Németország–Törökország: tizenöten maradtak Terim törökjei

Vágólapra másolva!
2008.06.25. 16:18
Fatih Terim és Törökország egyik szeme sír, a másik nevet: a nemzeti csapat bejutott az Európa-bajnokság elődöntőjébe, azaz történetének legnagyobb sikere előtt áll, ám nem kevesebb mint nyolc alapembere hullott ki az idáig vezető úton. A németek nem bízzák el magukat: megtapasztalták már a torna során, hogy a törökök ellen az utolsó utáni percekig koncentrálni kell.
Nem mondhatjuk, hogy egész Németoszág egyemberként szorít a Nationalelfért.
Reuters
Nem mondhatjuk, hogy egész Németoszág egyemberként szorít a Nationalelfért.
Nem mondhatjuk, hogy egész Németoszág egyemberként szorít a Nationalelfért.
Reuters
Nem mondhatjuk, hogy egész Németoszág egyemberként szorít a Nationalelfért.

Szavazás

Ki jut tovább a német–török elődöntőből?

Írja be az itt látható számot!
A portugálok elleni győzelemből önbizalmat merítő, háromszoros Európa-bajnok német válogatottnak az elődöntőre alaposan megtizedelt törökök próbálják meg útját állni – foglalhatnánk össze az esti mérkőzés előtti legfontosabb tudnivalókat.

„Nincsenek csodák a futballban – hűtötte le a kedélyeket Fatih Terim, akinek szavait el is hinnénk, ha nem követtük volna figyelemmel a török válogatott idei Eb-szereplését. – Ahogyan az köztudomású, három eredmény lehetséges: győzöl, döntetlent játszol vagy kikapsz, de olyan eredmény nem létezik, hogy „csoda”.

A VOLT KAPITÁNY MEGMONDJA

A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus – nem meglepő módon – a németek győzelmét várja: az Eurosport megmondóembere szerint 3–0-ra győznek földijei.

„A németek egyértelmű esélyesei ennek a mérkőzésnek, mert nincsenek olyan gondjaik, mint a törököknek. Honfitársaim végigszenvedték a csoportkört, de a portugálok ellen megmutatták igazi képességeiket. A törököknek sok kihullott futballistát kell pótolniuk, így aztán egyértelműen német győzelmet várok.”
Einstein szerint az életünket kétféleképpen élhetjük: vagy abban hiszünk, hogy csodák nincsenek, vagy abban, hogy csoda minden. Én az első csoportba tartozom. Keményen dolgoztunk, hogy összerakjunk egy olyan csapatot, amely elszánt és hisz önmagában. Mindenki évezi játékunk látványát – ez a mi üzenetünk a futballról és az életről.”

Terim szimpatikus módon nem sajnáltatta magát a sajtótájékoztatón.

"Ha megkérdeznénk a kiesett válogatottak szövetségi kapitányait, hogy lennének-e a helyemben egy sérülések és eltiltások tizedelte csapat kispadján az elődöntőben, vagy szívesebben nézik otthonról az elődöntőt, alighanem az elsőt választanák – filozofált a hazájában csak „Kis Allah”-ként emlegetett szakember. – Tiszteljük a németeket, de nem félünk tőlük, mert hiszünk magunkban és abban, hogy van esélyünk ellenük.”

KÉZZEL-LÁBBAL

Ha eltekintünk a „kétlaki” mexikói szuperapróságtól, a csatárként és portásként egyaránt remek Jorge Campostól, úgy is akad rá példa a közelmúltból, hogy cserekapus mezőnyjátékosként lépett pályára: a spanyol José Francisco Molina 1996-ban a norvégok elleni válogatott mérkőzésen balszélsőként kapott pár percet Javier Clemente kapitánytól, szükséghelyzetben. Az angol David Jamest a 2004–2005-ös szezon utolsó bajnokiján, amikor még a Manchester City színeiben játszott, menedzsere, Stuart Pearce a mezőnybe küldte be, pedig egy cserecsatár, Jon Macken is bevethető volt még – ő nemsokára el is hagyta a klubot mérgében…
Fordítva is működik a dolog: Jan Koller egy alkalommal (vész)kapusként került be a hét válogatottjába a Kicker szerint!
A német szövetségi kapitány, Joachim Löw előtt nem ismeretlen a török futball, hiszen ha nem is sokáig, de dolgozott a Fenerbahce, illetve az Adanaspor együttesénél. Löw elismerően beszélt Terim csapatáról.

"Tíz-tizenöt évvel ezelőtt nem lettek volna képesek zsinórban három mérkőzést megfordítani – vélekedett a Nationalelf edzője. – Most viszont megtették. Korábban is akadtak tehetséges játékosaik, de fejben nem voltak erősek. Azóta megtanulták, hogy sohasem szabad feladni.”

A törökök játékosok, kapitányukkal ellentétben, magabiztosak és büszkék eddigi győzelmeikre, a németek viszont abban reménykednek, hogy 1996 után újra Eb-finálét játszhatnak. Az eddigi öt elődöntőjükből négyet megnyertek.

"A horvátok ellen gyengén muzsikáltunk, azóta viszont jól futballozunk, ráadásul a sérülések is elkerülnek minket. Legfőbb erősségünk az elszántság lehet, és mindenképpen meg kell találnunk a török védelem gyenge pontjait.”

Kitért a várható taktikai felállásra is, de elárulta, hogy szerinte nem az a fontos, milyen formációban lépnek pályára, hanem az, hogy rengeteget fussanak labda nélkül.

"Kedvenc rendszerem a 4–4–2-es, de a portugálok ellen kifogástalanul működött a 4–5–1” – vélekedett.

A szakértők szerint – a fentiekből azért levezethető módon – Löw igazából 4–2–3–1-es szereposztásban küldi pályára legényeit, hiszen az öt középpályásból kettő egyértelműen a védekezéssel foglalkozik majd. Torsten Frings felépült bordatöréséből, így elképzelhető, hogy játszani fog, és ez azt jelenti, hogy a portugálok ellen szereplő Thomas Hitzlsperger, Simon Rolfes kettősből valakinek újra a kispadra kell ülnie. Michael Ballack is teljesen egészséges, a középpálya két szélén pedig

ÖRÖKMÉRLEG

Németország-Törökország
11 győzelem
3 döntetlen
3 vereség
Lukas Podolski és Bastian Schweinsteiger kap szerepet, míg az egyetlen csatár értelemszerűen Miroslav Klose lesz.

A törököknél nem a „hol?”, hanem a „ki?” az igazi kérdés a (szintén 4-2-3-1-es) taktikai felállás elkészítésekor Terim számára, hiszen Volkan Demirel, Tuncay Sanli, Arda Turan és Emre Asik az eltiltását nyögi, Nihat Kahveci, Emre Güngör, Servet Cetin és Emre Belözoglu pedig sérülése miatt nem léphet pályára. Terim tizenhárom mezőnyjátékos között osztja el a tíz posztot; szerencséjére Mehmet Aurélio korábban többször is szerepelt csapataiban középhátvédként, sőt a bal oldalra bekerülő Ugur Boral is az eredeti posztján játszik.

A kispadon a cserekapus Tolga Zengin, a csatár Mevlüt Erdinc, a középső középpályás Ayhan Akman és a kisebb sérüléssel bajlódó irányító, Tümer Metin vár majd bevetésre.

Egy biztos: a „last minute"-győzelem bajnokainak összecsapásán legalább háromgólos előny kell ahhoz, hogy a nyerésre álló csapat szövetségi kapitánya nyugodtan hátradőlhessen a kispadon. Ámbár…

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Németország: Lehmann – Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm – Frings, Hitzlsperger – Schweinsteiger, Ballack, Podolski – Klose.

Törökország: Rüstü – Sabri, Gökhan Zan, Mehmet Aurélio, Hakan Balta – Hamit Altintop, Mehmet Topal – Kazim-Richards, Ayhan, Ugur – Semih.

A KÖZELMÚLTBAN JOBBAK VOLTAK A TÖRÖKÖK

Az elmúlt három török-német válogatott mérkőzésből kettőt nyertek a törökök, egy pedig döntetlenre végződött. Legutóbb 2005 októberében csaptak össze a felek, Isztambulban, ahol 2-1-re győztek a hazaiak. A gólokat Halil Altintop, Nuri Sahin és a nagy túlélő, Oliver Neuville szerezték.

A két csapat összeállítása:
Törökország: Volkan Demirel - Hamit Altıntop, Alpay Özalan, Ibrahim Toraman, Ümit Özat (Ibrahim Akin, 79.) - Selcuk Sahin (Nuri Sahin, 86.), Hüseyin Cimsir, Yildiray Bastürk (Ergün Penbe, 46.), Tümer Metin (Necati Ates, 67.) - Halil Altintop (Serkan Balci, 46.), Nihat Kahveci (Serhat Akin, 84.);

Németország: Oliver Kahn - Patrick Owomoyela, Per Mertesacker, Lukas Sinkiewicz, Marcell Jansen - Bernd Schneider, Torsten Frings (Sebastian Deisler. 46.), Tim Borowski (Mike Hanke, 73.), Bastian Schweinsteiger (Thomas Hitzlsperger, 82.) - Lukas Podolski, Kevin Kuranyi (Oliver Neuville, 46.).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik