Az oroszok előnyt kovácsoltak abból, hogy a szezon közepén járnak

Vágólapra másolva!
2008.06.23. 17:17
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vezető szakmai elemzője, Andy Roxburgh szerint az elődöntős Oroszország előnyben van riválisaival szemben azzal, hogy játékosai a szezon közepén tartanak, mert nemcsak fizikálisan, de mentálisan is frissebbek.
Guus Hiddink csapata mentálisan frissebb az elemző szerint, így jobban terhelhető
Fotó: Reuters
Guus Hiddink csapata mentálisan frissebb az elemző szerint, így jobban terhelhető
Guus Hiddink csapata mentálisan frissebb az elemző szerint, így jobban terhelhető
Fotó: Reuters
Guus Hiddink csapata mentálisan frissebb az elemző szerint, így jobban terhelhető

Andy Roxburgh, korábbi skót edző, az UEFA technikai igazgatója hétfőn úgy nyilatkozott: a spanyol, német és török játékosok óhatatlanul fáradtabbak mentálisan négy mérkőzés után, hiszen a szezon végén (után) járnak. Ezzel szemben az orosz bajnokság, a tavasz-őszi lebonyolítás miatt még csak a közepénél jár, a játékosok maximum 11 meccset játszottak a kontinensviadal előtt.

Roxburgh elmondta, hogy megérti a szövetségi kapitányok problémáit, hiszen annak idején ő is dolgozott nemzeti válogatott élén. „Emlékszem, amikor 1992-ben a skót válogatottat irányítottam, a legfőbb gond a játékosok formában tartása volt. Ráadásul a megfelelő mentális állapot megőrzése még a fizikainál is nagyobb nehézséget jelent.”

Roxburgh példaként hozta fel, hogy Oroszország 90 percnyi játék után is újítani tudott a hollandok elleni negyeddöntőben, és a hosszabbításban 3–1-re megnyerte a mérkőzést. „Világos, az a tény, hogy az oroszok szezon közepén járnak, előnyt jelentett a hollandok elleni meccsen”

„Egyre jobban és jobban játszanak (az oroszok), ahogy sorra jönnek a meccsek. Hiddink nagyon jól tudja, mit csinál. Van néhány remek játékosuk, egy kiváló edzőjük, és egyértelmű, hogy az atlétikai elemek meghatározzák játékukat.”

A skót szakember emlékeztetett rá, hogy Hiddink Dél-Korea válogatottjával is hasonló módon ért el sikereket, annak a válogatottnak is alapvető jellemzője volt a dinamizmus. Az orosz csapatban most ugyanezt tudta megvalósítani, hiszen – ellentétben a legtöbb európai nemzeti tizeneggyel – a „szbornaja” keretében csupán egyetlen légiós, a Nürnbergben játszó Ivan Szajenko található. A keret nagy része tehát pihentebb, és a szezon egy részében együtt tud dolgozni.

Roxburgh szerint most az oroszokat erősíti sarokpontjuk is: a gyengébb bajnokság. A játékosoknak ugyanis nem kell minden hétvégén megszakadniuk, vannak kevésbé kemény mérkőzések is.

„A legfontosabb pont azonban, hogy megbüntetnek minden hibát – ezért jutottak idáig” – zárta elemzését a technikai igazgató.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik