz a jövőben is. A felvetésre, miszerint talán egyszerűbb, és kevésbé álszent megoldás lenne a teljes doppingliberalizáció, az elnök így felelt: „A doppingliberalizáció nem opció. Ha felszabadítanánk a tiltott szerek szedését, elszabadulna a pokol, egymást érnék a halálesetek. Úgyhogy marad a lehető legszigorúbb ellenőrzés.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik