Nagy dobásra készül a magyar válogatott

SOMOGYI ZSOLT és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti PrágábólSOMOGYI ZSOLT és MIRKÓ ISTVÁN (fotó) jelenti Prágából
Vágólapra másolva!
2008.07.14. 01:31
Címkék
Nagy lehetőség kapujához érkeztek a magyar U19-es válogatott labdarúgói: hétfőn megkezdik szereplésüket a csehországi Európa-bajnokságon. A csapat Bulgária ellen lép pályára, és győzelem esetén máris vbszereplőnek mondhatja magát. A torna előtt a korosztályos válogatott szövetségi edzőjével, Sisa Tiborral beszélgettünk.

A nyitányon Bulgária az el lenfél, a meccsen a jövő évi vb-részvétel is eldőlhet: mit jelent ez a kilencven perc az ön karrierjében?A nyitányon Bulgária az el lenfél, a meccsen a jövő évi vb-részvétel is eldőlhet: mit jelent ez a kilencven perc az ön karrierjében?

Ez kit érdekel? – lepődött meg Sisa Tibor, az U19-es magyar válogatott szövetségi edzője. – Nem tagadom, sokat gondolkozom ezen a meccsen, törtem a fejem, miképpen álljunk fel, mi legyen a taktika, mit várhatunk az ellenféltől, mire számíthatunk saját magunktól. Talán nem túlzás, hogy a sorsolás napja óta rágódom ezen. Számtalan dolog eszembe jutott már, de higgye el, azon még egyetlen percig sem gondolkoztam, hogy nekem személy szerint mit jelenthet az esetleges siker. Itt egész egyszerűen nem rólam van szó, hanem a gyerekekről és a magyar futballról. Persze nem vagyok álszerény, én is a magyar labdarúgás szereplője vagyok, és azt is tudom, hogy nemcsak a közönség, hanem az edzői szakma is figyel minket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy közömbös lenne számomra az eredmény, sőt! Ahogy azt már többször is elmondtam, ez nem az én csapatom, hanem az országé – legfeljebb szerencsés vagyok abban a tekintetben, hogy futballedzőként én kaptam a lehetőséget, hogy felkészíthessem a társaságot az Európa-bajnokságra.

Felkészítette?

Azon voltam, voltunk. Szerencsére meglehetősen sok időt tölthettünk együtt, próbáltunk arra is figyelni, hogy ne csak a fizikai felkészítés vagy éppen a taktika gyakorlás legyen a középpontban. Szerveztünk például túrát Ipolytarnócra, ahol igazi, tiszta szívű falusi emberekkel találkozhattak a srácok, és érezhették, a fővárostól távolabb eső vidékeken, kicsi településeken is szurkolnak nekik, és bíznak bennük. Természetesen az edzéseké volt a főszerep, és remélem, az eredmények igazolják majd a munkánkat.

Tudja-e már, kik lesznek a kezdőcsapat tagjai?

Nagyrészt igen, de több mint két évtizedes edzői pályám alatt megtanultam, nem mindig jó, ha ezt elárulom. Emlékszem, egyszer kijelöltem a csapatot, és a cserepadra szoruló játékosok közül kettő csalódottságában meglátogatta a helyi „érzelmi kombinátot”, vagyis alkoholba fojtotta afeletti bánatát, hogy nem tagja a kezdő tizenegynek. Másnapra a kezdő két tagja belázasodott meg hasmenést kapott, szóval módosítanom kellett, de a két tartalék már nem volt bevethető állapotban… A keret tagjai persze sejtik, mi várható, de velük is csak másfél órával a kezdés előtt közlöm, kik alkotják a csapatot.

A hírek szerint az utolsó magyarországi edzés nem volt éppen szerencsés.

Ha arra gondol, hogy egy szerencsétlen ütközésnél Németh Krisztián elefántpuszit kapott, akkor nem, de remélem, hétfő délutánra tökéletesen rendbe jön. Persze akkor sem esünk kétségbe, ha a Liverpool csatára mégsem vállalja a játékot. Megpróbáltunk felkészülni minden váratlan helyzetre ezekkel a kislegényekkel. Kislegények? Miket beszélek?! A keret nagy része egy fejjel magasabb nálam…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik