A németek a negyedik, míg a spanyolok a második Eb-győzelmükre készülnek

Vágólapra másolva!
2008.06.29. 17:41
Németország a hatodik, Spanyolország a harmadik Európa-bajnoki döntőjére készül. A vasárnap esti finálé után az egyik fél játékosai (és természetesen a szurkolói is) felhőtlenül boldogok lesznek, függetlenül a csapat korábbi eredményeitől. Most azonban mégis a múltba tekintünk, s felelevenítjük a két válogatott összesen hét fináléját a kontinensviadalokon.
Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

NÉMETORSZÁG

1996: Csehország–Németország 1–2 (hosszabbítás után)
Nem is volt olyan rég, mégis tizenkét esztendő telt már el azóta, hogy az előzetesen a torna egyik leggyengébb csapatának tartott Csehország a döntőig menetelt. A sérülésektől tizedelt Nationalelfbe Berti Vogts szövetségi kapitány 0–1-es hátránynál beküldte az akkor még szinte ismeretlen Oliver Bierhoffot, aki előbb egyenlített, majd a hosszabbításban aranygólt szerezve megnyerte a németeknek a meccset, és ezzel az egész Európa-bajnokságot.

BIERHOFF DUPLA–KOUBA HIBA 1996-BAN



1992: Dánia–Németország 2–0
A dán „strandválogatott” előbb az elődöntőben tizenegyesekkel búcsúztatta a címvédő holland csapatot, majd a fináléban szinte esélytelenként 2–0-ra megverte a németeket. John "Faxe" Jensen és Kim Vilfort góljainak köszönhetően Dánia történelmi meglepetést okozott, amivel talán csak a görögök 2004-es sikere vetekedhet.

A DÁNOK A "STRANDRÓL" ÉRKEZVE NYERTÉK AZ EB-T



1980: Belgium–Nyugat-Németország 1–2
Sorozatban harmadik Eb-döntőjét játszotta ekkor a Nationalelf. Horst Hrubesch volt a mérkőzés hőse: a gyakorlatilag Klaus Fischer lábtörése miatt csapatba kerülő játékos a 10. és a 88. percben talált be – a belgák 75. percben szerzett tizenegyesgólja így semmit sem ért.


1976: Csehszlovákia–Nyugat-Németország 2–2 (tizenegyesekkel 5–3)
Egy név: Antonín Panenka. Az azóta klasszikussá vált tizenegyes döntötte el az Európa-bajnoki cím sorsát.

PANENKA EMLÉKEZETES 11-ESE



1972: Nyugat-Németország–Szovjetúnió 3–0
A Günther Netzer, Franz Beckenbauer és Gerd Müller nevével fémjelzett Nationalelf esélyt sem adott a Szovjetuniónak. Müller kettőt, míg Herbert Wimmer egyet vágott az elődöntőben a magyar válogatottat 1–0-ra legyőző Szovjetuniónak.


SPANYOLORSZÁG

1984: Franciaország–Spanyolország 2–0
Húsz évvel a spanyolok első, és az idáig egyetlen Eb-döntője után nem tudta újra megnyerni a finálét a hispán csapat. Michel Platini kilenc gólt szerzett a tornán, ám ezek közül egy felejthetetlen, s erről nem a francia klasszis tehetett. Platini a találkozó 57. percében egy veszélytelen szabadrúgást küldött Luis Arconada kapujára. A spanyol kapus, úgy tűnt, védte a lövést, de nem...

ARCONADA BAKIJA AZ 1984-ES EB DÖNTŐBEN



1964: Spanyolország–Szovjetunió 2–1
A legendával ellentétben a futballtörténelem során a spanyolok is nyertek valamit. Az azóta gyakorlatilag örök vesztesnek kikiáltott válogatottban Jesús María Pereda és Marcelino Martínez góljai a végső sikert jelentették. Érdekesség: ezen a tornán a bronzérmet Magyarország szerezte meg.

A németek tehát, akik talán először számítanak esélytelenebbnek a döntő előtt, negyedik, míg a spanyolok a második Eb-győzelmükre készülnek Bécsben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik