Már előre köszönnek nekik

SOMOGYI ZSOLT és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti Prágából 3 pont már megvan, egyre közelebb a vb-szereplésSOMOGYI ZSOLT és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti Prágából 3 pont már megvan, egyre közelebb a vb-szereplés
Vágólapra másolva!
2008.07.16. 23:06
Címkék
Pihenéssel, városnézéssel töltötte a magyar U19-es válogatott keddi napját Prágában. A hétfői, Bulgária elleni remek győzelem (1–0) és a csütörtöki, spanyolok elleni következő kilencven perc között a felfrissülésen volt a hangsúly. No meg a jogosan kapott gratulációk fogadásán.

Mikel San José érezte, hogy ebből baj lehet, ezért jobbnak látta eltűnni az üldözők elől.

Mikel San José tehetséges spanyol futballista, tagja hazája korosztályos válogatottjának. Kvalitásait híven tükrözi, hogy az angol Liverpool szerződtette. A spanyol fiú Gulácsi Péter, Németh Krisztián és Simon András csapattársa, egyben jó barátja. A végső sikerre is esélyes spanyolok azonban vereséggel kezdtek, Németországtól kaptak ki 2–1-re.

„Simivel már kerestük Mikelt, hogy megkérdezzük, hány pontja van a magyar és mennyi a spanyol csapatnak – mondta Gulácsi Péter. – Nagyon szeretjük őt, de szerintem tudja, hogy óriási zrika várja őt, ezért kerül bennünket. Előbb-utóbb megtaláljuk…”

Ez persze csak vicc, hiszen az 1989-es születésűek válogatottjában (ilyenkor még fontos jelzése a tehetségnek: Gulácsi Péter és Simon András 1990-ben született, vagyis idősebbek között lett a nemzeti csapat tagja, nem a „sajátjai” között) szinte még gyerekek vannak, akiknél egy-egy tréfa a barátok kárára bőven belefér. Annál is inkább, mert az UEFA esélyegyenlőségi előírásai szerint az A-csoport négy tagját a rendezők kötelesek voltak egyazon hotelben elszállásolni, így csak idő kérdése, hogy Mikel San José mikor fut össze a folyosón, a hallban, az étteremben vagy éppen a pazar kilátást nyújtó Hotel Praha előtti parkban angliai klubtársaival. Gulácsi Péter – aki a mieink legjobbja volt hétfőn – gyorsan hozzátette: a csoport pillanatnyi állása véletlenül sem jelenti azt, hogy mi lennénk a jobb csapat, mi több, óvatosan szabad csak viccelődni a spanyol védővel, mert lehet, a csütörtöki, pribrami találkozó után majd a magyaroknak kell óvatosan közlekedniük, nehogy belefussanak az ismerősbe…

Ne így legyen!

Most bizakodhatunk. A spanyoloknak nyerniük kell, nagy rajtuk teher, a kötelező győzelem kényszere, és ezt ki is használhatjuk.

A felvetésre, milyen visszajelzések érkeztek otthonról vagy éppen máshonnan a hétfői siker után, a kapus azt mondta: Xavi Valero (no igen, nem meglepő, hogy a Liverpool kapusedzője éppúgy spanyol, mint a szakmai főnök Rafa Benítez) már alaposan kikérdezte Gulácsi Pétert, milyen szituációkat hozott a bolgárok elleni kilencven perc, és a magyar fiúnak bizony jólesett, hogy közvetlen főnöke értesült a hírekről, és gratulációval kezdte a beszélgetést. Ráasásul a Liverpool harmadik számú kapusa címért folyó versenyben Gulácsi Péter nagy riválisa az ausztrál-görög Dean Bouzanis, aki ugyancsak itt van az U19-es Eb-n, és előnyt jelenthet a zuglói fiú számára, hogy a B-csoportban rendezett olasz–görög (1–1) meccsen a görög edző a liverpoolit csak a padra jelölte.

„Gratulálok, kis Torres, ezt vártam!” – ezt az SMS-t már Németh Krisztián kapta, aki a győztes gólt szerezte Bulgária ellen. Az előretolt ék szerepkörében eredményesnek lenni, mi több, sorsdöntő gólt szerezni nem könnyű, talán ez késztethette a rövid üzenet megírására Tököli Attilát. A Paks csatárát sokan talán mogorva, a világgal haragban álló, netán csak magával foglalkozó embernek gondolják, ám a Németh Krisztián mobiljára hétfőn este befutó üzenet jelezte: ez nem így van. A huszonkétszeres válogatott támadó számára fontos az utánpótlás, figyel a fiatalokra, és máskor is igyekezett tartani a lelket a pályájuk elején tartó, még névtelen játékostársakban. Az Üllői úton azt mesélik, az annak idején a Fradiban mellőzött, később Sopronba kölcsönadott Huszti Szabolcsot is felkarolta a támadó, autójával fuvarozta, ha kellett, és a menet közbeni beszélgetéseknek is lehetett abban szerepük, hogy Huszti Szabolcs ma Bundesligajátékos és a magyar válogatott erőssége.

„Fernando Torres nem üzent – mondta nevetve Németh Krisztián. – Talán majd ha csütörtökön is jól megy nekünk a játék… Barátok, ismerősök írtak, és nagyon jólesik, hogy otthon is figyelik csapatunk teljesítményét.”

A futballista a kedvünkért a Beavatás című, Colin Farrell és Al Pacino főszereplésével fémjelzett thriller megtekintését függesztette fel: kedd délelőtt csak azok edzettek, akik keveset vagy egyáltalán nem futballoztak hétfőn, a többiek filmnézéssel, gyúratással, olvasgatással ütötték el az időt, majd az ebédet követő csendes pihenő után rövid városnézést iktatott a programba Sisa Tibor szövetségi edző.

S hogy milyen visszajelzéseket kapott a tréner?

„Nagyon kedves ismerősöm mesélte, hogy ott volt a Ferencváros–Sheffield United mérkőzésen – mondta Sisa Tibor. – Az Üllői úton pedig bemondták a végeredményünket, erre négyezer ember felállva tapsolt, és zúgott a »Ria, ria, Hungária!«. Libabőrös lettem, amikor ezt meghallottam… Hívtak ismerősök és edzőkollégák is, volt, aki megjegyezte: úgy tudja, a riválisoknál tíz-tizenkét, az első osztályban stabilan játszó fiatal van a keretben, nálunk csupán egy, az újpesti Korcsmár Zsolt. Félre ne értsen, nem azt analizáltuk, nálunk miért nem »építik fel« a fiatalokat, csak volt, aki azt mondta, így még értékesebb, hogy mi itt vagyunk a kontinens legjobb nyolc csapata között, mi több, nemcsak eljöttünk ide, hanem meg is nyertük az első meccset. Az is egyértelmű visszajelzés, hogy sikerünk után a vereséggel rajtoló spanyolok szakmai stábjának tagjai itt, a hotelben sokkal nagyobbat köszönnek – ráadásul előre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik